Вход
София
Времето в София 19 o C

Асоциация на потребителите защити правителството с решаването на 10-годишната давност на задълженията на 600 000 българи

Асоциация на потребителите защити правителството с решаването на 10-годишната давност на задълженията на 600 000 българи

на 02.07.2020
10039
0
Асоциация на потребителите защити правителството с решаването на 10-годишната давност на задълженията на 600 000 българи
Автор: ПИК
02.07.2020
0
10039

Асоциацията за защита на потребителите приветства инициативата на народните представители за промени в Закона за задълженията и договорите, с които най-после и у нас ще се въведе абсолютна давност от 10 години за събиране на задължения от физическите лица. Към днешна дата България е единствената държава в ЕС, в чиито законодателство не е дадена правна възможност физическо лице да обяви фалит или това на практика да стане чрез давността. Припомняме също така, че само страната ни все още не е хармонозирала законодателството си в съответствие със приетата през 2019 г. европейска директива уреждаща именно това. В противен случай съществува риск от поредна наказателна процедура срещу България.

Присъединяваме се към мнението, че предложеният давностен срок от 10 години е разумен и отразява практиката досега в европейските страни. Не приемаме за работещи предложенията за неговото увеличаване на 15 години. Според нас 10 годишен давностен срок е достатъчно дълъг период от време, в който всяка засегната страна да използва всички законови механизми, за да защити своя интерес, казва Пейо Майорски от АЗП.

Надяваме се този път процесът да бъде завършен с приемането на необходимите законодателни промени, които към момента касаят живота на над 600 000 български граждани. В момента тези хора са под непрекъснат тормоз на колекторски фирми и други лица извършващи дейности по събиране на дългове, което отново повдига и въпроса за нуждата от законодателни промени регламентиращи този бизнес.

Асоциацията за защита на потребителите ще следи отблизо процеса по приемане на законодателни промени за въвеждане на 10-годишна абсолютна погасителна давност - „С едно на ум!“, особено дебатите в парламентарните комисии и евентуланите промени на текстове между първо и второ четене.

Трябва да се има предвид, че това е втори опит на 44-то НС да прокара и приеме законопроект за въвеждане на 10-годишна абсолютна погасителна давност като средство за преодоляване на проблема с "вечния длъжник". Подобни предложения имаше и в 43-то НС, като такъв законопроект мина на първо четене, но след това беше „забравен“. Надяваме се този път законодателят да има волята и желанието да бъде гласуван законопроектът, който ще даде глътка въздух на стотици хиляди българи. В момента подобен закон е повече от належащ предвид финансово-икономическата криза и безработицата вследствие на пандемията от коронавирус, допълват от АЗП.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 15829
архив

Двама полицаи, попаднали с патрулката си в задръстване. На задното стъкло на колата пред тях имало надпис: „Подава се и тел. 0886............
Полицаите решили да се обадят на продавача и когато той вдигне - да го глобят, за разговор в движение. Звъннали, обаче онзи имал хендсфри и започнал да обяснява колко е хубава колата, какви екстри има, колко е икономична и т. н. Полицаят решил да се направи на хитър:
- Абе... много заглъхваш нещо, вземи в ръка слушалката и говори в нея!
А нашият:
- Не мога, зад мен карат двама тарикати от КАТ...

няма нови новини
Днес: 35
hot
най-четени новини в момента
сега
1338
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зверски задръствания в София заради тапите на безделниците на Бабикян и Манолова - палаткаджиите са само дузина, обърнаха центъра на клоака (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
Кои са най-често допусканите грешки при консумацията на вино
x