Астрономи преизчислиха масата на Млечния път, два пъти по-малка е, отколкото се смяташе

Азия

Астрономи преизчислиха масата на Млечния път, два пъти по-малка е, отколкото се смяташе

14025
на 17.04.2023
Астрономи преизчислиха масата на Млечния път, два пъти по-малка е, отколкото се смяташе
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Специалисти от Китайската академия на науките, съвместно със свои колеги от Австралия, са преизчислили масата на Млечния път и са установили, че тя се равнява на около 550 милиарда еквивалента на Слънцето, или наполовина по-малка, отколкото се смяташе досега, съобщава ТАСС, позовавайки се на изданието "Чайна дейли".

препоръчано

"Това означава, че в нашата галактика има много по-малко тъмна материя, отколкото се предполагаше, която не свети, но има гравитационни свойства", казва Сюе Сянсян от китайската Национална астрономическа лаборатория. "Резултатите от последното ни проучване показват, че Млечният път е "по-тънък", отколкото смятахме досега".

Според Сянсян извършените изчисления са изключително важни за изучаване на динамичните процеси в галактиката.

Данните са получени с помощта на големия многоцелеви спектроскоп LAMOST ("Ламост"), който се намира в обсерваторията Синлун в китайската провинция Хубей.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 22
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК