Вход
София
Времето в София 10 o C

Астрофизикът Тихомир Димитров с гореща прогноза - ето какво можем да очакваме от коронавируса

Астрофизикът Тихомир Димитров с гореща прогноза - ето какво можем да очакваме от коронавируса

на 21.09.2020
31832
0
Астрофизикът Тихомир Димитров с гореща прогноза - ето какво можем да очакваме от коронавируса
Автор: ПИК
21.09.2020
0
31832

Тихомир Димитров е астрофизик. Пред Би Ти Ви той коментира откритието на фосфин в атмосферата на Венера и какво не знаем за тази планета. Освен това Димитров се занимава и с изработването на математически модели за разпространението на коронавируса, като анализира какво, според него, може да се очаква от инфекцията като развитие.

"Много неща все още не знаем за Венера. На повърхността на планетата налагането е 93 пъти по-голямо от това на земята ни. Колоната въздух над главата на всеки тежи определена стойност, като там тежи 93 пъти повече. На повърхността на Венера температурата е 485 градуса. Явно е, че там не е най-гостоприемното място, където хората могат да отидат. Снимки на руски спътник от повърхността показват наличието на плоски камъни, които са следствие на високо налягане. Камъните там са предимно плоски, така че можем да си представим какво ще е с хора", каза Тихомир Димитров.

Откритието за фосфина е направено с телескоп от Земята и това трябва да се уточни специално, когато говорим по тази тема. Фосфинът е открит не на повърхността, а високо горе, във високите пластове на атмосферата, където температурата не е нито много висока, нито много ниска. Средна стойност, където може да съществуват микроорганизми, допълни той.

"На Земята знаем, че фосфинът се образува или изключително и само като продукт от биологични процеси или в лаборатория. Ясно е, че на Венера няма лаборатория, заради което остава вариант да има микроорганизми, които да произвеждат този фосфин. Другият вариант, който категорично не изключвам е, да не знаем трети начин, който да образува това вещество и то да се е образувало по него. Обявиха, че следващите мисии трябва да са към Венера, но мисля, че трябва да се изследват възможно най-много обекти. Към Марс знаем, че преди месец и половина замина нов марсоход", сподели още ученият.

"Друго интересно място е една много мъничка луна около Сатурн. Енцелат се казва. Тя е само с 250 км радиус. Там, подобно на Европа, има ледена обвивка. Интересно е, че там на места ледената обвивка е разцепена и водата се изпарява и излиза в Космоса. Изследване показа, че в тази вода има биологични вещества, молекули. Така че има много интересни неща, които може да се търсят”, изрази надежда Димитров.

Астрофизикът Тихомир Димитров разкри още, че се занимава и с изработването на математически модели, свързани с разпространението на коронавирусната пандемия по света. Той коментира какво можем да очакваме от пандемията.

"Правя математически модели. Интересът към математиката ме подтикна да предвидя накъде вървят нещата с разпространението на пандемията. Оказа се, че е много трудно. Математиката, фактите, показват, че първата вълна, която бе през март, април и май, е била между 7 и 10 пъти е по-малка от това, което преживяхме през лятото. Става дума за вълната, която тръгна от юни и продължи до началото на този месец. При втората вълна броят на починалите бе 50-60 души на седмицата, докато при първата - 15-20 души. Силно се надявам в късната есен това, което ще се случи да не е най-лошото и да има по-малко заразени. Най-важното е да спазваме мерките и да сме отговорни”, коментира още вируса и ежедневието ни астрофизикът.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34304
архив

Полицай спира автомобил: – Добър ден, капитан Иванов, 20 лева глоба! – Ама как 20 лева, какво съм направил? – попитал учудено водачът. – Абе, децата ми няма да умират от глад, докато направиш нещо!!

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ПРОБИВ: Малки дози аспирин на ден могат драстично да намалят тежките случаи на коронавирус
x