Вход
София
Времето в София 15 o C

Атестират учители и директори на всеки четири години

Атестират учители и директори на всеки четири години

на 23.06.2015
2850
2
Атестират учители и директори на всеки четири години
Автор: ПИК
23.06.2015
2
2850

Учители и директори на училища ще бъдат атестирани на всеки четири години от атестационна комисия, като в резултат на атестацията ще могат да бъдат освобождавани от длъжност. Това предвиждат текстове от новия закон за училищно и предучилищно образование, които бяха приети окончателно на второ четене от парламентарната комисия по образование.

Атестирането се въвежда за първи път като в закона е записано, че това е процес на оценяване на съответствието на дейността на учителите, директорите и другите педагогически специалисти с професионалния им профил и със изискванията за изпълнение на длъжността, както и стратегия за развитие на детската градина, училището или центъра за подкрепа на личностно развитие, а за директорите - и на управленската им компетентност.

Атестирането ще се извършва на всеки 4 години от атестационна комисия, определена от работодателя, съгласувано с педагогическия съвет. При атестиране на директорите в състава на комисията задължително се включват представители на работодателя, на финансиращи орган (когато е различен от работодателя), на педагогическия съвет, на регионалното управление на образованието, както и родител от Обществения съвет.

Самите Обществените съвети са друга новост в закона, макар според опозицията те да дублират ролята на училищните настоятелства. При атестиране на учители и други педагогически специалисти в комисията ще влизат представител на работодателя, на регионалното управление на образованието и на педагогическия съвет.

Скалата на оценяване, критерии и процедурата за атестиране се определят в държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. Освен за кариерното развитие, оценката може да служи и за насочване за повишаване на квалификацията и поощряване на дадения специалист.

При получена най-ниска оценка от атестирането работодателят и атестационната комисия ще анализират причините и ще изработят план за методическо и организационно подпомагане на получилия ниска оценка учител, директор или друг педагогически специалист. В тези случаи в срок от една година ще се извършва повторно атестиране и ако и тогава е получена най-ниска оценка, лицето ще се освобождава от длъжност при условията на чл. 328, ал. 1 т. 5 от Кодекса на труда.

От ГЕРБ считаме, че мандатността на директорите не е добър вариант, тъй като това ще доведе до политизиране на система от една страна, а от друга страна - няма как на четири години да предизвикваме такова голямо сътресение и да сменяме близо 5000 директори в цялата система", обясни идеята на този вариант председателят на просветната комисия Милена Дамянова.

Когато един директор или педагогически специалисти работи добре или постига добри резултати неговата смята не е добра за системата, категорична бе тя. С атестирането се дава възможност за обективна преценка, публичност и прозрачност на комисиите.

Предстои образователното министерство заедно със синдикалните и работодателските организации да разработят така критерии за атестиране, че да няма спекулации и да се избегнат рискове. По отношение реакцията на част от частните училища по повод приетите на предишно заседание текстове, които ги задължават да осъществят и безплатен прием, ако се използват от държавна издръжка, Дамянова коментира, че това се случило по предложение на Реформаторския блок и все пак е крачка напред. И в момента има частни детски училища и градини, които приемат безплатно - процентът е доста по-нисък, но така или иначе комисията се обедини около това предложение, коментира Дамянова. Приетите текстове гласят, че частните училища ще трябва да приемат 20% ученици на свободен прием.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 21597
архив

Когато Виктор Юго трябвало да мине границата на път за Прусия, митничарят го попитал: - С какво се занимавате? - Пиша!? - Аз питам с какво изкарвате прехраната си! - С перото. - А-ха, добре! И записал на съответния формуляр: "Виктор Юго - търговец на пера".

няма нови новини
Днес: 210
hot
най-четени новини в момента
сега
3943
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Юристът Борислав Цеков разкрива истинските оценки за България в евродоклада и ефекта от първите дебати между Тръмп и Байдън (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
Не на месото! Днес е Световният ден на вегетарианството
x