Атлантиците занулиха Радев: Наруши Конституцията - Импийчмънт!

Епицентър

Атлантиците занулиха Радев: Наруши Конституцията - Импийчмънт!

279192
на 19.08.2024
Атлантиците занулиха Радев: Наруши Конституцията - Импийчмънт!
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Току що Радев наруши Конституцията!
ИМПИЙЧМЪНТ!
В Основния закон императивно е посочено, че президентът "по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок."
НазначаВА, а не може да назначи.
Длъжен е да назначи, след като е получил предложението от кандидата за служебен министър-председател.
Президентът има свобода само да избере кой от списъка с лица да бъде служебен министър-председател, но няма право на избор по отношение на акта на назначаване на предложения състав на служебното правителство.
Нормата не е диспозитивна, а императивна.
Същото е и като при обнародването на законите в Държавен вестник след преодоляването на президентските вето. Президентът вече няма право на избор, а е длъжен да извърши действието.
Чл.99
(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 106 от 2023 г.) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

препоръчано

Атлантическият съвет България, Фейсбук

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 104
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК