АФЕРАТА "ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ": "С едно обаждане мога да сменя министър Стоянов! Имам пълен картбланш от Копринков!"

АВТОРСКИ НОВИНИ

АФЕРАТА "ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ": "С едно обаждане мога да сменя министър Стоянов! Имам пълен картбланш от Копринков!"

180651
на 13.03.2023
АФЕРАТА ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ: С едно обаждане мога да сменя министър Стоянов! Имам пълен картбланш от Копринков!
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Източвано ли е държавното дружество "Ел Би Булгарикум" от бившия шеф Николай Маринов и колежката му от Съвета на директорите Невена Петрова?

препоръчано

На този въпрос ще трябва да отговорят главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Иван Демерджиев, след като ПИК изпрати сигнал до тях за евентуално извършени престъпления и след като Министерството на икономиката потвърди, че одит им в дружеството е установил същите нарушения, за които медията ни алармира.

Припомняме, че в редакцията на ПИК постъпи сигнал, според който служител на "Ел Би Булгарикум" е изпратил докладна записка до шефа на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е едноличен собственик на капитала на "Ел Би Булгарикум". В записката се описват шокиращи схеми на бившия вече директор на дружеството Николай Маринов и на колежката му Невена Петрова, която е член на Съвета на директорите на "Ел Би Булгарикум".

В записката се разказва как Маринов и Петрова предлагали подкуп на въпросния служител, за да си мълчи, че дружеството купува сурово краве мляко на завишени цени от два конкретни доставчика.

Според данните в сигнала държавното дружество плащало на тези доставчици по 1.45 лв. за литър, въпреки че в този момент пазарната цена на млякото била 1.05-1.10 лв. за литър.

Служителят споделя още, че Маринов и Петрова взривили и голям скандал между България и Япония, след като опитали да изнудят японска фирма да им даде 20 млн. за инвестиции, въпреки че имало предварителна уговорка сумата да е 1,8 млн. Стигнало се дори до намеса на японския посланик у нас.

В записката се разкриват и още съмнителни схеми, свързани със закупуване на автомобили на завишени цени, заплахи на други членове от Съвета на директорите и изкарването на пазара на некачествени партиди.

Ето какво споделя служителят, изпратил докладна записката до директора на ДКК:

Междувременно, докато запознавах Вас ежедневно с проблемите с ръководството на "Ел Би Булгарикум" ЕАД, прецених, че е редно да запозная и другите членове на СД на дружеството какво се случва. От останалите трима члена познавам единствено г-н Владимир Русев, като същият демонстрира високи професионални и етични качества. (...) Запознах г-н Русев, че тандемът Маринов-Петрова прилагат силно компрометирани практики, чрез които източват финансовите ресурси на дружеството, от едната страна, и от друга, че са абсолютно безпардонни и нагли и си позволяват да заплашват министър Стоянов, Вас и лично мен. Г-н Русев е направил анализ на въпросите, които са обсъждани на единственото до момента проведено заседание на СД на дружеството и взетите решения по време на това заседание на 07.12.2022 г. Една от точките в дневния ред е била за закупуването на два леки автомобила марка Шкода, модел Октавия и два буса Ивеко за сумата от 250 хиляди евро без ДДС, като това, което е усъмнило г-н Русев, е липсата на оферти и избора на доставчик на никому известно търговско дружество, а не на официалните представители от съответните производители. Г-н Русев ми представи разпечатката с цените на дребно за краен клиент от представителството на Шкода България - Еуратек. От официалния сайт на дружеството се установява, че възможно най-скъпият модел на Шкода Октавия е поне с 20% по-евтин от поръчаните от неизвестен търговец (...)

В деня, в който г-н Русев е депозирал сигнала си до Вас г-н Маринов се е обадил на г-н Русев и го е поканил на среща. Г-н Русев влезе в кабинета ми изключително афектиран и ми сподели, че по време на срещата г-н Маринов е заплашвал г-н Русев по аналогичен начин, както мен, с имената на президента Радев, вицепрезидента Йотова, съветника на президента Радев - Николай Копринков, и прочие. Г-н Маринов е обяснявал на г-н Русев, че с г-на Невена Петрова имат пълна свобода и картбланш да правят, каквото си пожелаят, предоставени им от г-н Копринков. Не дължат обяснения и отчет на никого. Също така г-н Маринов е обяснявал на г-н Русев, че може с едно обаждане да смени министър Стоянов, Вас или мен. Г-н Маринов е изискал подкрепа от г-н Русев по време на вземане на решения на СД на дружеството при възлагане на доставките на суровина от конкретни дружества. Г-н Маринов е заплашил г-н Русев, че ако той не подкрепя него и г-жа Петрова, ще се обадят, на когото трябва, и ще направят така, че договорът за управление на г-н Русев да бъде прекратен.

Г-н Русев поддържа директен контакт с зооинж. Петър Петров - ръководител на производствената база в гр. Видин. Същият ежедневно предоставя информация за проблемите в организацията на работата. Постоянно се доставя сурово мляко с влошено качество и на границата на срока му на годност за преработка - седмият ден от доенето. Тъй като е на границата между 7-8 ден след доене, трябва незабавно да се преработи. Това държи целия персонал в постоянен стрес и в нарушение на вътрешните правила, технологичния процес и трудовите договори на служителите. На пазара системно излизат партиди с некачествена продукция, която се прикрива. Складовете на дружеството са задръстени с продукция, като Маринов и Петрова не се интересуват от продажбите, а единствено от това да разходват средства за суровини и материали на максимално завишени цени. Готова продукция в склада на дружеството се разваля поради липса на реализация.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за втория ден на май - Раците си печелят врагове, трудности очакват Девите САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за втория ден на май - Раците си печелят врагове, трудности очакват Девите
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова с ЕКШЪН ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Служебното правителство ще управлява дълго! ГЕРБ налага цензура на алтернативите на сглобката в трите основни телевизии (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова с ЕКШЪН ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Служебното правителство ще управлява дълго! ГЕРБ налага цензура на алтернативите на сглобката в трите основни телевизии (ВИДЕО)
ново
Днес: 108
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК