Вход
София
Времето в София 0 o C

АФЕРА: Дясната ръка на Божков издействал срещата му с руснаците - Георги Попов работил под прекия контрол на КГБ (ДОКУМЕНТИ)

АФЕРА: Дясната ръка на Божков издействал срещата му с руснаците - Георги Попов работил под прекия контрол на КГБ (ДОКУМЕНТИ)

на 13.02.2020
95349
0
АФЕРА: Дясната ръка на Божков издействал срещата му с руснаците - Георги Попов работил под прекия контрол на КГБ (ДОКУМЕНТИ)
Автор: ПИК
13.02.2020
0
95349

Обявеният за международно издирване бизнесмен Васил Божков е направил постъпки за освобождаването си от ареста в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби. Според неофициална информация Божков е бил посетен от руски граждани, които са се застъпили за искането му, а срещата била уредена от официалният собственик на футболен клуб "Левски" и сочен за дясна ръка на Божков - Георги Попов, съобщава "ТВ Европа".

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Руснаци помагат на Божков да излезе от ареста в ОАЕ

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Руснаци помагат на Божков да излезе от ареста в ОАЕ

Бизнесменът Васил Божков, който от две седмици е задържан...

на 13.02.2020

Георги Попов, официалният собственик на футболен клуб "Левски" и приближен до обявеният за издирване бизнесмен Васил Божков, стои зад руските опити за освобождаването му от ареста в Абу Даби. Според неофициална информация Попов, който също бе задържан в Обединените арабски емирства, е договорил руски граждани да се застъпят за Божков пред властите в Дубай. Връзките на Попов с руските служби датират още от времето на социализма.

Попов е бивш секретен сътрудник на отдел 05 на Управлението за научно-техническото разузнаване към Първо главно управление на Държавна сигурност. От 1983 г. до 1987 г. е специалист в „ИНКО“, а от края на 1987 г. е на работа в „Кинтекс“ като специалист вносна дирекция, където е изградил добри контакти и закалка за предстоящия период на прехода. Вербуван е през юли 1988 г. от майор Йото Йотов за секретен сътрудник под псевдоним „Китин“, а от март 1989 г. е привлечен за оперативен работник на обществени начала. Незабавно е включен в една от най-секретните и под прекия контрол на КГБ програма за заобикаляне на западното ембарго срещу държавите от Източния блок – тази за доставката на ембаргово оборудване в областта на електрониката, военната и специалната техника. „Китин“ е участвал активно в оперативната дейност на резидентурната група на УНТР-ПГУ-ДС в ТП „Кинтекс“ Присъствал е на срещи с особено важни агенти с псевдоними „Вацек“ и „Пелинов“, работи самостоятелно с предадената му връзка Алън Симънс. Тримата се занимават основно с доставката през австрийски и швейцарски фирми на ембаргова електроника и оборудване за Съветския съюз.

През април 1991 г. е свален от оперативен отчет от Националната разузнавателна служба и преминава в частния сектор. За пръв път Георги Попов получава медийно внимание през 2000 г., когато купи - чрез "Йорсет Холдингс (България) ЕООД - активите на фалиралата "Първа частна банка". Според Търговския регистър, името на Георги Попов фигурира в 42 фирми, осем от които са прекратени, т.е. не съществуват. Повечето от останалите дружества са свързани с хазартния бизнес на Васил Божков. Според неофициална информация именно с помощта на Попов Божков успява да придобие от грузинското правителство и 25 % от акциите на националната лотария в страната.

Преди обвързаността му с Божков да се превърне във факт, Попов е сред най-приближените хора на друг популярен български олигарх – Христо Ковачки, чието име наскоро отново излезе на преден план с изгарянето от негови мощности на големи количества боклук. След кариерата на Георги Попов /известен сред своите познати като „Джордж“/ в държавните дружества, той е синдик на „Първа частна банка“, а по-късно се ориентира изцяло в развитието на собствен бизнес, участвайки в различно качество в десетки търговски дружества с разнороден предмет на дейност, в част от които е в съдружие с руски граждани. Причината за избор на подобни партньори е една: добрите контакти и обвързаността на бившия сътрудник на ПГУ с Руската федерация и граждани на държави от бившия СССР.

Припомняме, че Васил Божков получи редица обвинения, включително за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство, престъпление по служба, ръководене на организирана престъпна група, убийство и изнасилване. Бизнесменът бе задържан на 31 януари в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17936
архив

-      Деца, - пита учителката, - кой ще каже какви пари имат американците? Гошко?

-       - Долари, госпожо.
- Правилно!А какви пари имат французите, Марийке?
- Франкове, госпожо.
- Точно така!А ние какви пари имамe, Иванчо?
- Ние нямаме пари, госпожо!!!

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Валери Симеонов приветства новите мерки срещу коронавируса, но има забележки: Детските площадки и басейните са опасни, БСП масово не носят маски в залата (ОБНОВЕНА)
x
Ето какво искат мъжете в леглото
x