Вход
София
Времето в София 13 o C

АФЕРА: Дясната ръка на Корнелия Нинова - пряк отговорник за провала на болницата в Гоце Делчев! Загубите са за милиони след куп далавери (ДОКУМЕНТИ)

АФЕРА: Дясната ръка на Корнелия Нинова - пряк отговорник за провала на болницата в Гоце Делчев! Загубите са за милиони след куп далавери (ДОКУМЕНТИ)

на 25.09.2020
118021
0
АФЕРА: Дясната ръка на Корнелия Нинова - пряк отговорник за провала на болницата в Гоце Делчев! Загубите са за милиони след куп далавери (ДОКУМЕНТИ)
Автор: ПИК
25.09.2020
0
118021

Любимият кмет на лидерката на БСП Корнелия Нинова - Владимир Москов, когото тя противоуставно посочи като свой заместник в партията по време на предизборната си кампания, е прекият отговорник за тежките неблагополучия на общинската болница в Гоце Делчев, които я изправиха на ръба на закриването. Затварянето й вече става неизбежно след смъртта на единствения трудоспособен анестезиолог в здравното заведение - д-р Милан Първанов. Преди няколко дни той изгуби борбата с коронавируса и почина в Софийската болница "Света Анна".

Това установи разследване на ПИК на дългогодишните машинации, извършвани в болницата "Иван Скендеров" в Гоце Делчев под грижовната закрила на кмета от БСП със 7 мандата Владимир Москов. Макар по ведомост в нея да работят още 2-ма анестезиолози, на практика в момента няма нито един, тъй като колегите на починалия д-р Първанов присъстват про форма само като имена и бройка, а единият от тях е дори със 100% инвалидност.

Разкритията за тежките далавери, извършвани в общинската болница със съдействието на кмета Москов и под 10-годишното ръководство на предишния й управител Мария Радойкова, също от БСП, прави бившият шеф на Общинския съвет и днешен общински съветник Ангел Гераксиев. Той също е от БСП, но по времето, когато влиза в челен сблъсък с Москов именно заради далаверите на Радойкова, е представител на АБВ и то в момента, когато партията на експрезидента Георги Първанов управлява заедно с ГЕРБ през втория мандат на Бойко Борисов.

По време на проучванията си по сигнал Гераксиев установява, че болницата под ръководството на Радойкова е заплатила 170 000 лева на фирмата на бившия й съпрут Ангел Попов "Транкомед" за транспорт на нуждаещите се от хемодиализа от четирите общини, въпреки че много от пациентите са декларирали писмено отказ от този превоз и предпочитат да се придвижват с личните си автомобили. Така, освен измамната бройка на траспортираните, Радойкова е влязла и в остър конфликт на интереси, тъй като двамата с Попов имат общи деца.

Освен това се оказва, че инвентаризация на болницата не е правена от 2014 г., поради което Сметната палата две поредни години отказва да приеме отчетите на болницата. Пръст в това има главната счетоводителка, чиито съпруг пък е одитор в  общината. Диетолог също няма, а съответно и калкулация за храната, макар около 100 000 лева годишно да отиват само за хранителни продукти, които обаче се купуват без обществени поръчки от приближени на болничното ръководство и кмета фирми. Въпреки това на пациентите дори не се предлага закуска. Подобно е и положението с тока на болничното заведение, затънало в страшни дългове, включително и на доставчици на лекарствени средства.

Общинската болница реално няма и патоанатом, а на длъжността се подписва лекарка от София със 100% инвалидност. Няма и нито един реаниматор. В течение на 5-6 години юрист на болницата пък е адвокатката Пиринска, която в същото време е и общински съветник от БСП, което е остър конфликт на интереси.

Жители на Гоце Делчев потънаха в скръб след смъртта на д-р Милан Първанов

Жители на Гоце Делчев потънаха в скръб след смъртта на д-р Милан Първанов

Шокираща загуба за жителите на Гоце Делчев. Градът скърби...

на 21.09.2020

Данните за част от тези далавери вече са в прокуратурата. Сметната палата също разполага с информацията. А под натиска на Гераксиев Общинският съвет уволнява Радойкова.

След влизането на новият шеф на болницата Владислав Улевинов заедно с екипа му в болницата става ясно още, че 60% от персонала й са пенсионери, които освен това са и началници на отделения. Новото ръководство обявява конкурси за длъжностите, но пенсионерите веднага подават молби за напускане по взаимно съгласие, защото няма как да останат на тези постове след конкурсите, на които нямат право да се явят. И започват масиран натиск с помощта на кмета Москов да свика заседание на Общинския съвет насред извънредното положение.

Москов с готовност откликва и свиква извънредно заседание на Общинския съвет и за 30 минути незабавно уволнява д-р Улевинов, без дори да му изплатят компенсацията за липсата на предизвестие, а с него си тръгва и целият доведен екип заедно с новоназначените лекари.

Москов и Общинският съвет назначават без конкурс нов управител на болницата - д-р Петър Филибев, младите лекари, които са временно изпълняващи длъжността шефове на отделения са изгонени, всички пенсионери са върнати на постовете си, а единственият новоназначен лекар е неговият брат Ивайло Филибев, уволнен от "Пирогов" и замесен в изчезването на членски внос за КТ "Подкрепа", за чиито представител се представял там.

Томахавката между Гераксиев и Москов заради уволнението на Радойкова, предизвикано от неговата проверка, е заровена. А вече редовият общинар Гераксиев, който става такъв през 2019 г. този път от някакво си "Сдружение за Гоце Делчев" и вкарва няколко съветника, е най-щастлив от всички.

Причината е, че болницата продължава да закупува гориво от бензиностанцията на сина на тъста му Огнян Стоилков, който е дълогодишен административен директор на болницата. В знак на благодарност за това, че всички заинтересовани вкупом са се отървали от придирчивия нов директор на общинското болнично заведение кметът Москов натиска Общинския съвет да вземат 2 милиона лева кредит на Филибев, уж за да се разплати с доставчиците на лекарствени средства. И въпреки че преди това уволненият Улевиев със собствени сили е успял да покрие около 60 000 лв. от дълговете по това перо.

Не случайно без конкурс за обществена поръчка е избрана и банката, която отпуска този кредит с местният си клон. Неговият шеф Стефчо Хаджиев от Сатовча е стар и близък приятел на Филибев още от времето, когато му отпуска пари за закупуването на концесиите за тикли (вид камъни) именно община Сатовча, какъвто е и паралелният бизнес на лекаря.

Не без значение е и фактът, че по времето на Филибев отпуснатите от правителството по 1000 лева месечно за медиците на първа линия в борбата с коронавируса, такива пари в общинската болница в Гоце Делчев получават секретарката му и счетоводителката в здравното заведение. За разлика от лекарката, която е шеф на приемния кабинет и непрекъснато е в контакт с пациентите.

С днешна дата конкурсите за шефове на отделения в общинската болница в Гоце Делчев са спрени, всички договори за храна са прекратени и тя се купува от други общини, а след смъртта на анестеизолога д-р Милан Първанов МБАЛ "Иван Скендеров" е пред затваряне заради несъответствие на категорията й и реална липса на персонал, каквато вероятно ще установи до дни проверката на РЗИ.

Разследването на ПИК установи, че всички безобразия в течение на дълги години, вършени в общинската болница, чиито принципал е общината, са ставали по време на кметуването на члена на Изпълнителното бюро на БСП Владимир Москов, който бе избран като най-достоен от лидерката на столетницата Корнелия Нинова да я замества на председателския пост по време на предизборната й кампания в разрез с устава на партията и от миналата година подхвана втория си мандат.

Главните участници в съсипването на здравното заведение, погазените закони за обществените поръчки и в крайна сметка на източването на Здравната каса с фиктивно работещи в него лекари до един са от БСП, независимо как са се пребоядисвали някои от тях - и бившият шеф на Общинския съвет и днешен редови общинар Ангел Гераксиев, и дългогодишната шефка на болницата Мария Радойкова, и най-вече кметът, с чието благосклонно съдействие се е случвало всичко това - Владимир Москов.

Ето как се кани да управлява БСП начело с кресливата си презибрана лидерка Корнелия Нинова, която не спира да говори срещу корупцията и далаверите, търсейки треската в чуждото око и не виждайки гледата в собственото си. Контролните органи и прокуратурата обаче са длъжни незабавно да подхванат далаверите в болницата в Гоце Делчев, защото тя е само още едно доказателство за непрекъснато нарастващите милиони, които се наливат в здравеопазването - 4,7 милиарда на НЗОК само за 2020 г., и все по-лошото състояние на болничните заведения и грижите за пациентите особено в провинцията.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34838
архив

Работодателят:
- Младежо, смятате ли, че можете да се справите с разнообразна
работа?
Кандидатът:
- Би трябвало - за последните три месеца смених осем различни
работи!

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x