АФЕРА СЛЕД АФЕРА: Офшорка на Асен Василев взела 1,5 млн. долара заем и не го върнала (ДОКУМЕНТИ)

Акценти

АФЕРА СЛЕД АФЕРА: Офшорка на Асен Василев взела 1,5 млн. долара заем и не го върнала (ДОКУМЕНТИ)

259410
на 18.02.2024
АФЕРА СЛЕД АФЕРА: Офшорка на Асен Василев взела 1,5 млн. долара заем и не го върнала (ДОКУМЕНТИ)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Офшорка на Асен Василев е взела от американеца Бретшнайдер 1,5 млн. долара заем и не го е върнала.  Фирмата от Британските вирджински острови CTW Consulting Ltd. е взела 1,5 млн. долара заем от американския гражданин Себастиан Бретшнайдер (Sebastian Bretschneider). Договорът е подписан от Асен Василев. Исканията за плащане до Бретшнайдер са подписани от Асен Василев. Парите са получени по сметка на фирмата в българска банка.

препоръчано

Бретшнайдер предоставя общо 1 477 000 долара, като първоначалният договор за револвиращ кредит със CTW Consulting Ltd. е за 1 млн. долара и е сключен на 25 февруари 2019 г., пише сайтът "Бърд“ за поредната афера на Асен Василев.

Първото плащане по договора е осъществено още същия ден – 25 февруари 2019 г. Бретшнайдер превежда цялата сума с още няколко транша: 29.02.2019г. – 500 000 долара, 10.09.2019г. – 120 000 долара и на 26.11.2019г. – 180 000 долара.

След първоначалния договор е сключен анекс за удължаване на кредитната линия с още 477 000 долара. Анексът е сключен на 27 ноември 2020 г. Последният транш е преведен по сметката на фирмата през март 2021 г.

Два месеца по-късно Асен Василев става министър на финансите в служебното правителство на Румен Радев. Той твърди, че е напуснал всички фирми, български и чуждестранни, в които е имал собственост и е бил директор, но не е показал документ за това и в декларацията му за 2021 г. няма декларирано прехвърляне на дялове.
Гарантите по кредита отпуснат от Себастиан Бретшнайдер, са двама.

Първият гарант е физическо лице, български гражданин, чието име не е известно към момента. Вторият гарант е българската фирма “СТВ Консълтинг” ЕООД, която към момента на сключване на договора е собственост на Асен Василев. Тя гарантира със своя имот на ул. “Чаталджа“ 3, който както знаем е придобит с кредит от 2,8 млн. лв., а пред банката солидарни длъжници са фирмата и Асен Василев в лично качество.
Може да се направи обосновано предположение, че физическото лице, гарантирало кредита на Бретшнайдер е или Асен Василев (собственик на фирмата и съдлъжник по банковия кредит), или Даниел Лорер, с когото “СТВ Консълтинг” е сключила предварителен договор за продажба на третия етаж от къщата на Чаталджа, като това се е случило преди ноември 2020 г.

В анекса на договора изрично пише, че “СТВ Консълтинг” ЕООД няма право да продава имота и трябва да го ипотекира в полза на Бретшнайдер. Така той е разчитал, че ако не му върнат парите, поне ще се удовлетвори от продажбата на този недвижим имот.

Какво реално се случва. Преди Асен Василев да излезе от фирмата, кредитът е рефинансиран от друга банка, но в новия ипотечен кредит Василев вече не е солидарен длъжник. На Чаталджа 3 се нанася централата на партия “Продължаваме Промяната”. Себастиан Бретшнайдер не получава обратно нито лев, а през лятото на 2023 г. сградата е продадена от “СТВ Консълтинг” ЕООД и Даниел Лорер на лице, чийто бизнес зависи от държавата.

Себастиан Бретшнайдер разполага с всички доказателства, че парите са преведени и усвоени от CTW Consulting в нейната българска сметка. Къде са отишли след това милион и половина долара не е известно, но може да бъде установено ако се проведе официално разследване с вдигане на банковата тайна.

Но за да има такова разследване, американският гражданин трябва да се обърне към прокуратурата с жалба за измама, за което има всички основания. Нещо повече, има основателни съмнения, че Бретшнайдер е измамен от организирана престъпна група в състав Асен Василев – два пъти министър на финансите, Марио Сотиров (новият собственик на фирмата) и Даниел Лорер – бивш министър на иновациите и настоящ депутат.

Искане за плащане на транш от 200 000 долара подписано от Асен Василев

Трансфер на 200 000 долара от Бретшнайдер към българска сметка на фирмата CTW Consulting от 25.02.2019 г.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК