Аятолах Али Хаменей посочи кой става временен президент на Иран

Близък изток

Аятолах Али Хаменей посочи кой става временен президент на Иран

27761
на 20.05.2024
Аятолах Али Хаменей посочи кой става временен президент на Иран
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

ърховният лидер на Иран Али Хаменей обяви петдневен публичен траур за президента Ебрахим Раиси след смъртта му при катастрофа с хеликоптер и потвърди първия вицепрезидент Мохамад Мохбер за временен ръководител на изпълнителната власт на страната, съобщава държавната информационна агенция IRNA.

препоръчано

Сега Иран разполага с максимален срок от 50 дни преди провеждането на президентски избори за наследник на Раиси.

"Обявявам петдневен обществен траур и поднасям своите съболезнования на скъпия народ на Иран“, заяви Хаменей в изявление.

 "Мохбер ще управлява изпълнителната власт и е длъжен да уреди с ръководителите на законодателната и съдебната власт да изберат нов президент в рамките на максимум 50 дни“, подчерта той.

Според член 131 от конституцията на Иран съвет, състоящ се от първия вицепрезидент, председателя на парламента и ръководителя на съдебната власт, трябва да подготви пътя за избора на нов държавен глава, изтъква "Фокус“.

Мохбер, подобно на Раиси, се смята за близък до Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси. Мохбер стана първи вицепрезидент през 2021 г., когато Раиси беше избран за президент.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК