Аятолах Хаменей заплаши Ердоган: Всяка военна атака в Северна Сирия ще навреди на целия регион

Близък изток

Аятолах Хаменей заплаши Ердоган: Всяка военна атака в Северна Сирия ще навреди на целия регион

10690
на 19.07.2022
Аятолах Хаменей заплаши Ердоган: Всяка военна атака в Северна Сирия ще навреди на целия регион
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Върховният лидер на Ислямската революция аятолах Али Хаменей заяви във вторник, че всяка военна атака срещу Северна Сирия определено ще навреди на Турция, Сирия и целия регион и е по-скоро в полза на терористите. Хаменей направи изявлението си на среща с гостуващия турски президент Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщи иранската информационна агенция ИРНА.

препоръчано

В Техеран за тристранната среща на върха с Ердоган и иранския президент Ебрахим Раиси е и руският лидер Владимир Путин.

Турция, която е предприела четири операции в Северна Сирия от 2016 г., планира да започне още военни операции, за да разшири 30-километровата „зона за сигурност“ по границата.

Подчертавайки необходимостта от даване на тласък на сътрудничеството между Иран и Турция, аятолах Хаменей каза, че обемът и качеството на обмена и сътрудничеството между двете страни са много по-малки от съществуващия потенциал.

Той настоя за необходимостта въпросът да бъде разгледан в дискусии между президентите на двете нации.


Върховният лидер отбеляза, че ционисткият режим в Израел е основната причина за раздора между ислямските страни, като добави, че САЩ и окупационният ционистки режим не могат да спрат възхода на палестинския народ.

Аятолах Хаменей приветства призива на турския президент за обща борба срещу терористичните групировки от Иран и Турция и каза, че Техеран определено ще сътрудничи на Анкара в това отношение.


Сирийският въпрос трябва да бъде решен чрез преговори, подчерта аятолах Хаменей и добави, че Иран, Турция, Сирия и Русия трябва да договорят край на проблема. Върховният лидер изрази задоволство от връщането на Карабах на Азербайджан.


Настоявайки за необходимостта от по-засилено сътрудничество между Иран и Турция, аятолах Хаменей каза: „Ние винаги сме защитавали вашата администрация във вътрешните работи и пред лицето на интервенции, и както казахте, ние сме приятели в трудни времена.“

Президентът Ердоган от своя страна заяви, че сътрудничеството между Иран и Турция трябва да се засили във всички области.

Отбелязвайки, че Анкара винаги се е противопоставяла на едностранните санкции срещу Иран и ще продължи да го прави, президентът Ердоган каза, че страната му подкрепя Техеран за възобновяването на ядрената сделка и насърчава своите компании да правят инвестиции в страната.


Позовавайки се на дългите години на борбата на Иран и Турция срещу терористичните групи, той каза, че в Сирия терористичните групи получават широка въоръжена подкрепа от западни страни, включително Германия, Великобритания, Франция и по-специално САЩ.

От сирийското правителство се очаква да започне политически процеси, каза президентът Ердоган и добави, че сирийският въпрос е основен в дневния ред на формата от Астана.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ! Това ВИДЕО за Кирил Петков и училището за рап ще срути Мрежата УНИКАЛНО ШОУ! Това ВИДЕО за Кирил Петков и училището за рап ще срути Мрежата
ново
Днес: 23
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК