Вход
София
Времето в София 10 o C

А КОГА И У НАС? Холандия стана първата страна без бездомни кучета

А КОГА И У НАС? Холандия стана първата страна без бездомни кучета

на 12.06.2019
6329
4
А КОГА И У НАС? Холандия стана първата страна без бездомни кучета
Автор: ПИК
12.06.2019
4
6329

Холандия пое инициативата да промени живота на уличните кучета, като им намери домове. Местните власти напълно променят съдбата на кучетата и им позволяват да имат живот, изпълнен с щастие и любов. Правителството предприе конкретни действия, за да постигне това чрез прилагане на метода PSVIR (подбор, стерилизация, ваксиниране, идентифициране и връщане).

ПУФ-ПАФ: Пенсионер от Тексас построи влакче за бездомни кучета (СНИМКИ+ВИДЕО)

ПУФ-ПАФ: Пенсионер от Тексас построи влакче за бездомни кучета (СНИМКИ+ВИДЕО)

80-годишният пенсионер Юджийн Бостик от Тексас прекарва...

на 15.05.2019

Благодарение на него Холандия стана първата страна, освободила тези живи същества от самотата и ужаса на улиците. Няма да е лошо, ако и в България идеята бъде взаимствана.

Предисторията

От 19-ти век Холандия е имала огромно население от кучета. Почти всяко семейство в страната имало куче като домашен любимец, защото хората разглеждали кучетата като символ на социалния статус. Но големият брой кучета, които са живели там, предизвикват огнище на бяс, което скоро се превръща в една от водещите причини за смъртта. От страх много собственици започнали да изоставят домашните си любимци и тъй като това действие се смятало за законно, улиците се напълнили с всякакви видове бездомни кучета.

Дни за кастрация

Холандия искала да промени тези нещастни обстоятелства. Те започнали да правят това, като организират дни за задължителна безплатна кастрация, а правителството покривало всички разходи. Били кастрирани 70% от женските кучета. Всяко куче също минавало на медицински прегледи, за да се провери кои ваксини и медицински услуги са му необходими.

Жители на радомирско село излязоха на протест срещу съседка с 40 кучета

Жители на радомирско село излязоха на протест срещу съседка с 40 кучета

Жители на радомирското село Прибой излязоха на мирен...

на 21.05.2019

Закони срещу изоставяне

За да има повече контрол и да премахне проблема веднъж и завинаги, правителството прие закон, който защитава животните и одобрява друг закон, свързан със здравето на животните и хуманното отношение към тях. Новото законодателство насърчава собствениците да предоставят на домашни любимци адекватно лечение и да премахнат злоупотребите. Ако собствениците не следват законите, те биха могли да бъдат наказани с до 3 години затвор и глоба над 16 000 долара. 

По-високи данъци за отглеждане на породисто куче

Хората, които решават, че искат да отглеждат куче, обикновено избират породисто такова, защото смятат, че тези кучета са по-красиви и по-здрави. Ето защо холандското правителство решава да направи данъците за породисти кучета по-високи. По този начин повече хора започват да осиновяват, а не да купуват от магазините. 

Кампании за повишаване на осведомеността

Държавата също започва да провежда кампании за повишаване на осведомеността. Бавно, но сигурно хората започват да се се влюбват в бездомните кученца и над един милион бездомни кучета успяха да намерят семейство и безопасно място за живеене. Тази кампания оказа огромно въздействие върху гражданите и накара 90% от населението да осинови куче като домашен любимец.

Щастлив край за кученцата

Тази правителствена програма работи срещу всички трудности. След постиженията си те делегират работата на "Animal Cops" през 2011 г., група от полицаи, отговарящи за защитата и безопасността на кучетата. Днес кученцата, живеещи в Холандия, не само живеят комфортно в домовете си, но и са добре дошли в повечето магазини, ресторанти и други заведения в страната, пише "Жените.бг".

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 31224
архив

                  Една жена затваря слушалката на телефона в дома си, мъжът й възкликва: – Не мога да повярвам, ти свърши разговора само за 50 мин. – Какво си се развикал, бе, беше грешка – отговорила жената.             

няма нови новини
Днес: 65
hot
най-четени новини в момента
сега
2168
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Премиерът Борисов на въпрос на ПИК за нападките на Радев: Не ме интересува какво говорят хората без работа! (НА ЖИВО)
x
МИСТИЧЕН ДЕН: Честваме велик светец, направил важно предсказание
x