Бабиш: ЕП се намесва във вътрешните работи на Чехия

ГОРЕЩО

Бабиш: ЕП се намесва във вътрешните работи на Чехия

2490
на 11.06.2021
Бабиш: ЕП се намесва във вътрешните работи на Чехия
Автор:   ПИК

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш обвини днес Европейския парламент, че се намесва във вътрешните работи на държавата. Причина за това стана приета резолюция, осъждаща конфликта между лични и държавни интереси на Бабиш.

препоръчано

Европейският парламент продължава да се намесва във вътрешните работи на Чехия, заяви премиерът пред журналисти, коментирайки резолюцията.

„Ние сме суверенна държава и у нас се води политическа битка. На 8 и 9 октомври предстоят парламентарни избори, а Европейският парламент иска да окаже влияние върху тях. Разбира се, че [гласуването на резолюцията] е инициатива на чешката опозиция“, каза Бабиш.

Тази сутрин пресслужбата на ЕП съобщи, че в подкрепа на резолюцията, осъждаща конфликта на интереси на Бабиш, са гласували 505 депутати, а против са били 30 и 155 са се въздържали.

Междувременно президентът Милош Земан коментира събитието и заяви, че това не е сериозно, тъй като резолюцията не носи след себе си правни последици.

Европейската комисия бе тази, която сигнализира за конфликта на интереси на доларовия милиардер Бабиш. Ситуацията ще бъде разгледана от службата на Европейския прокурор. Проверка прави и полицията на Чехия.

На 31 май тя предложи на прокуратурата да привлече премиера към наказателна отговорност по подозрение в измами с незаконно получени от свързаната с него компания „Stork nest“ на дотации от фондовете на ЕС в размер на 50 млн. крони (около 2 млн. евро).

Бабиш отхвърли категорично оправените му обвинения. Той ги обяви за провокация на политическите си противници, а делото с дотациите за поръчково.

Разглеждането му вече веднъж беше прекратено от прокуратурата и сега се правят опити отново да се открие преди предстоящите парламентарни избори на 8 и 9 октомври тази година. Премиерът подчертава, че няма конфликт на интереси, тъй като не се занимава с бизнес, заемайки високия държавен пост и е прехвърлил управлението на компаниите си на попечителски фонд.

Сподели:
Бомба x
Знаци, че вашата душа е стара Знаци, че вашата душа е стара
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 124
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това