ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Сърби заминават на „почивка“ в Гърция, за да си направят там зимнината – правят сладко от кайсии и айвар. Туристическите агенции се виждат в чудо в началото и в края на сезона, защото тогава почивките са най-евтини и туристите от Сърбия се втурват към Гърция, пише сръбският „Блиц“.
Неотдавна „Вечерне новости“ писа, че някои от агенциите е трябвало още след първите две пътувания до Халкидики да сменят гумите на автобусите. Причината е, че някои от туристите носят по четири куфара, пълни с храна, а в апартамента си правят сладко от кайсии и айвар.
В цялата система участват и македонските продавачи на суровини за зимнина, които чакат с чувалите чушки.
„Доматените туристи са най-големият кошмар и за гърците, и за нас, туристическите агенти. Казват им така поради факта, че огромен брой хора без никакъв срам тръгват на път с чували с чушки и домати и то специално, за да си прави зимнината“, разкрива сръбкиня, която е туристически агент.
Запитана за мотива за тези чували със зеленчуци, тя обяснява, че ставало дума за икономия.
Септември е тяхното време.
„Всяка година на туристическите агенти ни се случва едно и също нещо – бесни собственици на апартаменти ни се обаждат и ни питат кого сме из изпратили. Затова редовно трябва да предупреждаваме всички пътуващи, че не може да има правене на зимнина. Въпреки това обаче подобни случаи са чести“, казва жената.
Един пример: Миналото лято две баби от Сърбия занесли в Гърция чували с чушки и там си правили айвар. „Когато се опитах да им помогна да кача куфарите в автобуса за Сърбия, останах поразен, като усетих колко са тежки куфарите, та не мога да ги вдигна. Когато ги попитах какво има вътре, те най-нормално ми отговориха, че в куфарите са бурканите с айвар“, разказа за „Блиц“ шофьор на автобус.