Вход
София
Времето в София 3 o C

БАБХ издаде 18 акта за нарушения по Черноморието

БАБХ издаде 18 акта за нарушения по Черноморието

на 25.09.2020
5582
0
БАБХ издаде 18 акта за нарушения по Черноморието
Автор: ПИК
25.09.2020
0
5582

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 2442 проверки в заведения и търговски обекти във връзка с летния туристически сезон на териториите на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Варна, ОДБХ Бургас и ОДБХ Добрич. Засиленият контрол обхвана периода от 3 юли до 10 септември, включително.

За констатирани несъответствия са съставени 18 акта за установяване на административно нарушение (АУАН) и са връчени 183 предписания на бизнес операторите.

Възбранени и насочени за унищожаване са 103 кг и 400 грама храни. От тях 39,6 кг са от животински произход (с изтекъл срок на годност, без етикетировка и без маркировка или неправилно съхранявани), 23 кг риба и рибни продукти без етикети и 40,8 кг храни от неживотински произход (с изтекъл срок на годност и без етикетировка).

Най-често бяха констатирани нарушения като търговия с храни без маркировка за произход и годност, несъответствия при етикетиране на храните, съвместно съхранение на различните групи храни, изискващи различен температурен режим, незадоволителна хигиена на обекта, както и неспазване от персонала на процедурите за противоепидемичните мерки, свързани с COVID-19.

По време на летния туристически сезон проверяващите инспектори не констатираха инциденти в резултат на консумация на храни на териториите на ОДБХ Добрич, ОДБХ Варна и ОДБХ Бургас.

Проверките обхванаха обекти за търговия на дребно с храни, на подвижни, временни и сезонни обекти, такива с дейност кетъринг, на заведения за обществено хранене, включително намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти предлагащи услугата „all inclusive“ и други. Целта на проверките беше установяване съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство, обобщават от БАБХ.

Сподели:
свързани новини
БАБХ и НЦЗПБ съвместно проучват разпространението на Ку-треска сред рискови групи БАБХ и НЦЗПБ съвместно проучват разпространението на Ку-треска сред рискови групи
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и...
на 02.09.2020
БАБХ стартира проверки в детски градини и училища БАБХ стартира проверки в детски градини и училища
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ)...
на 14.09.2020
БАБХ с масови проверки в училищните столове във Варна БАБХ с масови проверки в училищните столове във Варна
Масови проверки в училищните столове и бюфети извършват...
на 21.09.2020
Прокуратурата разпореди на БАБХ да проверява храните в училища и детски градини Прокуратурата разпореди на БАБХ да проверява храните в училища и детски градини
В изпълнение на плана на дейността си, Върховна...
на 25.09.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33030
архив

Мъж е при врачка.

Тя:

- До 50 години ще страдаш от безпаричие.

Той:

- А след това?

Тя:

- След това ще свикнеш

x
България и САЩ подписаха ключови документи за 5G мрежите и ядрената енергия за граждански цели
x
5 животни, за които не бихте си помислили, че са опасни
x