Байдън овласти Блинкен по украинския въпрос

Америка

Байдън овласти Блинкен по украинския въпрос

17619
на 23.07.2024
Байдън овласти Блинкен по украинския въпрос
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Президентът Джо Байдън делегира част от правомощията си на държавния секретар Антъни Блинкен и на министърката на финансите Джанет Йелън, съобщи във вторник Белият дом.

препоръчано

В изявлението се уточнява, че трансферът е свързан със закона за подкрепа на Украйна, който предвижда конфискация на замразени руски активи в полза на Киев. Блинкен и Йелън са получили правомощия, “възложени на президента” по няколко точки от този закон.

Това става след като в края на април Байдън подписа пакет от законопроекти, предвиждащи възможността за конфискация от американските власти на замразени руски активи, както и предоставянето на допълнителна военна помощ на САЩ за Украйна, Израел и Тайван.

Европейският съюз, Канада, САЩ и Япония замразиха руски активи в размер на около 300 милиарда долара. От тях около 5-6 милиарда долара са в САЩ, а по-голямата част е в Европа.

В тази връзка Кремъл вчера заяви, че планът на ЕС да бъдат използвани лихвите от замразените руски активи за финансиране на военна помощ за Украйна представлява “кражба” и каза, че ще предприеме съдебни действия срещу всеки, свързан с решението.

Ден по-рано ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза, че първият транш военна помощ за Украйна на стойност 1,4 милиарда евро, със средства от лихвите от замразените руски активи, ще бъде преведен в началото на август, припомня “Ройтерс”.

“Подобни кражби не могат да бъдат оставени без ответни мерки”, каза пред репортери Дмитрий Песков. “Тези пари не само са на практика откраднати, но също така ще бъдат похарчени за купуване на оръжия”, подчерта пред репортери говорителят на Кремъл.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК