BG EN

Бай Данчо разкри рецептата си за салата "Екзотик", с която почерпи на премиерата на "Голям кулинарен речник" на Дюма

Книги

Бай Данчо разкри рецептата си за салата "Екзотик", с която почерпи на премиерата на "Голям кулинарен речник" на Дюма

471927
на 02.10.2017
Бай Данчо разкри рецептата си за салата Екзотик, с която почерпи на премиерата на Голям кулинарен речник на Дюма
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Разговаряхме с бай Данчо, готвачът на Тодор Живков, малко след премиерата на "Голям кулинарен речник" на Александър Дюма. Той беше главно действащо лице по време на събитието и приготви апетитни ордьоври със сьомга, скариди, сирене рокфор и специална салата. Майсторът е оглавявал класацията за европейски главни готвачи, готвили на най-много държавни глави. Освен Речника на Дюма, издателство "Милениум" е издател и на три книги с рецепти на бай Данчо - "Аз, готвачът на Живков" 1 и 2 и "Ловните рецепти на бай Данчо", които са истински хит.

препоръчано

- Бай Данчо, какво според теб е мястото на „Голям кулинарен речник“ сред книгите, които са ценни във вашата професия?

- „Голям кулинарен речник“ на Александър Дюма е шедьовър на готварското изкуство. Това е изключително полезна книга и за шефовете готвачи и за всички, които обичат да готвят. Книгата ме изумява. След 50-годишния си трудов стаж и не малкото, което съм видял по света, се удивявам от това творение, създадено в средата на XIX век, и на интересния и изчерпателен начин, по който Дюма описва продуктите - от къде произлизат, каква хранителна стойност имат, как поднася многообразни факти и интересни истории за всяка храна. След толкова готвене, аз от тази книга разбрах, че може да се прави суфле и от ориз... Речникът е нещо уникално в кулинарията, нещо голямо. Искам да благодаря на издателите от „Милениум“, че ни я предоставиха за ползване, а на колегите готвачи ще кажа, че могат да я разлистят и да обогатят менютата си благодарение на нея. В Речника е описано всичко – от това как се пълнят наденици, до това как са се гощавали кралете. Научих, че персийските царе са поднасяли на своите гости ястия с магарешко месо. За нас днес това е малко странно, но Дюма ни казва, че магарешкото е много вкусно и диетично. Изпитвам задоволство от книгата и ще я прочета няколко пъти!

- Дюма пише за това как са си угаждали френските крале и аристократи. А каква беше най-екзотичната прищявка на Тодор Живков или на някой негов гост?

- Тодор Живков се хранеше изключително скромно, предпочиташе българската домашна кухня – бобеца, лещата, баницата, качамака. От другите държавни глави също никой не си позволяваше да иска нещо много специално. Това е въпрос и на дипломация, и на етика, и на възпитание. Когато отиват в чужда страна, искат да опитат местната кухня. Ето, когато готвих за Ким Ир Сен,  какво се случи. Ние бяхме приготвили всичко, но преди обяда дойдоха от корейското посолство с термоси с напитки и с ястия, които те бяха приготвили. Техният сервитьор влезе с техните плата, нашият – с нашите. Излизат, нашите – празни, техните – непипнати. И на втория ден Ким Ир Сен каза – аз съм на гости в България и искам да ям българска кухня, не идвайте повече.

- Домакини на премиерата на "Голям кулинарен речник" бе столичното заведение „Ла Кубанита“, което ни напомня за Куба и за тяхната кухня. Ти си се срещал с легендарния лидер на Куба – Фидел Кастро, какво хареса той от нашите ястия?

- Бях младо майсторче, когато той беше на посещение у нас за пръв път. Готвим ние с бай Христо, моя учител, чието място на главен готвач на Тодор Живокв наследих по-късно, и в един момент в кухнята се озовава самият Фидел Кастро. Ние се стъписахме. Той започна да отваря фурните и да опитва с пръст храната. Откри тава с кюфтета с доматен сос, които готвехме не за него, а за персонала, бам пръста вътре, облиза го и каза – това искам да обядвам!

- Една от вкусните изненади за гостите на събитието беше по твоя рецепта - хапки със салата "Езотик". Ще разкриеш ли съставките й?

- Тя се роди спонтанно, но наистина има голям успех. Публикувана е в първата от моите книги, но нейният тираж в момента е изчерпан. Бях на едно мероприятие, хората се забавляваха вече, а аз влязох в кухнята да приготвя още нещо. Погледнах какво има останало в хладилника и го компилирах в тази салата. Тя съдържа рулца от раци, плодове от компот от праскови и компот от ананас, парченца ябълки и портокали, кисели краставички, буркан майонеза. Всичко се нарязва на ситно и се разбърква с майонезата като количествата са според вкуса на всеки. Може да се прибави и грозде. 

    

Книгите на издателство "Милениум" можете да поръчате на тел.: 02/944 33 18 (от 9 до 16 ч. в делничните дни), на email: [email protected] или в сайта www.milleniumbg.euПри поръчка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената. Можете да купите интригуващите заглавия и на столичните aдреси: ул. "Николай В. Гогол" 24, ет. 1, ап. 1А (входът е на ул. "Янтра") и бул. „Мария Луиза“ 92, ет. 3.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за неделя - Овните готови на всичко, за да постигнат целите си, денят за Рибите е спокоен САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за неделя - Овните готови на всичко, за да постигнат целите си, денят за Рибите е спокоен
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК