Вход
София
Времето в София 9 o C

Банките ни дават 6 месеца ваканция! Шамар за Прокопиев, ДеБъ и Нинова – операцията на ББР за увеличение на ликвидността е правилна

Банките ни дават 6 месеца ваканция! Шамар за Прокопиев, ДеБъ и Нинова – операцията на ББР за увеличение на ликвидността е правилна

на 08.04.2020
133025
0
Банките ни дават 6 месеца ваканция! Шамар за Прокопиев, ДеБъ и Нинова – операцията на ББР за увеличение на ликвидността е правилна

Българските банки ще предложат безпрецедентна кредитна ваканция до 6 месеца, научи ПИК. Мярката е без аналог в държава, където централната банка не може да излива напечатани пари в финансовата система и е безспорен и обективен показател за стабилността и здравината на българската банкова система.

Предложението е внесено в БНБ и се очаква то да бъде обсъдено и прието в спешен порядък, научи ПИК. Потребителите с просрочени вноски през февруари, март, април и май ще могат да кандидатсват за отсрочка за ипотечни, потребителски и заеми през кредитни карти. Възможностите за предоговаряне включват плащане на лихви, главници или цялостно на лихва плюс главница.

Проблемът при прилагане на кредитна ваканция е осигуряване на достатъчно ликвидност в търговските банки, тъй като паричните им постъпления под форма на кредитни вноски ще се намалят, докато текущите тегления, плащания, оперативни разходи и др. ще продължат. В повечето държави такава ликвидност може да бъде осигурена краткосрочно от централната банка с „напечатани“ пари, но в условията на валутен борд БНБ има строги ограничения и няма подобен капацитет.

Българската банкова система, обаче, поддържа изключително високи нива на ликвидност, капитал и резерви, така че българските банки изглеждат подготвени за подобен смел ход.

В допълнение и при нужда, държавата може да увеличи ликвидността в системата като директно или през Българска банка за развитие изкупува неликвидни активи на банките. Днес премиерът Бойко Борисов уволни цялото ръководство, начело с директора Стоян Мавродиев, но се оказва, че техните мерки работят и сега ще бъдат приложени от държавата в лицето на БНБ, което поставя под въпрос причината за решението за освобождаването им.

Такава пробна стъпка беше реализирана тази седмица в размер на 75 милиона лева (привлечени от чужди партньори) през най-голямото дружество за събиране на проблемни активи в България – СГ Груп. Ликвидността от 75 милиона лева се влива директно в две водещи търговски банки, СГ Груп купува срещу тях над половин милиард проблемни вземания на 7500 длъжници, които ще преструктурира и разсрочи за 10 години. Целият портфейл от над 500 милиона лева пък ще обезпечи специалният кредит на държавната банка.

Критикуващите операцията от кръга „Капитал“, коалиция ДеБъ и Корнелия Нинова получиха днес звучен шамар и нагледен урок защо подготовката и капацитета за увеличение на ликвидността в финансовата система от ББР са от изключителна важност, за да може търговските банки да разсрочат задълженията на гражданите и бизнеса по време на криза. 

Подобни операции не са част от основния антикризисен пакет на правителството и не са за сметка на отпуснатите 700 милиона, но са уместен и ефективен ход на държавната банка за развитие в условия на икономическа криза с неизвестна продължителност.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 27973
архив

Когато в автобуса седиш срещу жена с пищно деколте и размер на сутиена D, осъзнаваш колко красота има в дупките по пътя…

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
633
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! СДВР с разкрития за рекордното количество кокаин, спипан в Студентски град в София: Оценяват го на 10 милиона лева (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ФОРМУЛА ЗА ЛЮБОВ: Това са съставките на щастливата връзка
x