БАН разкри причините за наличие на манган в питейната вода в Брестовица

Региони

БАН разкри причините за наличие на манган в питейната вода в Брестовица

10089
на 28.11.2020
БАН разкри причините за  наличие на манган в питейната вода в Брестовица
Автор:   ПИК

Експертиза установява причините за наличието на манган в питейната вода в село Брестовица. Тя се прави от четирима водещи професори и хидрогеолог от БАН, Миногеоложкия институт и УАСГ със сериозен професионален и научен потенциал, съобщава пресцентъра на Областна администрация.

препоръчано

На среща с областния управител Дани Каназирева, управителя на ВиК Пловдив Спартак Николов, зам.-кмета на община Родопи Владимир Маринов и Инициативния комитет на ГС "Живот за Брестовица" са представени междинните резултати от проучването за причините и характера на влошеното качество на питейната вода на с. Брестовица и дали наличието на манган е свързано с покачване на нивото на реката при помпените станции на МВЕЦ-а, където се е образувало заблатяване и гниене.

Експертизата е установила хидроморфоложки промени в реката, настъпили в резултат на изградената МВЕЦ в с. Кадиево, както и нарушения при одобряване на ПУП. Според експертите, направените сондажи, установяват наличието на наднормено количество манган в трите кладенци на с.Брестовица, обясни областният управител.

Управителят на ВиК Пловдив Спартак Николов посочи, че се работи за решаването на проблема. Предприети са и временни действия за намаляване концентрацията на мангана в питейната вода чрез нейното айриране /обогатяване с въздух/ и частично отстраняване на мангана.

"Решението трябва да се търси в изграждането на дублиращи водоизточници от по-дълбок и защитен от замърсяване водоносен пласт. Освен това трябва да бъде подменена вътрешната водопроводна мрежа на село Брестовица. В момента от ВиК и община Родопи подготвят тръжна документация за изготвяне на проекта", добави Каназирева, цитирана от БТА.

От направения анализ става ясно, че съществува реална опасност изсъхналите дървета, в следствие на гниещите процеси в коритото на реката, да паднат и да бъдат отнесени при високи води. Рискът е голям и те да заседнат в тесния участък пред централата, а това да доведе до наводнение в близките населени места и ЖП моста на с. Кадиево, се посочва още в съобщението.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 42
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това