Барак Обама се извини на "Лекари без граници" за Кундуз

ЧАС ПИК

Барак Обама се извини на "Лекари без граници" за Кундуз

6567
на 08.10.2015
Барак Обама се извини на Лекари без граници за Кундуз
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Американският президент Барак Обама поднесе своите извинения на председателката на „Лекари без граници“ /MSF/ след американска бомбардировка на болница на неправителствената организация в Кундуз, Афганистан, при която загинаха 22 души.

препоръчано

Президентът се е обадил на Джоан Лиу, за да се извини и да поднесе съболезнования за убитите или ранените по време на американски въздушен удар, при който погрешка е уцелена болница на MSF в Кундуз, каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от АФП. Той добави, че Обама е разговарял и с президента на Афганистан Ашраф Гани и се е ангажирал да се организира прозрачна и обективна проверка по тежкия инцидент.

Ърнест не коментира искането на неправителствената организация за международно разследване, като се ограничи да каже, че има доверие на Пентагона да проведе "прозрачно и обективно" разследване.

Вече са започнати три разследвания - от Афганистан, от САЩ и от НАТО. Смъртоносното нападение срещу болница на „Лекари без граници“ (MSF) в афганистанския град Кундуз е атака срещу Женевските конвенции, заявиха от неправителствената организация „Лекари без граници“.

„Това не е просто атака срещу наша болница, това е атака срещу Женевската конвенция. Това не може да се толерира“, каза ръководителят на организацията Джоан Лиу, цитирана от АФП. От MSF съобщиха, че искат международно разследване на случая, тъй като нямат доверие на военните разследвания на САЩ.

Би Би Си съобщава, че организацията иска за това да се погрижи Международна хуманитарна комисия за изясняване на факти, която е установена през 1991 г. в рамките на Женевската конвенция и се занимава с военни въпроси. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК: Гледат мярката на Ибрямов при закрити врата заради секретна информация ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК: Гледат мярката на Ибрямов при закрити врата заради секретна информация
ново
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК