Баща беглец е видян с децата си в дивата природа три години след изчезването им

СВЕТЪТ ДНЕС

Баща беглец е видян с децата си в дивата природа три години след изчезването им

29036
преди 4 часа
Баща беглец е видян с децата си в дивата природа три години след изчезването им
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Баща беглец и трите му деца са забелязани заедно за първи път от близо три години по западното крайбрежие на Северния остров на Нова Зеландия.

препоръчано

Малко преди Коледа 2021 г. Том Филипс избяга в дивата природа в Уайкато заедно с децата си Ембър, сега на 8 години, Маверик, на 9 години, и Джейда, на 11 години, след конфликт с майка им.

Филипс не е виждан от ноември миналата година, когато според властите е откраднал четириколка от селски имот и е влязъл с взлом в магазин в Пиопио. Записи от камери за видеонаблюдение показват две фигури на улицата, за които се смята, че са той и едно от децата.

Но пробив в издирването на семейството настъпи, когато миналия четвъртък групата беше видяна заедно в земеделските земи на Марокопа, в новозеландския регион Уайкато, след случайна среща с тийнейджъри ловци на прасета, които извадиха телефоните си и заснеха бегълците.

Инспектор Андрю Сондърс определи видяното като „достоверно“, като полицията смята, че става дума за Филипс и трите му деца, над които той няма законно попечителство.

В четвъртък вечерта в целия район започват патрули, а на следващата сутрин е започнато издирване, но групата не е видяна отново.

„Въпреки че не можем да навлизаме в подробности, искаме да уверим обществеността, че разполагаме с необходимите ресурси, за да реагираме на всяка постъпила информация или съобщения за забелязани лица“, заяви Сондърс.

„Фокусът ни е насочен към безопасното завръщане на Джейда, Маверик и Ембър при тяхното семейство и правим всичко възможно това да се случи.“

През септември 2021 г. Филипс и децата са обявени за изчезнали, а камионът му е намерен изоставен, което води до мащабна операция по издирване по суша и море.

Майката на децата, която ги е видяла за последен път през 2021 г., заяви пред New Zealand Herald, че изпитва „облекчение“ да разбере, че те са живи.

„Толкова съм облекчена, че виждам и трите си бебета. Те са живи.“

Майката на Филипс, Джулия, също заяви, че е щастлива да види внуците си и „би се радвала те да се върнат у дома“.

„С облекчение видяхме децата живи и здрави“, казва тя. 

Джон Макоуини каза, че 16-годишният му внук е бил един от ловците на прасета, които са забелязали групата.

Макоуини разказа, че тийнейджърите са били „само на около 50 метра“ от групата, когато са ги видели за първи път, след което са се приближили и са разговаряли с тях за кратко.

„Той ги е попитал: „Какво правите тук? Кои сте вие? Знае ли някой друг, че сте тук? Детето отговорило: „Само вие“, а после просто продължили да вървят“, каза Макоуини.

Тийнейджърите описват Филипс като човек с дълга брада и пистолет.

През септември 2023 г. е издадена заповед за арест на Филипс заради грабеж с утежняващи обстоятелства. Полицията твърди, че през май двама въоръжени души са влезли в банка в Те Куити и са поискали пари в брой, след което са избягали с черен мотоциклет във фермерски стил.

През юни тази година новозеландската полиция обяви награда от 80 000 щатски долара за информация, която да доведе до откриването и безопасното връщане на трите деца. Срокът на наградата изтече, преди те да бъдат открити.

По-рано полицията заяви, че вярва, че Филипс и децата са били подпомагани, и призова „всеки, който прави това, да спре, да постъпи правилно и да каже на полицията това, което знае“.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Алена с ексклузивен хороскоп за 9 октомври - начинанията на Девите са успешни, Везните да избягват разправиите САМО В ПИК: Алена с ексклузивен хороскоп за 9 октомври - начинанията на Девите са успешни, Везните да избягват разправиите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Адвокат Росен Димитров с горещи подробности за ареста на Джейхан Ибрямов: Вземането на белязани пари е най-силното доказателство за извършено престъпление (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Адвокат Росен Димитров с горещи подробности за ареста на Джейхан Ибрямов: Вземането на белязани пари е най-силното доказателство за извършено престъпление (ВИДЕО)
ново
Днес: 97
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК