Вход
София
Времето в София 0 o C

Баща ми имаше коне и крави, но влезе в ТКЗС-то заради децата си

Баща ми имаше коне и крави, но влезе в ТКЗС-то заради децата си

на 15.11.2019
59643
28
Баща ми имаше коне и крави, но влезе в ТКЗС-то заради децата си
Автор: "Ретро"
15.11.2019
28
59643

След 9 септември 1944 г. започна кооперирането на земеделската земя. Почти във всички български села бяха образувани ТКЗС. В малките и разпръснати села на Тревненския Балкан това се забави. През 1958 г. под натиска на по-горна инстанция в Трявна бе учредено ТКЗС. Трябваше да се включат в него и селата от района. Току-що бях постъпил като учител в СОУ „П. Р. Славейков" - Трявна. Един есенен ден директорът на училището събра мъжете учители и ни разпредели в  деветте села на кметство Бижовци. Трябваше да отидем по селата и да запишем хората за членове на кооперативното стопанство. На мене бе поверено родното ми село Рачовци. Тръгнахме с мисълта дали ще успеем и ако не успеем, дали ще се върнем в училище. Аз знаех, че мой колега е бил отстранен от училище, докато баща му влезе в стопанството.

Отивайки в селото, най-напред се срещнах с баща си, който бе засял най-много декари с житни растения. Имаше два коня, две каруци, крави и овце. Всичко това трябваше да внесе в стопанството. Трудно му беше да се раздели с тях. Но заради нас, децата му, отсече: „Връщане назад няма. Пътят е само един и води към кооперативното стопанство". Събрахме хората от селото в партийния клуб. Казах им, че в Трявна е образувано ТКЗС, в което и те трябва да се включат. Обясних им условията за включване, предимствата на кооперативното пред частното стопанство и осигурените им старини при повишаване на пенсиите им. Изказаха се баща ми и още няколко души. Всички подкрепиха предложението, подписаха молбите и от този ден бяха вече кооператори. Вечерта в определения час всички отговорници се събрахме в кметството, всеки си бе свършил работата. Само двама души бяха отказали да влязат в стопанството и до края на живота си не влязоха. През пролетта в моето родно село беше сформирано звено, предимно от възрастни хора, които да засеят пролетните култури и приберат реколтата. Дадоха им единия кон и каруцата на баща ми, което улесни тяхната работа. Въпреки слабото заплащане и поради обичта им към земеделието всички се включиха в работата. Във всяко кметство беше изградена бригада. Бяха доставени селскостопански машини. В кметство Бижовци бяха засети два големи блока с малини и един с ягоди. Започнаха да идват бригади от заводите и училищата с цел оказване на необходимата помощ. Беше сформирана младежка бригада от заводите в града, която в продължение на няколко месеца работи в стопанството. Възнаграждението за трудов ден нарасна. Всички бяха доволни, че са се отървали от непосилния труд в частното стопанство и с желание се включваха в работата на кооператива. Дойде ноември 1989 г. Започна разрухата. Създадените ликвидационни съвети разтуриха АПК Трявна и клоновите стопанства, в които се бяха преобразували създадените през 1958 г. ТКЗС-та. Продадоха селскостопанските машини, селскостопанските сгради и животните на безценица. Поземлената комисия към Общината върна земята в реални граници. Сега земите не се обработват, обрасли са с тръни. Всичко запустя и селата се обезлюдиха. Бившите ТКЗС-та останаха само като спомен!

 

Пенчо Георгиев Пенчев, Трявна

Сподели:
Напиши коментар »
(28)
1
ПЕНЧО,ПЕНЧО , НЕ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ !!!!! ПИЙ СИ ПО-РЕДОВНО ХАПЧЕТАТА !!!!!
2
АЗ ПЪК ПОМНЯ КАК В РОДНИЯТ МИ СЕГА ГРАД МЪЖЕТЕ БЯХА ИЗЧЕЗНАЛИ И ЖЕНИТЕ СЛЕД ДЪЛЪГ ОТКАЗ БЯХА ШАНТАЖИРАНИ.ЧЕ МЪЖЕТЕ ИМ СА НАМЕРЕНИ И ЩЕ БЪДАТ ИЗПРАТЕНИ В БЕЛЕНЕ ТОГАВА ТЕЗИ УПЛАШЕНИ ЖЕНИ СЕ ПОДПИСАХА ВМЕСТО СЪПРУЗИТЕ СИ,А МЕНЕ НЕ МЕ ПРИЕХА В ПРЕДОЧИЛИЩНАТА ЗАРАДИ БАЩА МИ КОЍТО ДЕМОСТРАТИВНО КАЗВАШЕ,ЧЕ ТОЍ НЕ Е СИ Е ДАЛ СЪГЛАСИЕТО ЗАЩОТО ПРИ ПЪРВИТЕ ОПИТИ 1949 г. БЕШЕ СИ ВЪРНАЛ ПАРТИЍНАТА КНИЖКА ЗАРАДИ ЗАРАДИ ПОБОИТЕ НА СВОИТЕ ЧИЧОВЦИ И БРАТЯ КОИТО ОТКАЗВАЛИ, САМО БЕДНЯЦИТЕ НОВИ КОМУНИСТИ С 2-3 ДЕКАРА ЗЕМЯ БЯХА СЪГЛАСНИ.ТЪЍ,ЧЕ ИМА OЩЕ ЖИВИ КОИТО ПОМНЯТ БЕЗЧИНСТВАТА ИМ.
3
СМЪРТ НА ЦОЦИАЛИЗМА, СМЪРТ
4
После Импексовите БСПеерасти, се чудят кой унищожи поминъка на българското село, и защо всеки ден се заличават по няколко села, поради липса на живеещи там...
5
Слава Богу и такива наивници като Пенчо остават като спомен. Били се радвали селяните, че имало ТКЗС и вече нямали много работа. Идвали студенти и ученици и им берели реколтата. От това нямане на много работа, плод-зеленчуците останаха полупразни. Настани се социалистическата мизерия. А иначе, това му беше хубаво на ТКЗС-то, че мързеливите кооператори крадяха на поразия. Жалка и обречена щуротия.
6
Пенчо е червена подлога.
7
Пребиваха хората и бой докато не се съгласяха да влязат в ТКЗС. КОМУНИСТИЧЕСКИ ИЗЕДНИЦИ. УНИЩОЖИХА МАСА ХОРА ИЛИ БЕЛЕНЕ. МРЪСНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ОТРЕПКИ.
8
Тоя Пенчо е глупак и пише глупости. КОМУНИСТИЧЕСКИ Блюдолизец.
9
За половинка ракия,ти караха,ДВА КАМИОНА,СЛАМА на БАЛИ.
10
да унищожат всичко за да се освободят пазари за пластмасови домати и 20 годишно говеждо от чужбина.
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
Текезесари, текезесари, руски измекяри, ката ден, трудов ден, пари на Кукув ден!
16
В двора ни, оформен като патио, имаше къща за гости, лятна кухня и външна тоалетна, но с канализация и с тоалетна чиния. В къщата за гости няколко години живееха брат и сестра от село Фердинандово (днес град Първенец), които учеха в Търговската гимназия. Лете ходехме на гости във Фердинандово, там родителите на наемателите ни имаха голям имот. НО, бащата, който е бил ПАРТИЗАНИН, беше отказал да влезе в ТКЗС и беше КУЛАК - НАРОДЕН ВРАГ! По жътва в ТКЗС идваше вършачка, но на него не му вършееха. Е, печелех от това, защото на хармана се возех до световъртеж на диканята, въртях манивелата на веялката, изобщо се запознавах със селския живот от 19-ти и началото на 20-ти век. Покрай Пенчо си спомних за този стопанин - партизанин, но така привързан към стопанството си, че беше рискувал да стане враг и да обрече децата си на преследване и "презрението и умразата на трудещите се".
17
Голтак е бил бащати. Без коня и кравата да си умрел от глад Пенчо. Виж, ако бяха МНОГО коне и крави ..., ама тогава щеше да ривеш друго сега.
18
Пенчо, разплака ме, Пенчоооо.Е, послушен е бил татко ти, послушен си бил и ти. А колко ли поколения си изучил на раболепие и безропотност. Младежките бригади работеха без пари, всичко отиде в джобовете на председателите и сега пак те притежават земите.А вашите не е ясно защо пустеят. То има ли земя в Тревненския балкан?А селата опустяха, защото хората могат да пътуват свободно и да живеят където желаят, не са закрепостени като някога.
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
21
Другарю Пенчо,защо земята ти пустее,Партията каза да я засееш,върни се на село и копай,а не говори бабини деветини,върни децата и внуците,че на село ви е мястото!
22
Пенчо , много си елементарен да не кажа прост и глупав комунист ! Защо пишеш глупости и неистини...? Глупчо , точно тогава започва разрухата - със създаването на ТКЗС - то !!!
23
Той си пише сам за глупостите в ТКЗС-тата. От заводите в града идвали бригади - да вместо да произвеждат продукция, специалисти машиностроители копат царевица или друго - соц. тъпотия. Когато ходихме на бригада през 70-80-те години на началната спирка в Орландовци се разменяхме - селянките с торби с продукция, цветя и какво ли още не, отиваха на Женския пазар да продават стоката, а ние от София се качяахме на рейсовете за Негован, Световрачане и др. за да им вършим работата на полето. Изобщо както казват хората "Киро на кирия".
24
PEZOOO,MOJECH DA LAJECH MLADITE CAMO,
25
ЧЕШЕШЕ ГЪРБЪТ НА БАЙ ТОШО, А СЕГА НА БАЙ ДОНЧО ОТ ВАШИНГТОН.
26
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
27
Съпругата ми е от богат род.с много земя и животни.нейните родители влезли в ТКЗС и коментарът им беше :ДОБРЕ ЧЕ ДОЙДОХА КОМУНИСТИТЕ И НИ ОТТЪРВАХА ОТ ТЕЖКИЯ РОБСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ТРУД ОТ ТЪМНО ДО ТЪМНО.ТА И НА ПОЧИВКА ХОДИХМЕ. Родителите ми бяха от бедно селско семейство.С радост влизат в ТКЗС и с удоволствие работят до пенсия.Направиха си къща купиха си кола и си изучиха и трите деца.В ТКЗС имаше работа и за прости и за учени.А сега в село се върнаха чорбаджиите които експлоатират безработните.
28
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 24661
архив

Блодинка си поръчва голяма пица, а сервитьорът я пита: - На четири или на осем да Ви я нарежа? - На две, много съм гладна.

няма нови новини
Днес: 265
hot
най-четени новини в момента
сега
2056
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Полицията обяви резултатите от акциите срещу джигитите на пътя
x
Скритата захар - ето в кои продукти дебне
x