Вход
София
Времето в София 15 o C

Баячката Марияна лее куршум срещу болести и карък

Баячката Марияна лее куршум срещу болести и карък

на 18.03.2020
111662
0
Баячката Марияна лее куршум срещу болести и карък
Автор: "Ретро"
18.03.2020
0
111662

Марияна от Добрич е сред най-известните баячки в Северна България. С леене на куршум тя е помогнала на десетки хора да намерят късмета си в живота, да се отърват от болести, прокоби и всякакви неволи.

В леенето на куршум и баене Марияна вече има 19-годишен стаж. Всичко започнало през далечната 2001 г. „Тогава почина мама. Тя ми остави думичките, когато усети, че си отива. Преди това беше ми показала някои неща, но не всичко, защото в момента, в който кажеш думите на друг, те вече губят силата си. А тя ми остави и пръчката и метличката си, които също са много важни за работата ми“, разказва баячката, която наследила дарбата и занаята на баба си, леля си и майка си. Марияна казва, че когато човек е получил уплаха, трябва по най-бързия начин да отиде да му се лее куршум и да му се бае.

„Колкото по-скоро, толкова по-добре. Най-късно до 40-ия ден, защото след това преминава в кръвта. И след това може, не че не може, но е хубаво да е по-навреме. Аз затова гледам да не връщам хора. Като дойде човек тук, той значи има нужда и без значение кое време е, го приемам. Той е дошъл с болката си помощ да търси, не бива да се отказва. Особено на малки деца“, казва добричлийката.

Тя споделя, че опашките пред дома й нямат край, а хората не само идват, но и вярват в нейната сила. „Понякога човек не се чувства добре и ходи по лекари и уж всичко му е наред, а е неспокоен. Трудно заспива, „коремът му играе и е на топка”, има бодежи в сърцето, задушава се – това са все признаци за уплаха и стрес. Ако не се вземат мерки, този страх да се „изведе” навън, всичко това може да прерасне в страхова невроза или нещо друго“, добавя Марияна. За начина, по който помага, баячката разказва: „Едно време баенето против уроки е ставало с въглени. Вземаш въглени от огнището, пускаш ги във водата, те се преобръщат и падат на дъното – тогава значи човекът е урочасан. Сега сме по-модерни – палим клечки, казваме думичките и ги гасим във вода. Ако клечките се съберат на едно място, тогава е уроки. Понякога клечките се събират и образуват буквичка – това е буквата на този, който ги е урочасал. Най-много урочасват т. нар. „хора, които са пресукали“, т.е. кърмени са, отбивани и после пак кърмени. Тези хора имат лоши очи и трябва да се внимава, могат да разболеят малките деца. Както и хората със сини очи. После водата се дава за пиене у дома – по три глътки от три страни, докато свърши водата.“

Интересен е и методът й за леене на куршум. „Като дойде човекът, разтопявам оловото. Приготвям си тенджерка с вода, в която изливам разтопеното олово над различни части от тялото. На човек се бае на три места – на главата, на сърцето и на краката. Ритуалът трябва да се прави три поредни дни, но аз го правя за два, тъй като първия ден, като дойде, го правя два пъти, за да не разхождам хората. Когато човек е уплашен и пуснеш оловото във водата, то се събира на едно място и образува фигури. По тези фигури аз виждам от какво се е уплашил – понякога е катастрофа и аз виждам колите, понякога от болен или умрял човек – тогава се вижда леглото или ковчег и изправени хора около него“, разказва Марияна, която възнамерява да предаде занаята си на своята внучка.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34923
архив

Клиент към продавачка:
- Вчера пазарувах при вас и вие сгрешихте с 10 лв.
- Вече е късно, трябвало е още вчера на касата да ми кажете!
- Е, извинете, тогава ще ги задържа…

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ОЧАКВА НИ СБЛЪСЪК: Астероидът Апофис лети с бясна скорост към Земята
x