Вход
София
Времето в София 18 o C

Бежанци създадоха стена на благодарността в Лопушанския манастир

Бежанци създадоха стена на благодарността в Лопушанския манастир

Сирийците са очаровани от българското гостоприемство
на 04.02.2014
1316
0
Бежанци създадоха стена на благодарността в Лопушанския манастир
Автор: ПИК
04.02.2014
0
1316

Лопушанският манастир вече има стена на  благодарността. Сирийската фамилия Ферхат посвети песен на  гостолюбието на българите, а текстът й е изписан на арабски на  стената в трапезарията, където всеки може да я види, разказа за 

БТА игуменът на светата обител Величкият епископ Сионий. 

Автор на текста е 20-годишният Ферхат - поет,  композитор, музикант. Епископ Сионий показва стената на  благодарността, изчита текста на песента и после го превежда. 

"Когато в мълчание наблюдаваш лицето на Луната, разбираш защо  Бог я е създал. Когато във възхита наблюдаваш лицето на  Слънцето, разбираш защо Бог го е създал. Когато в единомислие се молиш с приятел, тогава разбираш, че бог е между Вас." 

Днес сирийската фамилия Ферхат вече не е в  манастира. След като получили документи от Агенцията за  бежанците, заминали в Германия при роднини. Оставили обаче  завинаги в сърцата си спомена от преживяното в Лопушна.

"Тръгнаха си от манастира с благодарност, любов и  признателност, разказва отец Сионий и допълва, че всички наоколо приели добре сирийските бежанци - заможни, възпитани и културни хора от Алепо. Празнували заедно настъпването на Новата година, гледали хвърлянето на кръста на Богоявление в Георги Дамяново, помагали през деня в манастира. Станали и свидетели на  откриването на чудотворната икона в храма.

"Сирийците от Алепо се поклониха пред чудотворната  икона преди да напуснат манастира, помолиха се за здраве и  по-щастлив живот, за мир и спокойствия в родината си", разказа  дядо Сионий. И отнесоха в своя път, далеч от родината си, красив спомен от България, българското гостоприемство и вярата на  българите, че чудесата стават винаги, когато сме добри, допълни  той.

А манастирът "Св. Йоан Предтеча" се радва в  последния месец на огромна посещаемост - прииждат хора, които  искат да се поклонят на чудотворната икона на Светата майка и  Младенеца. За първия месец на годината манастирът е посетен от  над 10 000 души, отбеляза епископ Сионий. А това е много  радващо, защото вярата на хората се възвръща и ни показва, че  повече от всякога, ние - българите, се нуждаем от вяра, от  добрини, посочи духовникът. 

После ни среща с 99-годишния дядо Добри - Светецът от  Байлово, както го знаят всички. Отново донесъл дарения - парични средства и хранителни продукти, които да се раздадат на бедни и социални слаби от Видинската епархия, посочва епископ Сионий. 

Преди десетина години дядо Добри дарява всичките си  имоти на църквата и започва всеки ден да ходи пеша до София,  където събира дарения за църкви и манастири. Днес живее в малка  пристройка на църквата в село Байлово - на броени метри от дома  на Елин Пелин. 

През 2005 година дарява събраните 10 000 лева за църквата "Св. Кирил и Методий" в село Байлово. Две години по-късно 25 000 лева са събрани за реставрацията на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци. На следващата година дядо Добри дарява средства за ремонт на църквата в Калофер.

През май 2009 година на дарителската сметка на храм-паметника "Св. Александър Невски" са преведени 35 700 лв. Срещу това стои името

Добре (Добри) Добрев от село Байлово, припомни епископ Сионий. Беловласият старец, навлязъл в своята 100-годишнина, засиява пред чудотворната икона в Лопушанския манастир и сякаш дарява всичко наоколо с безвремието на светостта. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 23250
архив

- Признавате ли - пита съдията, - че сте искали да влезете в театъра в нетрезво състояние? - Разбира се, че признавам - отговаря обвиняемият. - Ако бях трезвен, това никога не би ми дошло на ум.

 

няма нови новини
Днес: 36
hot
най-четени новини в момента
сега
2332
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Яко плюскане на "Орлов мост" - агитките на Маджо и Божков смениха луксозната бира с биосокове и сладолед. Метежниците в категорията 60+, но лелеят за ново бъдеще (СНИМКИ)
x
САМО ЗА ДАМИ: Защо не трябва да се срещате с женен мъж?
x