Безплатни прегледи за рак на гърдата

ЧАС ПИК

Безплатни прегледи за рак на гърдата

18574
преди 5 часа
Безплатни прегледи за рак на гърдата
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

На 22 и 29 октомври (вторник) от 12.00 до 17.00 ч. специалисти от двете хирургични клиники на Александровска болница ще извършват безплатно мамологични прегледи (мануално и по необходимост ехографско изследване) в приемните кабинети на клиниките. Направления по НЗОК не се изискват. Записването е задължително от 8.00 до 15.00 ч. в делничните дни.

препоръчано

Кабинет І-ва хирургия, тел.: 02/ 9230 590 (вход след бариерата на болница "Св. Екатерина", партерен етаж на територията на Спешно отделение)

Кабинет ІІ-ра хирургия, тел.: 02/ 9230 290 (вход срещу баня "Мадара", партерен етаж, на територията на учебен комплекс "Проф. Ал. Станишев")

Профилактичните прегледи и самоизследването стоят в основата на ранната диагностика на карцинома на млечната жлеза. През 2021 г. Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване на планетата. В световен мащаб статистиката показва, че през 2020 г. са диагностицирани с рак на гърда 2,3 милиона жени.

В България всяка година се диагностицират над 4000 нови случая, като обезпокоителното е, че 5-годишната обща преживяемост у нас е по-ниска спрямо тази в Европа. В повечето случаи ракът на гърдата се диагностицира в късен стадий, когато шансовете за ефективно лечение са значително по-малки. Когато се открие навреме, той е лечим в 97% от случаите, твърдят специалистите.

В България само 14% от случаите се диагностицират навреме, докато в Западна Европа и САЩ този процент е около 50. Само в 5% от случаите ракът на гърдата се среща при жени под 40-годишна възраст. Препоръчително е първият профилактичен преглед с ехограф да бъде направен около 30-годишна възраст. След 45 - 50 г. прегледите продължават с мамография през период от 1 година.

Мъжете също могат да заболеят от рак на гърдата, но при тях вероятността за това е 100 пъти по-малка, отколкото при жените. Специалистите съветват да не пренебрегваме профилактиката, да бъдем информирани и да се изследваме навреме.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов с ОЩЕ ОТГОВОРИ на въпроса защо трябва да се гласува (НА ЖИВО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов с ОЩЕ ОТГОВОРИ на въпроса защо трябва да се гласува (НА ЖИВО)
ново
Днес: 97
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК