Безплатни прегледи за рак на простатата през ноември във ВМА

Здраве

Безплатни прегледи за рак на простатата през ноември във ВМА

5960
преди 5 часа
Безплатни прегледи за рак на простатата през ноември във ВМА
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Военномедицинската академия (ВМА) ще се включи в инициативата с профилактични прегледи и скрининг за ранна диагностика на рак на простатната жлеза, съобщиха от пресцентъра на болницата. Консултациите със специалистите от Клиниката по урология, ръководена от проф. Илия Салтиров, ще се осъществяват през целия месец ноември във вторник, сряда и четвъртък от 15:30 до 18:30 ч. в кабинет № 242, етаж 2 в Поликлиника-ВМА.

препоръчано

От лечебното заведение обясниха, че е необходимо записване на телефон: 02/92 25 334, до изчерпване на предварително обявените часове. Не се изисква направление от личния лекар. Препоръчително е пациентите да изследват предварително своя простато-специфичен антиген (ПСА/PSA).

"Movember" е ежегодна инициатива, която цели повишаване информираността относно методите за скрининг, диагностика и лечение на онкологичните заболявания при мъжете, посочват от ВМА.

Простатният карцином е едно от най-често срещаните онкологични заболявания сред мъжете в Европа, включително и в България. Европейската урологична асоциация препоръчва ежегодното изследване на туморния маркер на простатната жлеза – простатно-специфичен антиген (ПСА/PSA) при всички мъже над 50-годишна възраст, както и след навършване на 45 години при мъже с фамилна обремененост за простатен карцином. Резултатите от изследването трябва да бъдат консултирани със специалист-уролог и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента.

В началната си фаза на развитие простатният карцином не предизвиква оплаквания, затова профилактичните прегледи и изследвания са важни за навременното му диагностициране. Ракът на простатата е напълно лечим, когато е открит в ранен стадий.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 октомври - лично щастие и приходи очакват Везните, сексуални разочарования за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 октомври - лично щастие и приходи очакват Везните, сексуални разочарования за Скорпионите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ осветлява нови схеми и измами на Терзиев и Бонев: Докога ще гледаме сериала Кметът беглец?! (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ осветлява нови схеми и измами на Терзиев и Бонев: Докога ще гледаме сериала "Кметът беглец"?! (ВИДЕО)
ново
Днес: 94
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК