БЕЗ ИЗНЕНАДИ: Касъм-Жомарт Токаев печели президентските избори в Казахстан

Азия

БЕЗ ИЗНЕНАДИ: Касъм-Жомарт Токаев печели президентските избори в Казахстан

8009
на 21.11.2022
БЕЗ ИЗНЕНАДИ: Касъм-Жомарт Токаев печели президентските избори в Казахстан
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Действащият президент на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев печели изборите за държавен глава с над 81 процента от гласовете, сочат предварителните данни от вота, съобщени от Централната избирателна комисия.

препоръчано

Според данните на Централната избирателна комисия за Касъм Жомарт-Токаев са гласували над 6 милиона 456 хиляди души, като активността е била близо 70 на сто.  Победителят получи поздравления от някои от останалите петима кандидати, както и от бившия държавен глава Нурсултан Назарбаев.

Казахстан се готви за предсрочни президентски избори в неделя
Токаев  определи завършилата кампания като историческа и заяви, че вотът слага началото на нова политическа епоха. По думите му в бъдеще всички основни институции в страната ще бъдат реформирани:

"Ние ясно и последователно ще осъществяваме конституционна реформа. Преминаваме и към нова форма на политическо устройство на страната. В икономиката ще има кардинални изменения, ще повишаваме благосъстоянието на гражданите".

За постигането на тези цели ни е нужно единство, призовавам ви към това, добави Токаев. 

Още след  протестите срещу поскъпването на живота през януари, президентът обеща да намали неравенството в доходите чрез изкореняване на корупцията и по-справедливо разпределение на националното богатство.

Изборите бяха предизвикани от 69-годишния Токаев, който според анализатори иска да легитимира и консолидира властта си, след като преди около година отстрани от предшественика си, дългогодишния лидер на страната Нурсултан Назарбаев. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 октомври - приходите на Телците са впечатляващи, положителна промяна в личния живот на Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 октомври - приходите на Телците са впечатляващи, положителна промяна в личния живот на Стрелците
ПИК TV x
Георги Харизанов пред ПИК TV: Равноотдалеченият премиер на ППДБ е лъжа! Опитват се да преметнат избирателите, че не са с ГЕРБ (ВИДЕО) Георги Харизанов пред ПИК TV: "Равноотдалеченият премиер" на ППДБ е лъжа! Опитват се да преметнат избирателите, че не са с ГЕРБ (ВИДЕО)
ново
Днес: 100
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК