Вход
София
Времето в София 21 o C

БЕЗ МАЙТАП! Бизнесът отчете голям скок на заплатите

БЕЗ МАЙТАП! Бизнесът отчете голям скок на заплатите

на 02.11.2017
10159
9
БЕЗ МАЙТАП! Бизнесът отчете голям скок на заплатите
Автор: ПИК
02.11.2017
9
10159

Средната работна заплата в периода 2008-2016 г. е нараснала със 70,3%, като в частния сектор ръстът е с 88,6%, а в обществения - с 32,4%. Това показва анализ на състоянието на българските предприятия, направен от Българската стопанска камара (БСК). 

Божидар Данев: Квалифицираният труд липсва на пазара на труда

Божидар Данев: Квалифицираният труд липсва на пазара на труда

За голямо съжаление българската икономика не е...

на 16.05.2016

Спрямо 2008 г. ръстът на минималната заплата е над 100%, а предвидената за 2018 г. МРЗ от 510 лв. е 132% по-висока от минималната заплата през 2008 г., отчитат работодателите. 

С 5% намалява броят на заетите в нефинансови предприятия. В големите предприятия намалява с 6%, в средните - с 16%, в малките - с 10%, а в микропредприятията се отчита ръст на заетите с 10%. Това показва анализът на БСК в сектор заетост и заплащане на труда (2008-2015 г.). 

 

За този период - 2008-2015 г. разходите на работодателите за труд на едно лице се увеличават с 56%. В частния сектор увеличението на разходите за работници е с 64%, а в обществения - с 41%. 

От икономическата карта на България са "изчезнали" 92 големи, 887 средни и 2488 малки предприятия (основно в преработващата промишленост, строителството и търговията). 

Периодът за сриването на тези предприятия е 2008-2015 г. 

С 22% повече са данъчно задължените лица (ДЗЛ) в периода между 2008-2015 г. Най-бързо се увеличават данъчно задължените лица в секторите "Държавно управление", "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения", "Хуманно здравеопазване и социална работа" и "Транспорт". С 25% се увеличава броят на микропредприятията. Те са предимно в Югозападния регион и са в секторите "Търговия", "Селско и горско стопанство" и "Професионални дейности".

Приходите на предприятията нарастват с 20,9%, в т.ч. и нетните приходи - с 16,3%, отчитат от БСК. Разходите се увеличават с 18,5%. Това отчитат основните финансови показатели на предприятията в периода 2012-2016 г. 

Според анализа, счетоводната загуба намалява с 19,7%, а данъчната загуба - с 23,3%. 

В същото време броят на данъчно задължените лица, които отчитат счетоводна загуба, се увеличават с 3,5%.

 Счетоводната печалба нараства с 35,9%. Данъчната печалба се увеличава с 34,4% - колкото е и увеличаването на полагащия се корпоративен данък. Секторите, които формират най-голям дял (54%) от общия размер на отчетената счетоводна печалба са "Преработваща промишленост", "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" и "Финансови и застрахователни дейности".

Увеличава се броят на данъчно задължените лица, които отчитат счетоводна печалба. Най-бързо това става в секторите "Култура, спорт и развлечения", "Хуманно здравеопазване и социална работа", "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения", "Административни и спомагателни дейности". 

През 2016 г. общият среден размер на счетоводната печалба на едно данъчно задължено лице намалява през 2016 г. в сравнение с предходната 2015 г. Средният размер на счетоводната печалба на едно данъчно задължено лице нараства предимно в секторите като "Финансови и застрахователни дейности" и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива". Това са секторите, в които по административен ред са осигурени възможности за реализиране на допълнителни доходи по непазарен път.

Сподели:
свързани новини
Божидар Данев: Трябва да започнем внос на работници, бизнесът ще закъса Божидар Данев: Трябва да започнем внос на работници, бизнесът ще закъса
2016 г. беше една добра година с пропуснати възможности...
на 29.12.2016
Божидар Данев поиска прокуратурата да провери офисите на всички партии Божидар Данев поиска прокуратурата да провери офисите на всички партии
За да се говори за доходи, първо трябва да се говори за...
на 26.07.2017
Напиши коментар »
(9)
1
Кого заблуждава ояденият хитрец Божидар Нанев? Средната заплата, простичко казано, се изчислява като например заплатата от 2000 лева се събере със заплата от 400 лева и общата сума се раздели на две. Но това, че тя се е повишила с еди колко си процента, не успокоява работещия беден с 400-500 лева заплата, който с нея едва ще си плати само разходите за парно и ток. А след това ще живее на...фотосинтеза.
2
Тия вече ни взеха за канарчета! НЕГОДНИЦИ!
3
Заплатата в Бг е като през 20 ти век.Няма никакъв скок.Разни шмекерчета,които платените журналя, наричат бизнесмени,откровено крадът от държавата и плащат на бедните работници,като на крепостни.А уж частния бизнес се захранва от неизплатени заплати и осигуровки.Но май Мургина я оправдаха с милионите спестено ддс на определени приятелчета и т.н
4
Заплатата в Бг е като през 20 ти век.Няма никакъв скок.Разни шмекерчета,които платените журналя, наричат бизнесмени,откровено крадът от държавата и плащат на бедните работници,като на крепостни.А уж частния бизнес се захранва от неизплатени заплати и осигуровки.Но май Мургина я оправдаха с милионите спестено ддс на определени приятелчета и т.н
5
A инфлацията как е отчетена.... за храна, лекарства и за сметки... ОСНОВНИТЕ РАЗХОДИ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА...
6
Средната заплата, се смята по един и същи начин по цял свят....ТЯ СИ Е ТОЛКОВА .....А С 500 ЛВ В ПРОВАНСА НЕ Е НА фотосинтеза .....РАБОТИ ПОВЕЧЕ,ТОВА Е......и не ХЛЕНЧИ
7
ДО Заплатата в Бг е като през 20 ти век.Няма никакъв скок.........ТОЯ Е ЛУД,КОГО ЛЪЖЕШ КРЕТЕН С КЪСА ПАМЕТ
8
Увеличението на заплатите трябва да го усети наемникът, а не бизнеса. Ако питате бизнеса, и 100 лева работна заплата е много. У нас няма бизнес, а само постоянно и непрекъснато крадене. Покупателната стойност на лева е спаднала поне с 20 на сто през последните три години.
9
вие прескочихте НАЙ-ВАЖНОТО: "От икономическата карта на България са "изчезнали" 92 големи, 887 средни и 2488 малки предприятия (основно в преработващата промишленост, строителството и търговията)." !!! ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !!! ...НИКАКВО РЕАЛНО ОСНОВАНИЕ ДА СЕ САМОХВАЛЯТ !!...и да не ми действат сас средни заплати , а само с реалните!!...колко народ получава минимална заплата, колко - средна. колко - максимала !!!...всичко друго е хвърляне на пясък в очите!!! ....
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

- Тате, вярно ли е, че съм осиновен?
- Какво приказваш, сине? Тебе ли щяхме да изберем?

няма нови новини
Днес: 159
hot
най-четени новини в момента
сега
2236
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! "Мис Силикон" Анна-Мария Чернева проговори за отношенията си с бохема Христо Сираков: Много го обичам, но...
x
Какви мъже харесват жените според зодията си
x