Белуга, смятана за руски шпионин, е намерена мъртва в Норвегия

Европа

Белуга, смятана за руски шпионин, е намерена мъртва в Норвегия

39339
на 02.09.2024
Белуга, смятана за руски шпионин, е намерена мъртва в Норвегия
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Белуга, за която се подозира, че е била обучен руски шпионин, е намерена мъртва край норвежкото крайбрежие, съобщи Би Би Си.

препоръчано

Тялото на кита Хвалдимир е намерено да изплува край югозападния град Рисавика и е откарано до най-близкото пристанище за преглед.

Белугата беше забелязана за първи път в норвежки води преди пет години с прикрепена камера с надпис „Оборудване на Санкт Петербург“. Това предизвика слухове, че бозайникът може да е кит шпионин. Според експерти това е практика от миналото. Москва така и не отговори на обвиненията.

Тялото беше открито през уикенда от организация, която следи движенията на Хвалдимир от години. Основателят на организацията - Себастиан Странд, каза пред АФП, че причината за смъртта е неизвестна и че по тялото няма видими наранявания. „Успяхме да съберем останките му и да ги поставим в охладена зона, готови за аутопсия от ветеринарния институт“, каза още той.

Разследване на норвежкото вътрешно разузнаване разкри, че китът вероятно е бил обучен от руската армия, тъй като изглеждал свикнал с хората. Русия има история на обучение на морски бозайници като делфини за военни цели и уебсайтът Barents Observer идентифицира кошари за китове близо до военноморски бази в северозападния район на Мурманск.

Китът стана известен като Хвалдимир - от норвежката дума за кит "hval" и първото име на президента Владимир Путин. Русия отрича съществуването на каквито и да било програми, целящи да обучават морски бозайници като шпиони.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК