Вход
София
Времето в София 9 o C

Бенковски търгувал с опиум, имал наложница арменка

Бенковски търгувал с опиум, имал наложница арменка

Хвърковатият войвода от Априлското въстание владеел 7 езика и трябвало да подпали Цариград
на 12.10.2017
81220
36
Бенковски търгувал с опиум, имал наложница арменка
Автор: "Ретро"
12.10.2017
36
81220

Георги Бенковски, всепризнатият лидер на Априлското въстание, е една от на най-драматичните личности в нашата история.  Роденият на 21 септември 1843 г. в Копривщица герой икога не е бил забравен, но често е бил оспорван - най-вече заради нетрадиционния си за онази патриархална епоха личен живот. Хвърковатият войвода владеел 7 езика, търгувал с опиум и имал наложница арменка.

Истинското име на Георги Бенковски е Гаврил Груев Хлътев. Роден е в Копривщица на 21 септември 1843 г. Има тежко детство, баща му Грую Хлътев, дребен и почтен търговец, умира през 1848 г. и това принуждава Гаврил да учи само до 3-ти клас в основното копривщенско училище. След това майка му го дава да учи занаят - терзийство. По-късно, неудовлетворен от тази перспектива, Гаврил става абаджийски чирак, после се отделя от майстора си и сам се залавя с търговия.

Младежът обикаля големите пазари в Цариград и в Анадола. Има голям успех, печели и харчи много, но преживява внезапни обрати, които променят мисленето му и отношението му към живота и пътя, който трябва да следва като човек. Според неговите собствени думи пред Захари Стоянов, човек трябва да умее да лъже, за да бъде успешен търговец.

В продължение на десет години Гаврил живее на различни места в Ориента - Измир, Цариград, Анадола, Александрия, работейки всевъзможни неща. Една година е бил гавазин на персийския консул и носел такава хубава униформа, че хората го взимали за самия консул. Междувременно научил седем езика - български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски. Там той се държи, казано по съвременному, като истински плейбой. Част е от местната "златна младеж" другарува със синовете на местните турски бейове и богаташи - нещо, което по-късно неговите съвременници, общо взето, премълчават. Търгува с афион - опиумен мак, и има платена любовница арменка. Eдинствената му запазена снимка e от Цариград. Тя е направена през 1862-ра, когато е на 19 години. Това вече е истински мъж, с огнен поглед, с извити като гайтани вежди и плътна, чувствена уста. Облечен е по последната мода. Носел гиздава копривщенска риза "смахрама" и два елека "от джанфес и кадифе с огнена бродерия от синци и цветни орнаменти". Към всичко това прибавял още и кон с голяма златна монета - пендар, сред мощна гръд. А на пендара личал юнашки надпис: "Машалла (слава) на ездача!"

Това дразни неговите съвременници и биографи, а някои, за да запазят ореола му, отричат тези факти, като неговият братовчед, видният наш следосвобожденски политик и журналист Михаил Маджаров.

В един момент обаче Хлътов зарязва този разгулен живот и заминава за Букурещ. Там се запознава със Стоян Заимов и се запалва по революционното дело. През лятото на 1875 г. той е включен в групата революционери, които трябва да подпалят Цариград. Целта на терористичния акт е била да се предизвика смут в Османската империя. Групата пристига в султанската столица, но получава указания от Христо Ботев да прекъсне изпълнението на мисията, тъй като с нея би се компрометирало българското освободително движение. Тук Гавраил се снабдява с паспорта на полския емигрант - Антон Бенковски, като заменя Антон с Георги.

Цялата работа става срещу 5 турски лири. Името Бенковски действително принадлежи на един полски патриот, заточен от руското правителство на остров Сахалин. Тоя поляк сполучил да избяга от каторгите и стъпил в Япония. Френският посланик в Едо го взел по своя защита, защото французите и до днес не са отказали още да дават своето покровителство на нещастните поляци. Той дал на поляка френски паспорт, в който се бележело и името му - Антон Бенковски, за да се върне с него в Европа.

„Антон Бенковски си избрал за местожителство Турция, така също гореща покровителка на неговите съотечественици, и тръгнал за Цариград“, пише Захари Стоянов. „В паспорта му се говорело открито, че той е полски емигрантин. Като пристигнал в Диарбекир, срещнал се случайно със Стояна Заимова. Тоя последният така също заточеник от турското правителство, бил турил вече намерение да избяга. Като си разправил хала на Антон Бенковски, предложил му, ако желае, да отстъпи нему френския паспорт, а той да си извади турско тескере. Бенковски склонил и продал паспорта на Заимова за 5 лири. С тоя паспорт Заимов сполучил да избяга в Румъния през 1875 година. Когато нашият Бенковски тръгвал за Цариград през същата година, за да го пали, то Заимов му дал паспорта на Антон Бенковски и така нашият Гаврил Хлътев бил принуден да замести своята българска фамилия с поляшка."

Бенковски е избран за помощник-апостол на Панайот Волов в Четвърти революционен окръг. Но неговите лидерски качества са толкова явни, че Волов доброволно му отстъпва мястото си на главен апостол.

Учителката, която ушива знамето на Априлското въстание – Райна Княгиня, наистина е била влюбена в своенравния хъш. Среща го за първи път една вечер през март 1876-а на сбирка на участници в подготовката на въстанието. Когато го пита кого има честта да види и откъде е родом, непознатият отговаря: "Положително да ти кажа за това не мога, но приблизително - аз съм този, който знае всичко, и не знае нищо, който бива навсякъде и никъде, говори за всичко и за нищо, т. е. аз просто съм бунтовник, а ако искаш, и апостол, който проповядва на народа да се подготвя, защото скоро ще настъпи денят, когато турците ще ни нападнат неочаквано и ще ни изколят като овци." После Райна го пита с какво може тя като жена да бъде полезна на въстаниците и той отсича: "На теб се възлага длъжността да ушиеш знаме за българските юнаци!"

Бенковски често посещава дома на Райна. Веднъж в стаята остават само тя и той. Войводата вади кандилото, слага до него кръст, изправя сабята и казва: "Аз ще говоря клетва, а ти ще повтаряш!" И започва: "Райна се задължава да изпълнява всички заповеди на комитета - да пази тайната, да проповядва въстанието и да ушие знамето."

По време на обявяването на Априлското въстание на 20 април 1876 година в Копривщица Бенковски е в Панагюрище заедно с повечето други апостоли. Когато разбира, че в Копривщица вече се бият, той обявява въстанието и в Панагюрище, след което бързо сформира легендарната Хвърковата чета и тръгва да вдига на бунт околните села. С нея той неуморно обикаля целия регион и успява да мобилизира и мотивира много въстаници, играе централна роля във военните действия на въстанието. Тънък психолог, Бенковски разбира, че не бива да се оставят никакви мостове за отстъпление. И кара въстаниците да убиват общо взето невинни цигани или турци и да палят къщите си. А от друга страна, успява за тези десетина дни да организира цялата символика на една суверена държава - с ритуалите по вдигане и сваляне на знамето, с ескортите и т.н.

След жестокото потушаване на бунта в Панагюрския регион Бенковски и четата му се отправят към Тетевенския балкан. Там на 12 май, след предателство, на мостчето на река Костина той пада, пронизан от куршума на баш-потеряджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата му е пратена в Ботевград, а след това в София. Всички тези събития са документирани от Захари Стоянов в "Записки по българските въстания".

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(36)
1
най-сетне истината да излезе ..това е похвално драги българи !
2
Каква осанка, какво чело, какви очи. 100% българин, от баща и майка чисти българи. Чиста раса! Вечна слава на Георги Бенковски! Вечен позор за дядо Вълю, неговият предател!
3
Всичко това е описано в Записките на Захари Стоянов , ама кой да чете .Чукча не читател-чукча писател. П.П. Захари Стянов се казва Джендо по кръщелно.
4
Вечна, Слава на Гаврил Хлътев/ГЕОРГИ БЕНКОВСКИЙ/Ний, вечно ще те помним..... Първообразът на съвременните специални части! Ти никога не ще бъдеш забравен!
5
И Гумен Грипена си имаше наложница, макар, че я назначи на две държавни заплати (егати моралната постъпка). Е той с опиум не знам дали е търгувал, но се канеше да напазарува едни Грипени, на които сама комисионните са за 5 милиона евра..
6
... и си е дал главата за свободата на България.
7
Как ще обикаля Капалъ чаршито, бе. Нали сме били под турско робство. +++ "два елека "от джанфес и кадифе" - че и джинси носил, на всичкото отгоре и златен пендар с надпис Машалла. +++ Неграта из Алабама да ли така са се носили през 1870 г. ...
8
това за циганите и турците най ми хареса.
9
георги бенковски е истински патриот който е загърбил луксозния си начин на живот и е дал своя за освобождението на българия..... вечна слава
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Не Рюзгяр Хаджи Ахмед, а Рузнамегяр Джурналджи Ахмед. Моля да поправите тази грещка.
13
Поклон, Апостоле и вечна памет!!! Прости ни, че избрахме пътя на дядо Вълю и всеки ден те предаваме отново!
14
Той е най-великия българин.
15
след като си дал главата за Свободата на България, един циганин, прадядо на Тодор Христов Живков от село Правец, наричан от червените роми "тато" я носил в торба. Вечна Слава на Героите на България и смърт за враговете на Родината!
16
http://ask.incpak.com/?qa=7165/buy-cefadroxil-250-mg-safely-cheap-mexican-cefadroxil http://anime-sanctuary.com/blogs/post/1190 http://www.littleblackdress.al/qtoa/index.php?qa=932&qa_1=farmacia-online-comprar-generico-alendronato-entrega-r%C3%A1pida http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/124594/achat-de-celecoxib-en-ligne-celebrex-prix-canada/ http://www.potoros.com/potos/blogs/post/3929 http://barbershoppers.org/blogs/post/12001 http://support.myyna.com/241507/farmacia-generico-etodolac-garantia-rep%C3%BAblica-etodolac-generico http://q.rec-sys.net/index.php?qa=45728&qa_1=order-doxepin-cheap-canadian-generic-doxepin-cheap http://www.ocperio.org/group3/blogs/post/57241 http://qna.kansagara.in//index.php?qa=3144&qa_1=aciclovir-comprar-urgente-argentina-comprar-aciclovir-l%26%23237 http://ggwadvice.com//index.php?qa=6870&qa_1=diltiazem-ligne-marche-achat-ordonnance-cartia-suisse-vente http://cylindrymiarowe.pl/blogs/post/35182 http://code254.com/blogs/post/5354 http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/66463/order-azathioprine-online/ http://lifestir.net/blogs/post/48052 http://astinazbizonline.com.my/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=149142 http://forum.republicmotorsports.in//5941/comprar-atenolol-50-mg-en-farmacia-online-estados-unidos http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/136874/buy-risedronate-35mg-safely-buy-risedronate-online-at-australia/ http://amusecandy.com/blogs/post/100225 http://www.haiwaishijie.com/3561/phenazopyridine-livraison-commander-pyridium-livraison http://diduknow.allrh.com/blogs/post/63818 http://amusecandy.com/blogs/post/80722 http://ask.incpak.com/?qa=7819/lisinopril-5mg-donde-comprar-sin-receta-por-internet-per%C3%BA http://www.kenkoh.asia/ask/192/o%26%23249-acheter-irbesartan-300-pharmacie-acheter-avapro-300 http://www.uncorpoperfetto.com/social/blogs/post/98033 http://adda.ibm-bd.com/blogs/post/4445 http://www.ocperio.org/group3/blogs/post/30927 http://www.ocperio.org/group3/blogs/post/21021 PsfOcIMtgRxH
17
http://www.lexloci.mn/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=17190, female frumil to buy in the uk http://www.afpinstitute.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1156, http://www.orosolido.com.mx/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=6331, http://horizontalvias.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=16029
18
Essay Writing Service - EssayErudite.com Our essay writing service provides a full-scale writing assistance accessible online 24/7. Apart from many other writing companies, we are rather picky when forming a professional staff of experts. Moreover, we try to make our every customer feel safe and pleased with the service. essay writing service Essay Writing Service - https://essayerudite.com
19
Write My Paper - EssayErudite.com Looking for an expert to write my paper for you? You are at the right place. Providing superior writing service appears to be our main specialization and passion. Our website is the best destination for every English-speaking student who calls for assistance when handling his or her daily academic tasks. write my paper Write My Paper - https://essayerudite.com/write-my-paper/
20
Write My Essay - EssayErudite.com Fed up of typing "who can write my essay" in the search bar? Would you like to have a reliable helper always by your side? Our website will come as an excellent solution to write my essay for everyone! write my essay Write My Essay - https://essayerudite.com/write-my-essay/
21
Write My Essay For Me - EssayErudite.com Can You Write Essay For Me ? How many times do students worldwide ask this question without finding an answer? We'd rather not check the official statistics. At the same time, essays appear to be probably among the most popular academic assignments. Students from various education establishments need to complete them constantly. If you are among those lucky ones, feel free to contact our customer service department and opt for an essay writing help. Write Essay For Me Write My Essay For Me - https://essayerudite.com/write-essay-for-me/
22
Buy Essay - EssayErudite.com Where to buy essay online ? Our experienced writers can boast higher degrees in addition to exceptional writing skills. You now have a great chance to buy essay papers online with only a couple of clicks. Buy Essay Buy Essay Online - https://essayerudite.com/buy-essay/
23
Best Essay Writing Service - EssayErudite.com Looking for the best essay writing service can turn into a pain in the neck especially if you are not an experienced essay buyer. EssayErudite.com is well known among students from the USA, UK, Canada and Australia. We provide a superior writing assistance and handle all types of academic papers ranging from dissertations and thesis statements to reviews and coursework. Whatever the challenge is, you can always count on us. Best Essay Writing Service - https://essayerudite.com/best-essay-writing-service/
24
Thesis Writing Service - EssayErudite.com If you look for a trustworthy thesis writing service and want to benefit from a higher grade, your editors, proofreaders, and instructors are here to lend you a hand. Some students afraid of hiring professional writers due to ethical issues. As a result, they fail the course due to various reasons not able to defend their degree. You should note that there is nothing wrong with opting for a thesis writing service. EssayErudite is certainly the best place for that. Thesis Writing Service https://essayerudite.com/thesis-writing-service/
25
Do My Homework - EssayErudite.com I can't do my homework alone - that is not a problem anymore. EssayErudite.com will always be by your side whenever you call for writing help. EssayErudite represents a pool of native-speaking editors, proofreaders, instructors and writers to handle any writing task by the deadline. I need assistance to do my homework Do My Homework - https://essayerudite.com/do-my-homework/
26
Чайте ся, нали е роб, под турско робство, как така търгувал, пътувал, имал кон, другарувал....
27
http://www.atek.co.za/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=21305 http://www.rossanasaavedra.net/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=73970 http://www.acengefar.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=246192 buy indinavir online sign up india http://www.cronomac.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3525 http://www.campbellstrata.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=168430 http://diabeticneuropathyclinic.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=117717
28
http://www.anonasks.com/961/danazol-internet-baisse-ordonnance-acheter-danazol-canada http://ox.redcasper.com/oxwall2/blogs/post/10311 http://aidephp.bouee.net/25598/tacrolimus-donde-puedo-comprar-online-puerto-rico http://www.oilfieldgold.com/blogs/17/930/recherche-achat-metronidazole-prix-flagyl-200-au-maroc http://amusecandy.com/blogs/post/27415 http://www.politicanada.ca/blogs/213/648/methocarbamol-livraison-express-acheter-robaxin-ligne-quebec http://barbershoppers.org/blogs/post/14126 http://www.informatique.pro/2676/olanzapine-20mg-cheap-can-purchase-zyprexa-trusted-pharmacy http://www.blog.ahsfoundation.co.uk/blogs/post/5477 http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/173702 http://cylindrymiarowe.pl/blogs/post/36453 http://www.tennis-motion-connect.com/blogs/post/54548 http://www.mauiwowie.xxx/social/blogs/post/27981 http://only4yu.de/blogs/33/333/onde-comprar-cefdinir-sin-receta-en-farmacia-online-dominicana http://my.d-discount.com/blogs/25/278/generique-sildenafil-commander-pas-cher-acheter-revatio-generi http://www.pyxel.me/blogs/post/15155 http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/o-249-commander-du-inderal-commander-du-propranolol-en-ligne http://barbershoppers.org/blogs/post/12886 http://ceveplasakbiz.xlphp.net/index.php?qa=5778&qa_1=buy-fosamax-buy-fosamax-walmart-pharmacy http://www.nostre.com/blogs/post/35022 http://forum.republicmotorsports.in//2765/price-raloxifene-order-online-raloxifene-order-online-canada http://muslimjobs.pro/blogs/937/5122/order-salbutamol-buy-salbutamol-cheap-line http://www.chugali.com/blogs/post/15490 cjgpg9xScjxh
29
вие казвате че Бенковски имал любовница а политиците и другите известни българи в 21 век нямат ли любовници
30
dissertation help buy essay write my thesis math homework help help writing papers for college dissertation writing service college essay buy essays college paper writers college essay writing help thesis editing services write my essays write my term paper for me
31
write personal essay write a research paper for me write my custom paper write my research paper help with thesis affordable essay writing services write college papers cpm homework help type my essay edit my essay thesis writing service
32
https://essayerudite.com/college-paper-writing-service/ https://essayerudite.com/research-paper-topics/ https://essayerudite.com/write-my-essay/ https://essayerudite.com/write-my-research-paper/ https://essayerudite.com/narrative-essay-topics/ https://essayerudite.com/thesis-writing-service/ https://essayerudite.com/best-essay-writing-service/ https://essayerudite.com/informative-essay-topics/ https://essayerudite.com/compare-and-contrast-essay-topics/ https://essayerudite.com/do-my-homework/
33
If you’re interested in winning millions, then I’m here to help! At Casino you can play over 450 world-class games and I’m giving you an exclusive Welcome Bonus to get you stuck into winning. Use it today to increase your chances of hitting our jackpots. All you have to do is sign up today and watch the rewards come rolling in. skyliteboom.com Prepare to hit the big time Hacer giros para ganar millones Holen Sie sich spinnen, um Millionen zu gewinnen http://i63.tinypic.com/ofdmds.jpg
34
Красавец,истински БЪЛГАРИН-МОЖЕЛ ИМАЛ! Какво толкова! Вечна слава на героя български!
35
http://libmeeting.com/index.php?qa=1526&qa_1=megalis-comprar-garantia-uruguay-tadalafil-precio-compra http://www.holidayscanada.com/blogs/31/336/como-realizar-un-pedido-loperamida-rapido http://flirtfinder4u.com/blogs/post/20932 http://ggwadvice.com//index.php?qa=27131&qa_1=sulfasalazine-order-no-how-order-azulfidine-free-delivery http://www.cementniizdelkibogataj.si/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=11857 http://www.chugali.com/blogs/post/10637 https://www.olliesmusic.com/blog/21327/farmacia-online-donde-comprar-bimatoprost-3mg-al-mejor-precio-repГєblica-arg/ http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/79684/buy-repaglinide-0-5-mg-on-sale/ http://amusecandy.com/blogs/post/74951 http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/94007/phenazopyridine-200mg-order-online/ http://sielatycki.com/blogs/10801/131700/buy-metformin-850mg-on-sale-whe http://azimut.org.il/blogs/2124/4735/ketoconazole-200-mg-comprar-en-farmacia-en-linea-recomendada-ar http://barbershoppers.org/blogs/post/11992 http://www.networkwiththem.org/blogs/post/11206 http://www.tennis-motion-connect.com/blogs/post/70626 http://www.ourfavoritebeers.com/blogs/post/34647 http://barbershoppers.org/blogs/post/14775 http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-dutasterida-0-5mg-sin-receta-buen-precio-el http://mariannaonline.com/community/blogs/post/28341 EwyO8TePGewA
36
kamagra vs viagra kamagra oral jelly kopen in rotterdam kamagra 100mg tablets side effects buy kamagra 100 mg oral jelly kamagra shop gutschein http://kamagradxt.com/ kamagra oral jelly sildenafil vol 3
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 22748
архив

Студент се явява на изпит по история. Тегли си билет и му се пада да говори за Левски. Студентът сяда при професора и започва:
- Левски е най-добрият футболен отбор в България...
Професорът гневно го прекъсва, пише му двойка и го изгонва от залата.
На излизане студентите, които чакат отвън, питат:
- Труден ли беше изпитът?
Студентът:
- Абе, елементарен, обаче вътре всички са чорбари...

няма нови новини
Днес: 45
hot
най-четени новини в момента
сега
2150
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Папи Ханс в скандална тройка с Галена и Тита - изпълнителят на "Кекс" обещал на пайнерката, но го направил с "антилопата" - ето кое...
x
САМО В ПИК - ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Козирозите блестят с възможности, трудности тормозят Овните и Близнаците
x