Берлин: Българиия не е причина да се отделят Северна Македония и Албания от преговорния процес

Балкани

Берлин: Българиия не е причина да се отделят Северна Македония и Албания от преговорния процес

9017
на 04.05.2021
Берлин: Българиия не е причина да се отделят Северна Македония и Албания от преговорния процес
Автор:   ПИК

Германското правителство смята, че спорът между Северна Македония и България трябва да остане на двустранно ниво и да бъде разрешен от експерти, без външен натиск. Германският външен министър Хайко Маас не вижда причина да ангажира трети страни в разрешаването на спора, но казва, че Берлин винаги е готов да помогне и да сподели своя опит, цитира думите му Deutsche Welle.

препоръчано

След среща с македонския си колега Буяр Османи в Берлин, Маас повтори подкрепата на Берлин за започването на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС "възможно най-скоро".

„Германия се отнася сериозно към европейската перспектива за страните от региона и това важи особено за Северна Македония, която отдавна е изпълнила условията за започване на преговори. Ето защо миналата година положихме много усилия да проведем междуправителствена конференция, но това не беше възможно. Сега подкрепяме португалското председателство в това. "Не само считаме за логично, но и необходимо, не само по отношение на доверието на гражданите в Северна Македония, но и заради интереса на ЕС, да се проведе междуправителствената конференция възможно най-скоро", каза Маас. Германският министър смята това за добър сигнал „продължаването на реформите в С. Македония".

„Продължаването на програмата за реформи, особено в областта на върховенството на закона, е добра новина. "Ние вървим към обща цел и Германия остава на ваша страна."

Османи и Маас са съгласни, че българската блокада не е причина да се отделят Северна Македония и Албания от преговорния процес.

Сподели:
Бомба x
Седем начина да преборите самотата Седем начина да преборите самотата
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 42
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това