Бетина Жотева проговори пред ПИК за промените в медийния закон и може ли СЕМ да спре насажданите през медиите COVID манипулации

Интервю

Бетина Жотева проговори пред ПИК за промените в медийния закон и може ли СЕМ да спре насажданите през медиите COVID манипулации

49399
на 27.11.2020
Бетина Жотева проговори пред ПИК за промените в медийния закон и може ли СЕМ да спре насажданите през медиите COVID манипулации
Автор:   Симо Русев

Председателят на СЕМ Бетина Жотева проговори пред ПИК какво наложи Народното събрание да приеме на първо четене нови текстове в Закона за радиото и телевизията, може ли съветът реално да се противопостави и спре насажданите през медии COVID-заблуди и доколко законодателните промени са свързани с изпълнението на европейските директиви на Брюксел.

препоръчано

- Г-жо Жотева, какво наложи парламентът да гласува на първо четене нови текстове в Закона за радиото и телевизията?

- Нямам представа за какво ми говорите, за кои изменения. Трябва да се запознаят нашите юристи с измененията и тогава да ги коментирам.

- Не може да нямате поне обща представа. Защо се отделя специално внимание на сайтовете с видео съдържание?

- Имам много голяма представа от директивата, защото много време съм се занимавала с нея, но не знам днес в зала какво е гласувано, дали нещо е променено по предложените текстове и какво е то.

- В крайна сметка какво се иска от СЕМ според директивата и имате ли капацитета и хората да осъществявате този мониторинг с оглед на цялата ви досегашна натовареност?

- Не. В този момент, в този си вид нямаме този капацитет.

свързани новини

- Как и защо тогава Народното събрание ви вменява такива функции, след като това няма да ви е физически възможно?

- Защо ме питате мен? Питайте Народното събрание.

- Обект на внимание при този мониторинг такива сайтове като ПИК с телевизионно съдържание ли ще са, или само видео платформи без информационен характер?

- Отнася се за всички сайтове, които имат аудио-визуално съдържание. Методиката още не е измислена, доколкото разбирам.

- А какво наложи този призив, който отправяте към медиите - да не налагат, да не нагнетяват COVID-страхове, има ли такива прецеденти?

- Е, как да няма?! След като сме призовали медиите да бъдат по-обрани, това означава, че обществото наистина е безкрайно притеснено и стресирано. Това означава.

- Освен този призив, който може би има своите основания, можете ли да налагате реални санкции?

- Призивът не е императив, той е написан колегиално. Не можем да налагаме санкции. Няма законово предвидени санкции за подобно съдържание.

- Очевидно сте безкрайно предпазлива в коментара си по тази материя, очаквате ли все пак правно тълкувание?

- Разбира се. Искам да видя крайния вид на текстовете. Сега нищо не мога коментирам. Все пак говорим само за първо четене.   

 

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 264
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това