Бетонирането на бреговите ивици у нас намалява, отчете министърът на туризма

Политика

Бетонирането на бреговите ивици у нас намалява, отчете министърът на туризма

6529
на 31.07.2020
Бетонирането на бреговите ивици у нас намалява, отчете министърът на туризма
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Под ръководството на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова ще бъде създаден Консултативен съвет по туризъм. Неговата цел е да изработи план за действие за зимния сезон и стъпки за успешен следващ летен сезон. „Искам да начертаем заедно малките и работещи такива – за година, след това за още една и спрямо постигнатото, да намираме стабилните основи, които да градим, за да вървим напред“, коментира министърът. Това става ясно по време на заседание на Националния съвет по туризъм.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

„Не трябва да имаме илюзии, че след две или три години туристическият сектор ще изглежда по начина, по който го познавахме. Много представи и навици ще бъдат променени и само гъвкавите и адаптивните ще успеят. Колкото повече сме единни и се подкрепяме, толкова повече заедно ще успяваме“, подчерта пред представителите на различните браншови съюзи и асоциации вицепремиерът. По думите й от няколко години насам се наблюдава устойчивата тенденция за туризъм, който уважава традициите, пази екосистемите и се противопоставя на бетонирането на бреговите ивици.

Министър Николова посочи, че настоящата криза катализира тези трендове и все повече започва ориентация от масовия туризъм към нишовия, като България има много какво да предложи като туризъм – планински, велотуризъм, СПА, винен, исторически, религиозен, селски, фестивален, атракционен, зелен и пр.

Можем да очакваме, че и морската почивка ще бъде различна: ще се търси съчетание на различни форми на активен отдих със здравословни СПА процедури, както и по-динамичен вариант на лятна ваканция - море и опознаване на местните  традиции или културно-историческото богатство на страната ни, коментира вицепремиерът. По думите й кризата е възможност. Аз предлагам да се възползваме по най-добрия начин от нея, каза още тя.

От здравословна гледна точка освен тази вероятно и през следващата година туристите в световен мащаб ще избягват голямата концентрация на хора на едно място или прекалената физическа близост, заяви министърът. Според нея пандемията предопредели времето, в което понятието „традиционен“ туризъм трябва да бъде изпълнено с ново съдържание. Предизвикателството е огромно и с общи усилия трябва да се справим по най-бързия и успешен начин с него. Тя припомни, че правителството вече предприе редица мерки, за да подпомогне на бранша и да намали икономическите последици за сектор туризъм. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Викат Бойко Рашков в комисията в парламента, която нищи ОПГ-то в Митниците! Хората на Слави: Това, което чухме от МВР, е скандално! Даваме договора с Боташ на българската прокуратура (ВИДЕО) Викат Бойко Рашков в комисията в парламента, която нищи ОПГ-то в Митниците! Хората на Слави: Това, което чухме от МВР, е скандално! Даваме договора с "Боташ" на българската прокуратура (ВИДЕО)
ново
Днес: 112
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК