Бившият бразилски президент Дилма Русеф оглави банката на БРИКС

Америка

Бившият бразилски президент Дилма Русеф оглави банката на БРИКС

12969
на 25.03.2023
Бившият бразилски президент Дилма Русеф оглави банката на БРИКС
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Новата банка за развитие (NDB), известна още като "банката на БРИКС", бе оглавена от бившия бразилски президент Дилма Русеф, съобщи ТАСС.

препоръчано

Тя заменя на поста досегашният й шеф Маркос Тройо и ще довърши мандата му до края на 2025 година. Русеф заема поста, който на ротационен принцип се пада на Бразилия, по предложение на бразилския президент Лула да Силва.

Тройо - кариерен дипломат, който е бил заместник-министър на външната търговия и международните отношения по време на администрацията на Жаир Болсонаро, беше избран да ръководи банката на БРИКС през 2020 г.

Замяната на Тройо с Русеф е част от по-мащабна стратегия на Лула за инжектиране на повече пари в инфраструктурните проекти и кредитна експанзия, както и за реабилитация на Дилма Русеф.

свързани новини

Избрана лично от Лула да го наследи през 2010 г. на президентския пост тя ръководи Бразилия до 31 август 2016 година, когато е свалена с импийчмънт по обвинения в корупция на фона на спад на популярността й. Обвиненията в корупция обаче не издържаха в съда.

През 2018 г. Дилма Русеф се яви на избори за Сенат, но не успя да спечели едно от двете места в щата Минас Жерайс.

Дилма Русеф ще придружи Лула при пътуването му до Китай в края на март.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Проф. Рачев с голяма новина за времето, която мнозина очакват да чуят (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Проф. Рачев с голяма новина за времето, която мнозина очакват да чуят (ВИДЕО)
ново
Днес: 22
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК