Бившият директор на НСБОП ген. Кирил Радев: Ако по времето на Иван Костов имаше главен прокурор като Гешев, Миню Стайков щеше да е в ареста през 1999 г. Богомил Бонев ми каза, че Костов е забранил да се работи по приватизацията

Политика

Бившият директор на НСБОП ген. Кирил Радев: Ако по времето на Иван Костов имаше главен прокурор като Гешев, Миню Стайков щеше да е в ареста през 1999 г. Богомил Бонев ми каза, че Костов е забранил да се работи по приватизацията

99452
на 29.02.2020
Бившият директор на НСБОП ген. Кирил Радев: Ако по времето на Иван Костов имаше главен прокурор като Гешев, Миню Стайков щеше да е в ареста през 1999 г. Богомил Бонев ми каза, че Костов е забранил да се работи по приватизацията
Автор:   ПИК

Ако в онези времена, по времето на Иван Костов, имаше главен прокурор като Иван Гешев, нещата щяха да се развият по съвсем различен начин. Това заяви ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП (1997 – 1999 година)

препоръчано

„Става дума за два доклада, като единият е писан от мен, другият от ген. Атанас Атнанасов. Ако обаче се впусна в подробности, ще изместим фокуса от основните неща. Трябва да се обърне внимание на няколко основни момента. Трябва да се знае какво съдържа единият и другия доклад.

Целта на доклада, изготвен от нас, и сега не мога да определя каква беше. От доклада не последваха каквито и да е последствия за когото и да е. Малко след доклада аз бях освободен. По отношение на хората, които впоследствие бяха освободени, нямаше последици. Единият доклад се оказа, че няма нищо достоверно в него. Скалъпени факти. Измислени компромати. Става дума за доклада на НСС, няма полицейски, разследващи функции. Получавали са информация, анализирали са я, изпращали са я. Правили са изводи. Бях изключително спокоен, защото в моя доклад имаше неща, които своевременно бяха докладвани на главния секретар, на министъра. Изненадата дойде след тези доклади. И сега нямам представа защо тези доклади сега се показват" коментира ген. Радев пред Би Ти Ви.

Той допълни, че може и да има такова нещо Иван Костов да му е наредил такъв доклад, но да не казва за него на министъра тогава Богомил Бонев. "Може и да е имало, но това не е важно. Като цяло безумие са нещата", допълни още генералът.

"За мен ген. Атанас Атанасов има грехове към хората които тогава след това си отидоха. Става дума за времето преди Коледата на 1999 година. Какво бе интересно в случая. МВР бе отличник и лично Костов го заявяваше. Благодарение на работата на МВР България бе извадена от списъците по производство на пиратски компактдискове. Бяхме втори след Китай по това. Контрабандата беше пресечена. В тези разработки са хората, които топлят арестите в момента – Миню Стайков по линията на контрабандата със спирт и захарните далавери. В нашите доклади се прокрадваше информация, че голяма част от парите, придобити по престъпен начин отиват при хора, които носят голяма отговорност. В този доклад на НСБОП имаше информация и за разследвания, които се водят и в момента. Изводът е, че тогава не се е намерил прокурор, както в момента Иван Гешев, да помогне на службите да си свършат работата. Тогава, ако имаше такъв прокурор като сега, нещата щяха да изглеждат по съвсем друг начин", заяви бившият шеф на НСБОП.

По думите му дали е имало хора от държавната администрация в доклада не е интересно. Имена на освободени тогава министри не са фигурирали в доклада. Нещо повече, те били задължени да участват в борбата с контрабандата. Той категорично заяви, че са оказавли пълно съдействие. Нещо повече, след разследванията всички служители, участвали в това бяха наградени от премиери.

"През 1998 година ме викна министър Богомил Бонев и ми казва, че премиерът е забранил да се работи по сделките за приватизацията. В доклада преписки и разработки от 1997 г. Костов иска абсолютно всичко от 1997 година, от началото на правителството да бъде предоставено. Няма никаква тайна. Ако бяхме стигнали до друг край, нещата нямаше да са такива. Друг е въпроса защо ни уволниха всички. Уволниха ме през май 2000 година. Реално аз нямах работа в този екип. Нямах абсолютно никакъв стимул да работя. Всичко бе под контрола вече на новия министър и нямаше как да работя с него. Имаше и случаи да ходя да го моля да разписва за разни мероприятия. Бе много трудно да се работи за разлика от преди. Благодарение на всичко България тръгна по един път на развитие. Тече оперативна разработка. Министърът трябва да разпише използването на специални разузнавателни средства. Моля го. Той ме вика и ми казва, ако мога да си намеря преписката сред една ку,пчина от папки, ще разпише. Унизителна работа", допълни генералът. 

По думите на ген. Радев, корупцията не е само приватизацията. "Има такава навсякъде. В държавния апарат, във всяка една област. Няма обаче как да отида и да го питам премиера Костов защо забранява да се работи по приватизацията. Категорично докладът ми не бе използван след това от Костов за разчистване на сметки. Имената за разчистване бяха в доклада на ген. Атанасов". 

"Имах един сблъсък по преписки на прокуратурата. С премиера, защото се оказах единствения човек, който разследва премиера. Става дума за съветника му Веселин Балевски. Той ме извика в кабинета си и ми каза: „Ти ме разследваш, какво искаш да докажеш, че съм престъпник ли?”. След това си отидох. Така се развиха нещата за жалост. Имахме възможности  енергия да направим страхотни неща, но не се получи. Напоследък виждам светлина с Иван Гешев. Което е страхотно. Убеден съм, че ще се стигне до края. Определено съвестта ми е чиста”, заяви още ген. Радев. 

 

Сподели:
Бомба x
6 въпроса за живота, които ще ви покажат в каква посока да се движите 6 въпроса за живота, които ще ви покажат в каква посока да се движите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Стефан Янев избяга от Ива Николова - хукна след въпрос за назначението на децата му в БЕХ и “Булгаргаз” (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Стефан Янев избяга от Ива Николова - хукна след въпрос за назначението на децата му в БЕХ и “Булгаргаз” (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това