Бившият здравен министър Божидар Нанев пред ПИК за загубата на проф. Чирков: След 90-а година нямаше безрезервната подкрепа като от режима на Живков, но остави школа. Поклон!

Интервю

Бившият здравен министър Божидар Нанев пред ПИК за загубата на проф. Чирков: След 90-а година нямаше безрезервната подкрепа като от режима на Живков, но остави школа. Поклон!

46497
на 24.11.2020
Бившият здравен министър Божидар Нанев пред ПИК за загубата на проф. Чирков: След 90-а година нямаше безрезервната подкрепа като от режима на Живков, но остави школа. Поклон!
Автор:   Симо Русев

Бившият здравен министър от правителството на Бойко Борисов в периода 2009-2010 година Божидар Нанев, който е специалист по обща, гръдна и детска хирургия, коментира като огромна загуба кончината на големия кардиохирург проф. Александър Чирков. Нанев определи работата на професора като изключително значима за българската медицина и че той е оставил школа след себе си, въпреки че в годините на демокрацията е бил критик на системата и не е имал безрезервна подкрепа като тази от режима на Тодор Живков.

препоръчано

- Д-р Нанев вероятно сте чули тази тъжна, страшна новина за кончината на проф. Александър Чирков?

- Не, от вас научавам. Той работеше в клиниката си във Варна.

- Вие сте от поколението, което е работило с професора, а и няма как да не сте контактували с него като министър на здравеопазването. Какъв човек губим, освен общо популярното, че той е основателят на кардиохирургията в България?

- Да, но не само на кардиохирургията. Той беше пионер и в едни по-модерни направления в медицината, въобще начините на взаимоотношения и на мениджмънт. Беше учител на много хора. Беше човек с много широк поглед върху системата на здравеопазване и социални взаимоотношения, не само здравеопазване. Това наистина е голяма загуба и е много тъжно за всички.

- Успя ли Чирков действително да създаде школа след себе си, и кои са лекарите, които го наследяват в това много сериозно направление в медицината?  

- Аз съм сигурен, че той успя да създаде школа, но не знам точно детайлите, не знам кои са преките му ученици. Имам своите предположения, но не мога да бъда точен за тези, които продължават неговото дело. Знаете, че той беше поканен да развива този клон на медицината още преди 1989 година.

- Да, дори пред ПИК той е споделял за много сериозната помощ, която получава от тогавашното държавно и партийно ръководство и лично от Тодор Живков. Затова ли беше и критик на това, което се случва в здравеопазването след промените, имаше ли такива основания?

- Със сигурност е имал основания при всички случаи. И не само той. Много колеги имат и хора, които са ангажирани със системата в държавнически план, имат забележки. Но това са политически въпроси за развитието на здравеопазването. Това бяха основанията и причините да се получат всички тези недостатъци в системата.

- Професорът е вдигнал температура, преди да почине, възможно ли е той да е поредната жертва на COVID-19, възможно ли е толкова скоротечно развитие на заразата?

- Наистина не знам, от вас научавам, че е починал. Нямам никаква информация, но по принцип COVID-19 не е скоротечен. За да се получи някаква разгърната клинична картина, трябва да има период, в който вирусът да бил в инкубация, да е започнал да уврежда органи и системи, за да се стигне да летален изход. Не би било възможно според теорията за развитие на COVID-инфекцията да засегне само за часове или два-три дни тежко организма. Трябва вирусът да се е развивал поне седмица.

Поклон пред паметта му. Загубата е за всички – за хората, за лекарите и за отговорните за здравеопазването в страната политици.         

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 289
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това