Вход
София
Времето в София 6 o C

Бивши финансови министри с лоша прогноза за икономиката и коронакризата: Ние няма да минем между капките, бюджетът трябва да се планира внимателно

Бивши финансови министри с лоша прогноза за икономиката и коронакризата: Ние няма да минем между капките, бюджетът трябва да се планира внимателно

на 18.10.2020
27308
0
Бивши финансови министри с лоша прогноза за икономиката и коронакризата: Ние няма да минем между капките, бюджетът трябва да се планира внимателно
Автор: ПИК
18.10.2020
0
27308

COVID-19 ще струва на света 28 трилиона долара. Това сочат сметките на Международния валутен фонд. Пак според фонда глобалният вътрешен продукт е с очакван спад с 4,4%. За България институцията прогнозира свиване на икономиката с 4% за тази година и възстановяване до 4,1% през следващата.

"Това, разбира се, е повече от очаквано. Предречено беше от всички в началото още на пандемията. Наистина важното е чрез смели мерки правителството да осигури бързо възстановяване през следващата година. Разбира се, не зависи само от усилията на правителството, зависи от хода на здравната обстановка на пандемията. Надявам се, че когато бъде намерена ваксина, ще сме свидетели на бързо възстановяване”, коментира Милен Велчев пред Нова телевизия.

"Не няма как да минем между капките. За съжаление в момента наблюдаваме следващата вълна на кризата. Виждаме и в останалата част на Европейския съюз, как започват постепенно да се връщат мерките”, коментира Петър Чобанов.

"Това, което трябва да правим, е внимателно да преценим какви са нашите ресурси и къде и как могат да бъдат насочени част от тях, така че да не допуснем твърде рязък срив на икономическа активност, голяма безработица и невъзможност бързо след това да се възстанови икономиката. Хубаво е, ако това стане планирано, хубаво е, ако това стане на базата на някакви сценарий и стрестестове по сектори, така че да сме наясно наистина кои са най-уязвимите”, коментира още Петър Чобанов.

Негативният ефект от пандемията неминуемо удря и пазара на труда в световен план. У нас се очаква ръст на безработицата 5,6 % през тази година, и спад през 2021 с около 1%.

"Като цяло безработните ще трябва да получат и друг вид съдействие от правителството. Когато започнем да излизаме от кризата, ще бъдат необходими някои сериозни реформи, за да се създадат още по-добри условия за инвестиции, за да може новата армия, така да се каже, от безработни да бъде поета, да бъдат създадени нови работни места”, заяви Милен Велчев.

"За съжаление, бизнесът, особено някои сфери от бизнеса, не могат да се справят с тази дълбока и специфична рецесия, без помощта на държавата. Аз се радвам, че нашето правителство предприе някои мерки. Въпрос на спор и дискусия е доколко те са достатъчни. Но все пак мисля, че и пандемията не е изчерпала своя ход и правителството би трябвало да продължи да следи нейното развитие и да мисли за нови мерки”, заяви Велчев.

Милен Велчев брани Влади Горанов срещу намаляване на ДДС-то: Това е като бомба!

Милен Велчев брани Влади Горанов срещу намаляване на ДДС-то: Това е като бомба!

Никога не съм смятал, че диференцираните ставки по ДДС...

на 24.05.2020

"В момента има значителен ресурс от гледна точка на големия дълг, който е взет от началото на годината. Имаме осем милиарда емитиран дълг, но разбира се и бюджетът, който е планиран до края на годината. Това означава, че оттук нататък ще бъда похарчени около 4-5 млрд., може би, което е една много сериозна сума. Трябва да се разпределят колкото може по планирано. Да не се залита в някакви резки движения и всичко да става на базата на анализ и сценарий- така е най-добре”, смята Петър Чобанов.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34362
архив

Той: – Снощи заспах с усмивка на лицето! Тя: – От обич към мен ли, скъпи? Той: – Не, дядо утре ще вари ракията…

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Най-арогантните знаци в зодиака
x