Бивш шеф проговори за корупцията в БДЖ

Животът днес

Бивш шеф проговори за корупцията в БДЖ

9933
на 19.03.2023
Бивш шеф проговори за корупцията в БДЖ
Автор:   ПИК

Безопасността в БДЖ в момента се крепи на късмет и ниски скорости. Това каза пред БНР проф. Йордан Мирчев, бивш директор на БДЖ. И допълни, че в програмния период 2014-2022 година е трябвало да се реализират мащабни инфраструктурни проекти:

препоръчано

"Дълго време говорим, че София - Бургас ще се минава за три часа и половина, а София - Пловдив - за час и половина. В близките години няма да можем да модернизираме жп линията София - Пловдив. Железопътната инфраструктура не изпълни проектите. Инициативата стига до обявяване на обществена поръчка, до разпределяне на порциите между предварително определени участници и след това започваме да говорим за отчуждаване на терени, за административни проблеми.

Вместо да е обратното - да решим първо проблемните въпроси, а след това да обявим поръчката. Това е характерно и за други проекти, свързани с технологичното обновление на БДЖ."

Проф. Мирчев подчерта, че най-големият проблем в БДЖ остават кадрите.

"Преди години купихме 50 мотрисни влака за 184 млн. евро. От тях в експлоатация са 27 - 30. Значителна част са нарязани на скрап или са в лошо техническо състояния. Не се поддържат. В локомотивните депа няма технологично оборудване... Лошото техническо състояние създава рискове за безопасността."

По думите му 28% от дължината на жп мрежата е с просрочени ремонти, а това създава потенциален риск за безопасността.

"Никой не иска да каже истината за железниците. Нищо не е наред. Трябва да се направят революционни промени в управлението... Корупцията доведе БДЖ до тази ситуация."

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Сексолог посочи най-големите комплекси на жената при секс Сексолог посочи най-големите комплекси на жената при секс
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Нови бомби от Колтуклиева и Недялков. Брутално за медийния октопод на Промяната: БТВ - Нова - БНТ. Журналистката пита Гешев защо не разследват разкритията за купуване на депутати от Киро и Руди Гела - ето какво й отговорил главният прокурор (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Нови бомби от Колтуклиева и Недялков. Брутално за медийния октопод на "Промяната": БТВ - Нова - БНТ. Журналистката пита Гешев защо не разследват разкритията за купуване на депутати от Киро и Руди Гела - ето какво й отговорил главният прокурор (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК