Вход
София
Времето в София -1 o C

БИГ БРАДЪР: Докладват ни в реално време с кого спим по хотелите

БИГ БРАДЪР: Докладват ни в реално време с кого спим по хотелите

на 23.08.2019
56427
4
БИГ БРАДЪР: Докладват ни в реално време с кого спим по хотелите
Автор: ПИК
23.08.2019
4
56427

От 1 октомври всички хотели и други места за настаняване са длъжни да докладват в реално време гостите си. Тогава официално тръгва единната система за туристическа информация (ЕСТИ) към Министерство на туризма. Информацията, която трябва да се подава от рецепциите, не е много по-различна от досегашната. Разликата е, че тя достига до МВР, НАП, общината и ведомството на Николина Ангелкова на мига, още докато се регистрират гостите.

Под особен надзор на МВР ще са лицата от трети страни и подозрителни дестинации заради опасността от тероризъм. И досега местата за настаняване подаваха подобни отчети, но на определен период от време, а не светкавично, пиш ев. "Марица".

В електронната бланка ще се попълват дата и час на регистрация на туристите, гражданството, трите имена, дата на раждане, пол, тип на документа за самоличност и държавата, от която е издаден, номер и етаж на наетата стая, дата и час на отпътуване и брой реализирани нощувки. Има и още две графи, които ще служат главно за аналитична информация на бранша - ползва ли се туристически пакет, средна цена на нощувката (не е задължително) и анулиране на резервацията, се посочва в образеца на ЕСТИ. От него обаче не става ясно как ще обработват данните от т.нар. „стаи за почивка“, които се ползват за няколко часа.

Ползватели на личната информация ще са НАП, които ще следят дали фирмите си плащат ДДС на реалния оборот от нощувки, тъй като този данък се укрива най-често; общините заради местния данък и Министерство на туризма за статистическа информация.

Системата няма да е публична и изцяло се гарантира защитата на личните данни на всички потребители, гарантират от Министерство на туризма. До нея ще имат достъп само определени служители от ведомствата и от хотелите, наречени „супер потребители“. ЕСТИ е качена в облак и се поддържа от Държавна агенция „Електронно управление“.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 15228
архив

Разговор в шотландско семейство: - Чудна работа, чисто нови чорапи и само за две години да се скъсат...

няма нови новини
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
сега
1601
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ето какви мерки взе Съветът по сигурността, свикан извънредно от премиера Бойко Борисов заради коронавируса (ОБНОВЕНА)
x
Ето от какво се страхуват мъжете в секса
x