Вход
София
Времето в София 7 o C

Бисер Петков участва в заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика

Бисер Петков участва в заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика

на 15.03.2019
3164
0
Бисер Петков участва в заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика
Автор: ПИК
15.03.2019
0
3164

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков участва в заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика, което се проведе в Брюксел, Белгия, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Бисер Петков за арестите в НОИ: Важното е, че контролните органи разкриват схемите

Бисер Петков за арестите в НОИ: Важното е, че контролните органи разкриват схемите

„Важното е, че контролните органи вършат своята...

на 08.03.2019

По време на форума беше постигнат частичен общ подход по Регламента относно Европейския фонд за приспособяване към глобализацията. Целта на предложението е фондът да продължи да действа като специален инструмент, позволяващ на ЕС да предприеме мерки в случай на появата на неочаквани негативни ситуации в резултат от глобализацията. Фондът ще продължи да финансира мерки за подобряване на уменията и възможностите за заетост на работниците, загубили работата си. България подкрепи частичния общ подход.

В рамките на дискусия за Европейския семестър за 2019 г. министрите дискутираха необходимите действия за подобряване на връзката между политиките в областта на заетостта и социалната закрила, както и развитието на инструментите за създаване на качествени работни места. По време на изказването си по темата министър Петков каза, че в условията на бързо развиваща се икономика и динамично променящи се пазар на труда и форми на заетост, от ключова важност е обвързването на политиките в областта на заетостта и социалната закрила. Дигитализацията и автоматизацията на производствените процеси изискват внимателното прогнозиране на потребностите и характеристиките на работната сила, така че предлаганата работна сила да отговаря на конкретното търсене на пазара на труда, каза министър Петков.

Икономическото оживление и създаването на качествени работни места безспорно е най-ефективният инструмент за борба с безработицата. За неравнопоставените групи обаче е необходимо да се полагат допълнителни усилия, така че включването им в заетост да осигури превенция от социално изключване и бедност. Именно поради това, усилията на България през последните години са насочени основно към младежите, които не работят и не са ангажирани в никаква форма на образование или обучение. Относителният им дял е намалял от 18.2% през 2016 г. до 15.1% през 2018 г., каза министър Петков.

Дневният ред на Съвета включваше и дискусия за Социалното измерение на Европа след 2020 г. По време на изказването си по темата министър Петков подчерта, че важен елемент в новата стратегия на ЕС следва да бъде използването на възможностите на дигитализацията и глобализацията за модернизирането на образованието и обучението и разширяването на възможностите за учене през целия живот. Равният достъп до качествено образование и обучение ще намали несъответствията между търсени и предлагани умения, каза Петков.

На 14 март той участва в неформалната среща на министрите от ЕС, отговорни за политиката за хора с увреждания, която се проведе в Париж, Франция. На форума бяха дискутирани въпроси за бъдещето на политиката за хора с увреждания на ЕС и за подобряване на качеството на техния живот. Срещата приключи с подписване на декларация, с която държавите-членки препотвърдиха ангажиментите си за осигуряване на условия за достоен и независим начин на живот за хората с увреждания.

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате на евроизборите?
Общо гласували: 16034
архив

Един треньор събрал футболен отбор, който побеждавал наред - немци, бразилци, италианци…
Журналисти го питат, как е успял?
Треньорът отговаря:
- В нападение играят чеченци - трудно е да ги удържиш, в полузащита са грузинци - с тях е трудно да се разбереш, в защита са азербайджанци - докато не платиш, няма да минеш, а на вратата е арменец - и да вкараш гол, не можеш да докажеш…

няма нови новини
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
сега
1560
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Отложиха делото за мярката на Миню Стайков
x
Астрологът на Даяна разгада бъдещето на сина на Меган и Хари
x