Близки търсят донори на кръвна плазма за болните от COVID-19 арх. Белинчев и д-р Томанов

Региони

Близки търсят донори на кръвна плазма за болните от COVID-19 арх. Белинчев и д-р Томанов

9976
на 23.11.2020
Близки търсят донори на кръвна плазма за болните от COVID-19 арх. Белинчев и д-р Томанов
Автор:   ПИК

Близките на болни с усложнения от коронавирус търсят помощ чрез социалната мрежа. През последните дни сме свидетели как деца и роднини отправят зов за донорство на кръвна плазма към хора, които вече са изкарали коварното заболяване.

препоръчано

Последният съкрушителен апел е от страна на двете дъщери на физиотерапевта д-р Пепа Тодорова и арх. Веселин Белинчев. Родителите им са настанени за лечение от Ковид-19 в инфекциозното отделение на МБАЛ – Благоевград. „Баща ни е в по-тежко състояние, предписано му е лечение с кръвна плазма, той е група Б+, търсим донор, важното е да сте го преболедували и да са минали 40 дни от положителния тест. Баща ми ме е научил да бъда архитект с голямо сърце и че най-важното е човечността“, пише неговата дъщеря в трогателната молба за помощ, съобщава "Струма.бг".

Призив за даряване на кръвна плазма през групите във Фейсбук бе отправен и от близки на д-р Илия Томанов, който е дългогодишен анестезиолог в онкоболницата. Лекарят е с коронавирус от около две седмици, като първоначално е постъпил във вътрешно отделение, след което е прехвърлен в реанимация за наблюдение.

Кръвна плазма може да се дари в Националния център по трансфузионна хематология, като близките организират транспорта и плащането на донорите. След това тя се доставя на конкретния пациент в отделението, в което е хоспитализиран, обясниха благоевградски лекари, които вече са прилагали за лечение на коронавирус кръвната плазма с антитела.

Ситуацията в МБАЛ – Благоевград, която се превърна почти изцяло в ковидно лечебно заведение, продължава да е тежка. Свободни легла все по-трудно се намират, пълно с тежки случаи е и отделението по реанимация. Според експерти, които се занимават с математическия модел на развитие на пандемията, колкото по-стремглаво нараства броят на заразените, докато се стигне до така нареченото „плато“, толкова по-бързо след това ще започне спад. Очакванията са това да се случи в средата или края на декември, като дотогава всеки трябва да спазва максимално противоепидемичните мерки – дисциплина, дистанция, дезинфекция.

На фона на пиковата фаза по разпространение на Ковид-19 в Благоевград, който е сред първите в страната по брой заразени, родители се оплакаха, че от днес учениците от 8 и 12 клас на Математическата гимназия отново ще бъдат присъствено на училище. „Правихме анкета сред родителите, чиито деца учат в гимназията, като болшинството бяхме за дистанционно обучение. А сега какво се прави? Някакви ротации. Първо връщат 8 и 12 клас в училище, след 2 седмици пък другите, докато дойде коледната ваканция. Това е безумно. Да тикнеш децата пак в класните стаи, да се заразят помежду си, а след това да предадат вируса и на родителите си”, изрази възмущението си майка на дванадесетокласник.

Сподели:
Бомба x
4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си 4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 132
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това