Близо 200 ракети против градушки спасиха земеделска продукция за милиони

Животът днес

Близо 200 ракети против градушки спасиха земеделска продукция за милиони

8129
на 19.05.2018
Близо 200 ракети против градушки спасиха земеделска продукция за милиони
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Близо 200 ракети са изстреляни във вторник срещу мощен градоносен облак от Полигона за борба с градушките в Бърдарски геран. Спасена е земеделска продукция за милиони левове. Въпреки това силният вятър причини щети в Белослатинско и Плевенско. Бедствието в Бяла Слатина изпотроши стотици дървета, покриви и автомобили. От полигона за борба с градушките обаче са категорични, че са си свършили работата. „Пораженията и щетите, които нанася този много силен градов облак са общо взето от много силните и бурни ветрове, и многото дъжд, излял се за много кратко време”, заяви инж. Йордан Йорданов, директор на Полигона за борба с градушките в Бърдарски геран, предаде Би Ти Ви. Полигонът брани два милиона декара, по-голямата част от които земеделска земя. Ефективността на родната противоградова защита е много висока, но не навсякъде я има. Над населените места по правило ракети не се изстрелват.

препоръчано
свързани новини

„Тази ракета, след като си свърши работа, тя се саморазрушава и пада на парчета, тези парчета падат на земята, така че не можем да си позволим лукса да застрашим живота в урбанизираните територии”, допълни инж. Йорданов. От Асоциацията на зърнопроизводителите в района обявиха, че са склонни да финансират работата на подобни полигони, но срещу строга отчетност на похарчените пари. И снощи операторите на ракетните площадки са имали работа и предотвратили образуването на градушки, обстановката се следи денонощно, защото е много динамична.


Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 79
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК