Вход
София
Времето в София 15 o C

Близо 23 000 празни места има в университетите

Близо 23 000 празни места има в университетите

на 10.01.2018
8098
5
Близо 23 000 празни места има в университетите
Автор: ПИК
10.01.2018
5
8098

22 955 места от общо 73 942 обявени са останали незаети в университетите през настоящата учебна година. Това показва справка, предоставена от Министерството на образованието и науката за „Монитор“. Така на практика средно около една трета от обявения план-прием е останал нереализиран.

За пореден път се затвърждава тенденцията, при която висшите училища раздуват план-приема си въпреки малкия брой зрелостници и в крайна сметка обявените места остават незаети. Утвърденият план-прием в държавните висши училища е 57 783, като 13 981 от тях са останали незаети. В числата влизат както субсидираните места от държавата, така и платеното обучение, на което има право държавните вузове. 16 159 пък е бил план приема в частните университети,като около половината не е реализиран – 8974.Университетите обявяват повече свободни места от броя на учениците, излизащи от училищата, коментира председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Друга причина за многото незаети места е завишеният план – прием в специалности като икономика, право и национална сигурност, добави още Тотев.

Влияние оказва и тенденцията завършващите средно образование да избират следване в чужбина.

От справката става ясно, че нито едно висше училище не е успяло да запълни реализираните. Около една четвърт от обявените места за прием в Софийския университет са останали незаети - 1565 при планирани общо 6886. Почти половината от план-приема в Икономическия университет във Варна е останал нереализиран – 1938 от 3855. Незаетите места в Техническия университет в София пък са 433 от планирани 3615. Както „Монитор“ вече писа, образователното министерство планира държавният прием в 15 професионални направления да бъде прекратен в различни университети. Това са предимно направленията, за които няма търсене като „Икономика“, „Администрация и управление“ и „Туризъм“. Идеята е прием да не бъде разкрит там, където има под 15 новоприети първокурсници във въпросните специалности. Университетите, в които не бъде утвърден държавен план-прием, ще могат да обучават студенти платено.

Очаква се и промяна на постановлението на Министерския съвет, с което се регулира приемът. В приоритетните направления с най-голям очакван недостиг на кадри за пазара на труда ще бъдат включени химическите, физическите науки, химични технологии, религия и теология и материали и материалознание. В момента в списъка на приоритетните направления влизат математика, информатика и компютърни науки и комуникационна и компютърна техника.

Сподели:
Напиши коментар »
(5)
1
Университетите са много, особенно частните .
2
няма студенти има преподаватели които късат нарочно за ххххххх имам предвид един преподавател от плевен лишил много студенти от русе за въпрос 33
3
Коко, явно групата от Русе са били гола вода и човекът е бил принуден да ги скъса на изпита! ВУЗ е заинтересован да има студенти, защото държавните средства ща намалеят за учебното заведение и така той реже клона под себе си! Проблемът е, че средните учебни заведения вече са по малко от висшите учебни заведения с техните клонове и клончета в почти всички градове и градчета в страната, а и децата вече драстично намаляха в България!
4
Ами не се ли прекалено много...затворете ги половината и всичко ще е наред...както си и трябва.. ма не смееш, смешна държаво...
5
Навремето, когато аз следвах , имаше един аграрен университет, сега почти във всеки ВУЗ има новосъздадени факултети.Реализация няма, но заблуждават децата заради таксите.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Разговор между две деца на кинозвезда, чакаща трето дете. 
- А откъде мама е разбрала, че ще има дете? 
- Ти не можеш ли да четеш? За това пише във всички вестници!

Бъдещи младоженци обсъждат съвместния си живот.
- Обещай ми, скъпи, че ще се откажеш от пиенето.
- Да, скъпа.
- И от пушенето.
- Да, скъпа.
- И от скитането с приятели по кръчми и барове.
- Това ли е всичко?
- От какво още мислиш да се откажеш?
- От сватбата.

няма нови новини
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
сега
1343
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Корнелия Нинова яхна цената на хляба, иска 5% ДДС (ОБНОВЕНА)
x
Странни забрани, които ни дебнат из Европа
x