Блинкен и Остин безуспешно разубеждавали Байдън за изтеглянето от Афганистан

Америка

Блинкен и Остин безуспешно разубеждавали Байдън за изтеглянето от Афганистан

2248
на 15.09.2021
Блинкен и Остин безуспешно разубеждавали Байдън за изтеглянето от Афганистан
Автор:   ПИК

Висши членове на обкръжението на американския президент Джо Байдън безуспешно се опитали да го разубедят да изтегли всички американски войски от Афганистан, надявайки се, че той ще използва оттеглянето, за да търси политическо споразумение. Това се казва в новата книга Опасност“ на известния разследващ журналист Боб Удуърд, написана в съавторство с колегата му от „Вашингтон пост“ Робърт Коста.

препоръчано

Държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин настоявали за по-бавно изтегляне, за да се насърчат преговорите между талибаните и афганистанското правителство, се твърди в "Опасност“.

Блинкен, дългогодишен помощник на Байдън, който преди това твърдо подкрепяше плана му за прекратяване на 20-годишната война, се обадил на президента от Брюксел, след като изслушал опасенията на министрите от НАТО на среща през март, се казва в книгата.

"Новата му препоръка беше да се удължи мисията с американските войски за известно време, за да се види дали това може да доведе до политическо споразумение. Спечелете време за преговори", се казва в пасаж, публикуван от Cи Ен Ен преди излизането на книгата следващата седмица.

Байдън, който се застъпва за прекратяване на най-дългата война на Америка десетилетие по-рано като вицепрезидент, не бил обезсърчен и му обяснил с колоритен език, че чувства, че генералите подтикнали бившия президент Барак Обама да остане в Афганистан.

Байдън в крайна сметка заяви, че ще изтегли останалите войски до 31 август, подчертавайки, че определянето на условия само ще продължи "безкрайната война", в която САЩ са постигнали своите цели.

Решението на Байдън беше популярно сред обществеността, но оттогава той беше подложен на критика, тъй като талибаните - изместени от американското нашествие 20 години по-рано-се върнаха на власт в рамките на няколко дни, когато правителството и военните, подкрепяни от Запада, се огънаха.

Блинкен, говорейки в понеделник пред комисията по външни работи на Камарата на представителите, заяви, че съюзниците от НАТО са изразили „различни гледни точки“ в срещите с него, но в крайна сметка подкрепили изтеглянето, съобщава БГНЕС.

Сподели:
Бомба x
Ето ги признаците, по които да познаете дали сте приоритет, или просто забежка Ето ги признаците, по които да познаете дали сте приоритет, или просто забежка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Емил Георгиев разкри как Петков и Василев опитвали да превземат Екогласност: Искаха да сме им мандатоносител срещу места в листите, признаха, че е президентски проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Емил Георгиев разкри как Петков и Василев опитвали да превземат "Екогласност": Искаха да сме им мандатоносител срещу места в листите, признаха, че е президентски проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 313
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това