Блинкен: САЩ поддържат световен ред в полза на целия свят, включително и на китайците

Америка

Блинкен: САЩ поддържат световен ред в полза на целия свят, включително и на китайците

3101
на 05.05.2021
Блинкен: САЩ поддържат световен ред в полза на целия свят, включително и на китайците
Автор:   ПИК

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и британският му колега Доминик Рааб призоваха за възраждане и разширяване на съюза на Г-7, който да се противопостави на заплахите от авторитарните държави, като Китай и Русия. Това заявиха двамата външни министри по време на пресконференция след края на преговорите помежду си, пише The Guardian, цитиран от Агенция "Фокус".

препоръчано

По думите на Рааб, вратата за дипломатически отношения с авторитарни държави е винаги отворена, но той също така призова Владимир Путин да спре „ескалирането на ситуацията и дрънкането на оръжия в близост до границата с Украйна, кибератаките, дезинформацията и отравянето на Алексей Навални, което беше не просто нарушаване на човешките права, а използване на химическо оръжие на руска територия“.

Блинкен, от своя страна, говори за Китай. Според него САЩ нямат за цел да сдържат Китай.

„Ние се опитваме да поддържаме един световен ред, основан на международни правила“, каза той, като отбеляза, че западните страни са направили много не само за своите народи, но и за благото на целия свят, включително самите китайци.

Още преди пътуването Блинкен обвини Китай във вътрешни репресии и агресия в чужбина. Но в същото време той заяви в интервю, че въоръжен конфликт между двете най-големи икономики в света няма да е от полза за никого. И Рааб потвърди, че Лондон и Вашингтон наблюдават отблизо поведението на Китай. Той също така призова Пекин да играе своята роля по международни въпроси като изменението на климата.

Както отбелязва авторът на статията, изявленията на Блинкен показват колко са се отдалечили САЩ от политиката на Америка от епохата на Тръмп. Той каза, че за Вашингтон е важно да се справи с всички въпроси, които биха могли да засегнат живота на американците: пандемията, изменението на климата, вредното въздействие на новите технологии. По неговите думи, дори САЩ не могат да се справят сами с тези предизвикателства.

Освен това Блинкен отбеляза „специалните отношения“ между САЩ и Великобритания и посочи, че Вашингтон няма по-близък съюзник от Лондон.

Преговорите на страните от Г7 са насрочени за вторник и сряда и ще засегнат редица международни въпроси, но Джо Байдън обеща, че това ще бъде среща на върха на демокрациите.

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 209
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това