Блинкън разговаря на четири очи с китайския си колега Ван И

Азия

Блинкън разговаря на четири очи с китайския си колега Ван И

18243
на 27.07.2024
Блинкън разговаря на четири очи с китайския си колега Ван И
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с китайския си колега Ван И по време на регионална среща на върха в Лаос, часове след като разкритикува "ескалиращите и незаконни действия" на Пекин в Южнокитайско море, предава "Ройтерс".

препоръчано

Блинкън и Ван се ръкуваха и размениха поздрави пред камерите, но не направиха коментари, преди да преминат към разговори при закрити врата в това, което ще бъде шестата им среща от 23 юни.

Въпреки че Блинкън разкритукува Китай заради действията му срещу американския отбранителен съюзник Филипините в Южнокитайско море по време на среща с колеги от Югоизточна Азия по-рано в събота, той също така похвали двете страни за тяхната дипломация, след като Манила завърши мисията за снабдяване на войски в зона, претендирана и от Пекин.

Присъствието на филипински военни от години разгневява Китай, който многократно се сблъсква с Филипините заради мисиите на Манила до кацнал кораб на ВМС на Втората Томасова плитчина, което предизвиква регионална загриженост за ескалация.

Двете страни тази седмица постигнаха споразумение за провеждането на тези мисии.

Нито една от страните не публикува текста на споразумението
"Имаме удоволствието да отбележим успешното снабдяване днес на Втората Томасова плитчина, което е продукт на споразумение, постигнато между Филипините и Китай", каза Блинкън пред външните министри на АСЕАН.

"Ние аплодираме това и се надяваме и очакваме да видим, че ще продължи и за напред."

Блинкън и Ван присъстваха на фокусирания върху сигурността регионален форум на АСЕАН в Лаос заедно с висши дипломати на големи сили, включително Русия, Индия, Австралия, Япония, Европа, Великобритания и други, преди да се отправят към срещата си.

Блинкън каза по-рано, че Съединените щати "работят интензивно всеки ден", за да постигнат прекратяване на огъня в Газа и да намерят път към по-траен мир и сигурност.

Неговите забележки следват тези на индонезийския външен министър Ретно Марсуди, който каза, че необходимостта от устойчив мир е спешна и международното право трябва да се прилага за всички. Коментарът на най-голямата нация в света с мюсюлманско мнозинство беше завоалирана препратка към неотдавнашните решения на два международни съда относно израелските офанзиви в Газа.

Също в Лаос руският външен министър Сергей Лавров каза, че насоките за експлоатацията на американските ядрени активи на Корейския полуостров със сигурност ще допринесат за опасенията за регионалната сигурност.

Лавров, според южнокорейската информационна агенция Йонхап, каза, че не е бил информиран за подробностите на плана, който предизвиква безпокойство у Русия.

"Засега дори не можем да получим обяснение какво означава това, но няма съмнение, че предизвиква допълнително безпокойство", цитира думите му руската държавна агенция РИА.

Преди двете срещи на върха австралийският външен министър Пени Уонг призова военните управници на Мианмар да поемат по различен път и да сложат край на засилващата се гражданска война, притискайки генералите да спазват ангажимента си да следват консенсусния мирен план на АСЕАН от пет точки.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: От вчера съм скептичен за редовно правителство. Искам ПП веднага да ми кажат кой е кандидатът им за премиер (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: От вчера съм скептичен за редовно правителство. Искам ПП веднага да ми кажат кой е кандидатът им за премиер (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 93
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК