Вход
София
Времето в София 19 o C

БНБ отчете нарастване на активите до 97.8 млрд. лв.

БНБ отчете нарастване на активите до 97.8 млрд. лв.

на 05.05.2018
2852
1
БНБ отчете нарастване на активите до 97.8 млрд. лв.
Автор: ПИК
05.05.2018
1
2852

През четвъртото тримесечие на 2017 г. банковата система отчете нарастване на активите с 2.7 млрд. лв. (2.8 на сто) до 97.8 млрд. лв., съобщава БНБ в отчет за последното тримесечие на миналата година. Запази се пазарният дял на местните банки в общите активи на банковата система (23.5%), този на групата на дъщерните банки от ЕС намаля (до 72.9 на сто), а делът на клоновете на банки от ЕС нарасна (до 2.3 на сто).

БНБ предупреди банките да проучват внимателно кредитополучателите

БНБ предупреди банките да проучват внимателно кредитополучателите

Банките да оценяват по-внимателно кредитополучателите си....

на 30.04.2018

Петте най-големи банки в края на декември 2017 г. имаха 55.9 на сто пазарен дял (при 56.3 на сто в края на септември 2017 г.). Брутният размер на кредитния портфейл на системата (без кредитите и авансите за централни банки и кредитни институции) остана почти непроменен спрямо края на септември и в края на декември 2017 г. беше 56.1 млрд. лв. Редуциращ ефект върху размера му оказваха действията по намаление на кредитния риск, включващи и съществени отписвания на необслужвани кредити за сметка на провизии. Увеличение бе наблюдавано при кредитите за други финансови предприятия (с 266 млн. лв.) и за домакинства (с 57 млн. лв.). Намаление бе регистрирано при кредитите за нефинансови предприятия (с 304 млн. лв.) и за сектор държавно управление (със 17 млн. лв.). Във валутната структура на кредитния портфейл продължи нарастването на дела на заемите в левове, който в края на декември достигна 60.9 на сто (при 59.3 на сто в края на септември). Делът на кредитите, деноминирани в евро, намалява до 37.5 на сто (при 39.0 на сто три месеца по-рано). В общата сума на депозитите през четвъртото тримесечие беше отчетено увеличение с 2.3 млрд. лв. (2.8 на сто) до 83.7 млрд. лв. в края на декември 2017 г. Увеличение бе реализирано при депозитите на домакинства (с 1.4 млрд. лв.), на нефинансови предприятия (с 1.1 млрд. лв.), на кредитни институции (с 519 млн. лв.) и на сектор държавно управление (със 123 млн. лв.). Намаление се наблюдаваше при депозитите на други финансови предприятия (с 905 млн. лв.). Във валутната структура делът на депозитите в левове нарасна до 57.3 на сто (от 56.8на сто в края на септември). Депозитите, деноминирани в евро, заемат 34.4 на сто в края на периода (при 34.5 на сто в края на предходното тримесечие).

Основният риск за финансовата стабилност е свързан с възможни негативни проявления, породени от оптимистични очаквания по отношение на икономическата активност, финансовото състояние на кредитополучателите и ценовата динамика на недвижимите имоти. Ето защо от ключово значение е съживяването на кредитната дейност да бъде съпроводено с въздържане от проциклично поведение от страна на банките. Подобно поведение предполага и акумулиране и поддържане на капиталови и ликвидни буфери в периоди с благоприятни икономически тенденции и избягване на поведение, водещо до амортизирането на тези буфери в настоящия момент, посочват от БНБ.

Сподели:
Напиши коментар »
(1)
1
https://m.youtube.com/watch?v=ncs_7HiNiLQ
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

- Тате, тате, знаеш ли колко е дълга пастата за зъби? - Не – с досада отговаря бащата. - От средата на килима в хола, до края на антрето...

няма нови новини
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
сега
1655
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! КОШМАРНА ТАПА В СОФИЯ! Колите пъплят като костенурки между Лъвов мост и Сточна гара
x
НОВО 20! Откриха грешка в препоръките за здравословно хранене
x