Вход
София
Времето в София 25 o C

Боби Михайлов: Футболът е социален феномен и трабва да стане политика на държавата

Боби Михайлов: Футболът е социален феномен и трабва да стане политика на държавата

на 14.02.2014
1496
0
Боби Михайлов: Футболът е социален феномен и трабва да стане политика на държавата
Автор: ПИК
14.02.2014
0
1496

- Г-н Михайлов, добре ли спахте снощи?

- Да, много добре.

- Четох, че сън не ви хваща преди конгреса, звънели ви денонощно с кандидатури. Не знаете кого да сложите в Изпълкома. Вярно ли е?

- (Смее се.) Не е вярно, разбира се. Винаги съм много спокоен преди конгрес. А и никой не ми звъни с кандидатури. Знае се каква е процедурата. Аз си имам идеи в главата, знам с кои хора съм работил в последните 5 г. Това, че сме работили добре, означава, че няма да правя тотална смяна, а по-голямата част от стария Изпълком вероятно ще предложа и на сегашния конгрес.

- Не е ли някак неавторитетно, да не кажа лошо за българския футбол, че нямате конкуренция на конгреса? Липсва опонент, а трябва да има състезание на идеи?

- За втори път съм така на конгрес на БФС. Спомням си изказването от предишния конгрес на тогавашния спортен министър Весела Лечева, с която сме добри приятели. Тя тогава каза, че съжалява, че няма срещу мен опонент, за да се види съревнование на идеите. Но ме поздрави, че явно само на мен ми стиска да поема отговорност. Защото е много лесно да се критикува отстрани, а в БФС се върши огромна работа, носи се отговорност и това спира евентуалните кандидати.

- Вярно ли е, че управляващите са плашили потенциалните кандидати?

- Имате предвид политически?

- Да, така се говори.

- Това е пълна глупост. Поредната, която чувам. Първо, футболът е извън всякаква политика. Така е по нашия устав, така е и по уставите на УЕФА и ФИФА. Знаете на колко държави бяха спрени от участие и националните отбори, и клубовете заради политическа намеса. Някой иска да оправдае собствения си страх, че не се е кандидатирал.

- Тогава на лична основа ли са атаките срещу вас? Защото сте махнали едни хора от изпълкома?

- Само на лична основа е. Нищо повече.

- Защо ви издигнаха аматьорски клубове?

- Това е административна стъпка, просто трябва да бъда издигнат от клуб или клубове, членове на БФС. За първия ми мандат ме издигна "Берое" (Стара Загора), за втория бяха "Локо" (Сф), "Литекс" и "Миньор" (Перник). Сега са три аматьорски клуба - няма нищо по-добро. Футболът е на всички нива. На конгреса има 565 делегати, от които само 26 представят професионални клубове. Останалите са аматьори.

- Успехите през последните 5 г., които несъмнено ще изтъкнете на конгреса, някак си се загубиха в целия съдебно-административен хаос. Ще продължат ли делата за легитимността на БФС и през следващия мандат?

- Не са се загубили. За всяко едно нещо в държавата едни хора се съдят с други хора. По конституция всяка жалба трябва да бъде разгледана. И с това се губи много време. Същото стана и със строежа на базата на националните отбори в "Бояна". Дори да са напълно безпочвени, жалбите трябва да се разглеждат. Понякога и на три инстанции, което губи страшно много време. Но делегатите на конгреса на БФС са представители на клубовете. Нито един от тези на миналия конгрес не е питал за легитимността. Съдебното решение не доведе до никакви проблеми за БФС. Сигурно пак ще има жалби и съдебни дела.

- Хората с право се питат как с изпълнителен директор юрист се стигна до това?

- Не може винаги да се печели. Както на терена, така и в съда. Най-добре е на самия конгрес делегатите да бъдат питани дали БФС е легитимен. Тогава всичко ще стане ясно.

- Тъй като е очевидно преизбирането ви, каква е визията ви за следващите 4 г.? Къде ще бъде поставено ударението?

- Видях, че в "24 часа" разполагате предварително със стратегията ни за следващите четири години, така че вашите читатели са донякъде наясно. Основното е, че ще продължат реформите във форматите на първенствата в "А" и "Б" група. Ние сме много зависими от финансовото състояние на клубовете. По тази причина вървим след проблемите, а не преди тях. Не знам колко отбора ще завършат това първенство и ще започнат следващото. Все пак за "А" група е решено, че догодина ще е с 12 отбора. Ако клубовете от "Б" група са съгласни, ще дадем възможност на дублиращите отбори да участват там без право на промоция, но с изпадане. Така в отборите с финансови възможности играчите, които не намират място в титулярния състав, ще има къде да играят.

- Ще има ли президенти на клубове и в новия Изпълком?

- Да. По принцип президентите трябва да са в професионалната лига, но това в България не се случва. Изборът на Изпълком е абсолютно демократичен - всеки, който е предложен, дори от залата, а не лично от мен, има шанс да влезе, стига да получи достатъчно гласове.

- Ще ви питам за няколко неща дали са осъществими в рамките на следващия ви мандат. Първо, лигата да поеме първенството.

- Това не може да стане. Лигата и в момента помага, защото има представители в основните комисии. Но съдийската и дисциплинарната комисия според устава на ФИФА не може да са другаде, освен към федерацията, в случая БФС.

- Но в Англия, Испания и Италия не е така.

- Това е компромис от УЕФА, защото в тези страни лигите са по-силни от федерациите, най-вече заради парите от тв права. Същото искаше и Португалия, но не разрешиха.

- Националният отбор ще се класира ли на голямо първенство?

- Много трудно. Правим всичко възможно това да стане, но това е въпрос и на поколение. Трудно е не само за нас, но и за държави като нашата - с подобна територия и население. Унгария, Австрия...

- Има и други примери. Холандия, Белгия...

- Белгия пропусня няколко първенства, сега просто има поколение. Не е създадено от днес за утре. Ние имаме нелошо поколение, но нямаме примерно десет, даже пет играчи над средната европейска класа. Тези, които играят в чужбина, не са в най-големите отбори, а и някои от тях не играят редовно. Дано жребият е благосклонен към нас, защото поне за европейското се класират първите два от всяка група, както и най-добрите трети. Но и трябва всички да са здрави, да са пораснали като манталитет, да не ритат като магарета... Защото съм убеден вътрешно, че баражът за световното го изпуснахме заради глупави червени картони.

- Националният стадион?

- Може и да има до края на мандат, правим всичко възможно да подпомогнем нещата. Държавата ни подкрепя по принцип с кандидатурата ни за домакинство на мачове от Евро 2020, но към момента няма ресурс да построи нов стадион. По-късно може и да има, но сега не. Макар че 80 млн. лв. не би трябвало да уплашат която и да е държава.

Има и частен инвеститор, който е напреднал в преговорите и с държавата, и със "Славия", която е собственик на земята, и с БФС, който гарантира, че националните отбори ще играят на този стадион.

- Базата на националния отбор?

- С базата сме напреднали, въпреки че много хора се опитваха да пречат. Надявам се до година, година и половина да я открием. Тя ще е една от най-добрите в Европа.

- Прозрачно ли е всичко във финансите на БФС? В някои страни, даже във ФИФА и УЕФА има конгреси всяка година, на които се приема бюджет.

- Съгласете се, че това може да важи за някоя федерация, която има 40 делегати на конгреса. Могат да се събират всеки ден в кабинет като моя. В УЕФА са 54 държави, значи същото. Докато 500-600 човека да ги събираме всяка година, някак си не е реалистично. Всяка година при нас има външен, вътрешен одит, всичко е точно, публикува се в интернет. На конгреса ще предложим примерен бюджет, който изпълкомът ще може да коригира спрямо приходите от спонсори. Всичко е "Кристал Палас" във футболния съюз.

- Колко пари взема БФС от телевизионните права?

- По Закона за спорта телевизионните права се притежават от съответната лицензирана федерация, значи - от нас. Продаваме правата на фирма, като БФС взема от това само 10 %. Другите 90 % отиват в клубовете и те си ги разпределят помежду си. Трябва да се има предвид, че в закона не пише нищо за проценти, тоест ние бихме могли и повече да прибираме, например 50 на 50.

- А правата за излъчване в интернет?

- Това е изпуснато в закона. Дали сме ги на клубовете, всеки сам да преценява. Но това не са големи пари. БФС разполага с интернет правата за мачовете на националните отбори, но досега не сме взели и един лев за тях.

- Ще има ли независим орган, който да решава спорове между играчи и клуб, между клубове и БФС?

- Тъй като винаги съм искал да сме абсолютно чисти пред законите, ФИФА и УЕФА, ние сме една от малкото федерации, която има Арбитражен съд. Той е извън БФС, който избира само неговия председател. Самите арбитри са поравно от лигата и от футболния синдикат.

- Какво стана със сигналите до прокуратурата за уредени мачове? Имаше и от УЕФА списък със съмнителни мачове.

- Нищо. Прокуратурата е органът, който трябва да се произнесе за резултати. Явно няма доказателства. Аз съм разговарял много на тази тема и с Мишел Платини, и с колегите от изпълкома на УЕФА. Въпросните сигнали са всъщност съмнения за промяна в размера на паричните потоци по залагания на един или друг мач. Но няма айпи адреси, няма имена на хора, които залагат, няма нищо. Само съмнения. Ние правим, каквото трябва. При нас има човек, който отговаря за това, бивш офицер от МВР, на когото му плаща УЕФА. Той е връзката с прокуратурата.

- За 9 г. президентстване какво не сте свършили?

- Сигурно много неща, но като цяло няма нещо, за което да сме се хванали и да не сме го направили. Футболът е динамичен спорт, нещата се променят всяка седмица. Доволен съм, че като се изправя пред делегатите, мога да ги гледам спокойно в очите. Ако бъда преизбран, това ще е оценката. Сигурно може и по-добре, но който смята, че може, нека се пробва.

- Не трябва ли футболът да поиска нещо повече от държавата?

- Ние непрекъснато искаме. Това, което получаваме, са 250-300 хил. лева под формата на екипи и топки, които раздаваме на децата. Въпреки че футболът е олимпийски спорт, не ни броят за финансирането по олимпийска подготовка. Футболът за младите, за подрастващите и учениците трябва да влезе в национална програма, да стане държавна политика. Футболът е социален феномен, а е свързан и със здравето на децата.

"24 часа"

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Ако са ви обидили незаслужено, върнете се и си го заслужете!

няма нови новини
Днес: 317
hot
най-четени новини в момента
сега
2023
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Проф. Антоанета Христова и Георги Харизанов с горещ коментар за новите министри и президента - Радев нарочно търси скандали (ОБНОВЕНА)
x
Ето как да накараме мъжа да ревнува
x