Вход
София
Времето в София 14 o C

Богдана Карадочева: Сега Бойко не е алтернатива

Богдана Карадочева: Сега Бойко не е алтернатива

на 06.07.2013
2094
12
Богдана Карадочева: Сега Бойко не е алтернатива
Автор: ПИК
06.07.2013
12
2094

Богдана Карадочева едва ли се нуждае от представяне дори и за най-младите. Леко дрезгавият глас на певицата оглася митингите от първите години на демокрацията, а песните й и днес са символ на промяната. Кариерата й започва, когато Богдана е едва 14-годишна, на подиума на БИАТ в популярния навремето конкурс за млади таланти „Тромбата на Вили”, организиран от композитора Вили Казасян. В края на 60-те години на ХХ век  тя е първият български изпълнител, спечелил голямата награда на “Златният Орфей”. 

Интервю на Румяна Стефанова

- Бяхте сред артистите, символ на демокрацията в България, която май не се случи както трябва. Докога все така ще я караме, г-жо Карадочева?

- Не можех да си представя, че всичко ще се повтори след 23 години. Васко Кръпката каза нещо, което много ми хареса: „Този, който е участвал поне веднъж в сваляне на комунистическо правителство, не е живял напразно”. Така че нашият живот е напълно осмислен.

- А как си представяхте държавата 23 години по-късно?

- Представях си я със свободни, умни, инициативни хора. Защото комунизмът е едно от най-страшните неща. Освен намесата във вярата на хората, тоталитарната система отнемаше и свободната воля на човека. Всичко беше забранено – да мислиш, да говориш, да мечтаеш дори. Затова наистина трябва да минат поколения. Надеждата ми сега е в младите, на които толкова много се радвам. А някои се опитват да омаловажават присъствието им. Те са интелигентни, те са будни, те са пълни с енергия, те са светлото бъдеще, с което ние все се разминаваме. Стискам им палци. Обичам ги.

- Ходите ли на протестите?

- Досега не съм ходила, защото не бях в България.

- Големият въпрос е: какво следва?

- Какво следва? Промяна, разбира се. Хората не искат комунизъм, не искат едни и същи лица, не искат БКП (БСП) да ги управлява. И когато протестиращите скандират: „И преди, и сега БСП е мафия”, са напълно прави. Просто от тези комунисти им дойде до гуша.

- След Жан-Виденовото управление в началото на 1997 г. народното недоволство оглави СДС. Днес има ли кой да замени изгубеното дясно?

- Въпреки че си прилича с времето отпреди 16-17 години ситуацията днес е различна. Тогава имаше лидери, имаше кауза. Отпред имаше хора, които говореха. Сега за съжаление няма оратори. Аз страдам за Костов, защото за мен той е най-големият български политик. И ако Костов не се беше оттеглил, щеше да каже нещо разумно, щеше да има някакъв изход от ситуацията.

- Бойко Борисов може ли да бъде алтернатива?

- Съмнително. Не трябва да се отрича нещо, което притежава Бойко Борисов – това е харизмата. И не случайно много хора гласуват за него. Но аз съм крайна костовистка и в този живот ще си остана тъмносиня бабичка.

- Заради беднотията много хора започнаха да си спомнят с носталгия Тодор-Живковото време...

- Какво си спомнят? Почивките им в онези ужасни станции и мръсни, лишени от всякакви човешки условия бунгала!? Невъзможността им да пътуват!? Страхът от всяка изтървана дума срещу комунистическата върхушка, която можеше да ги вкара в концентрационния лагер!? Или може би страдат, че вече всички не са равни? Преди много години майка ми, Бог да я прости, попита една възрастна жена: „Ти защо всъщност си комунистка? Чела ли си „Капиталът?” Естествено, че не го беше чела, но станала комунистка, защото взимали еднакви заплати с професора над нея. Това беше. Не знам кой изпитва носталгия освен някакви възрастни закоравели хора, които не се предават. Като мен. Аз обаче съм тъмносиня. Това е положението.

- Вие пред какво не се предавате?

- Пред безверието, пред лицемерието, пред лъжата пред убийствата. Не се предавам пред убийството на баща ми. Поне да се бяха извинили. Аз съм вярваща, аз прощавам, но не мога да забравя това нещо. Никога. Да оставиш две деца на 10 и 9 години без баща с обвинение, че е частник и да го убиеш по такъв зверски начин. Не е само той. Толкова много фамилии са почернени. Толкова много хора са оскърбени и смазани. Майка ми, която поживя след това, също беше жертва. Тя работеше такъв тежък физически труд, а беше красавица, една силна жена. Съдби човешки.

- Каква е съдбата на артиста днес?

- Театрите са пълни, концертните зали са пълни, това значи, че изкуството, доброто побеждава. Артистът е свободен човек, затова и преди 23 години, и сега сме сред първите, които излизат на площадите.

- Ваши колеги в пенсионна възраст обаче имат притеснения за старините си. Защо се допусна тази несправедливост?

- Това е страхотен проблем. Това са хора, които цял живот са си вадили хляба достойно. Всеки миг от живота им е бил ангажиран с концерти, турнета, постоянно са били някъде на път. И сега тези артисти и певци да останат на подаяния, защото, видите ли, нещо се случило с документите на Концертна дирекция, това е срам и позор.

- Вие самата имате ли пенсия?

- Нямам пенсия. И никой от моите колеги няма да има. Освен две-три единици, които по някакъв начин са си уредили нещо.

Сподели:
Напиши коментар »
(12)
1
аЗ СЪЩО! и СМЯТАМ, ЧЕ ОТСТРАНЯВАНЕТО НА КОСТОВ Е НАЙ ГОЛЯМАТА ЗАГУБА, ЗА НАРОДА, КОЙТО СЕ ПОВЛЕЧЕ СЛЕД ХУЛИТЕ НА МЕДИЙНИТЕ МЕКЕРЕТА!
2
Ало, администратора! Къде изчезнаха коментарите преди моя постинг?! Нещо не е наред!
3
"Всичко беше забранено – да мислиш, да говориш, да мечтаеш дори"....и по-долу..."- Вие пред какво не се предавате? - Пред безверието, пред лицемерието, пред лъжата пред убийствата."......Тази дебела и грозна мутреса е дори и много тъпа....Лъжи и лицемерничи, а твърди, че не понася лъжите и лицемерието.... Тя не е виновна, че се родила с увреден мозък на психопат. Но ако беше малко грамотна, щеше да дотатрази едрото си туловище до някоя телевизия и три пъти да се извини, че заедно с други алчни и простовати музиканти през 90-те облъчваха и манипулираха населението, че когато психопатите като нея и Костов дойдат на власт -- ще цъфнем и вържем......Отвратен съм от такива пачаври.
4
Всичко беше забранено – да мислиш, да говориш, да мечтаеш дори"....Ма не беше забранено да сте снахи на ЦК,ти Баба Лили и Й.христова.Тогава сигурно насила някой ти сложи халката,да си обикаля света ,да си живуркаш а след 89 айде репресирана!Що след 89 ,като сте толкова велики ,по един хит не искарахте,първите две се деряхте на митингите на СДС ,лапахте пари ама то за ИСТИНСКА РЕАЛНА КАРИЕРА трябва и да се пее нещо хубаво и да не се прави публиката на глупава ,че и ние помним!
5
УФФФФ И ТАЯ АЛКОХОЛИЧКА ВЗЕ ДА СЕ ПОЯВЯВА
6
Г-жа Кародочева , гледайте си пеенето, а не говорете глупости. Как сте се омъжили за син на хора с леви убеждения /не казвам комунисти, тъй като не е имало комунизъм/. Чели съм във ваше интервю , че като сте се запознали с бившия си съпруг / браво, 3 брака/, който разнасял пици или нещо подобно , не сте знаели, че той син на голямата актриса Иванка Димитрова и члена на ЦК на БКП Лъчезар Аврамов. Кога лъжите, че бившия ви съпруг не е бил финансово добре, за да роботи и или прикриваш истината. Харесвам гласа ви , но и вас като лечност. Не се показвайте вече, че много хора не искат да ви виждата, заради , че бяхте слуга на Костов, който раздаде предприятията на негови хора без пари.
7
Скрийте, не говорете глупости, доста години сте били слуга на Костов и Борисов. Богатата реститутка може ли да разбере обикновенния човек, който няма пари да се купи хляб. Тя няма обикновени човешки чувства, дала ли е дала на някой болен 1 лев. сигурна съм , че НЕ. Защо се дават интервюта с хора живеещи в лукс, като тези публични хора, като , че ли в България живеят само те. В тези интервюта тези хора говорят такива глупости: с кого са спали, какви пози в секса , нищо нормално в техните изповеди. Погнуса. Моята баба като гледа телевизия казва, че само едни руспии /мъж или жена тя не прави разлика/дават В България живеят под 7 милиони , тези са няколко стотин. Все се оплакват , че нямат пари , а всяка вечер се наливат със скъпи питиета.
8
Към Мими Цветанова - Богдана и Стефан са помогнали на доста хора, за да запазят достойнството им и да ги спасят от несгоди от материален характер. Ще посоча само един пример - в продължение на почти двайсетина години - те намираха начин да помогнат ненатрапчиво на двама възрастни - брат и сестра от Люлин, за да не бъдат лишени от нищо в тяхната напреднала възраст, до смъртта им.Бяха станали едва ли не част от семейството на Стефан и Богдана. Така тези хора си отидоха от този свят обгрижени и спокойни... Откровеността на Богдана за нейните политически и човешки пристрастия, не заслужават злобата, с която се отнасят пишещите в този форум към нея. Но нетъпримостта и отрицанието на другомислещия продължава да живее, за съжаление, сред привържениците на сталинисткия начин на живот, който си беше една кочина, скотобойна за човешки същества - стотици милиони човешки същества!
9
По-горе "Ивелин Стефанов," продължгава да артикулира лъжата, измислена от ДС, че Костов, "раздаде печелившите предприятия на негови хора без пари". Когато Костов дойде на власт през 1997 г. другарите на Ивелин от БСП бяха извършили вече двете фази на масовата приватизация и измислените пак от тях РМД-та. Бяха останали около 90 големи фирми във фактически фалит, защото бяха източени от групировки на хора от ДС като Мултигруп, БНБ беше изгребана до дъно чрез множеството търговски банки, също създадени от БСП и ДС. Грешката, а може би и невъзможността да направи това, на правителството на ОДС е, че не извърши лустрация и не ги вкара в затвора за стореното зло на българите. А остави контролираните от ДС посткомунистически медии, да излъжат хората за инстинския виновнкик. Лъжа, която продължава и до днес, драги ми, Ивелине, на която очевидно и вие сте жертва...
10
Ама Богданке те годинките ти не са малко ама да забравиш че точно преа това "страшно нещо" ТИ СТАНА нещо. А като гледам как "ненапразно" е живял кръпката се чудя какво толкова е направил през живота си запомнящо се сред хората..
11
отговор на коментар
Да не би да сте рода на тези двамата от Люлин та сте така добре запозната или фантазетио е в действие?????Когато сееш злоба/с нейните лицемерни приказки/ не може да събираш друго...Не сме паднали от небето и не сме расли в саксия госпожо..
12
Да му пикам на харизмата...
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Той: - Мога да ти дам луната, звездите... цялата вселена... Тя: - Бе, ти никакви пари ли нямаш?

 

няма нови новини
Днес: 162
hot
най-четени новини в момента
сега
3027
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Волен Сидеров замаза гафа на Борисов! Лидерът на "Атака": Министерски съвет не е взимал решение да подкрепи Орбан и Унгария
x
Хороскоп на Алена за 20 септември
x