Божков поръчал гранатомета за Алексей Петров заради разследване на ДАНС за атентата срещу Манол Велев

Крими

Божков поръчал гранатомета за Алексей Петров заради разследване на ДАНС за атентата срещу Манол Велев

527680
на 15.10.2020
Божков поръчал гранатомета за Алексей Петров заради разследване на ДАНС за атентата срещу Манол Велев
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Главният прокурор потвърди новина на ПИК от юли т.г., че Васил Божков е поръчал убийството на Алексей Петров. Това стана днес, по време на парламентарното заседание за отчета на обвинител № 1.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

По едно от досъдебните производства срещу едно лице, укриващо се в Дубай, има повдигнати обвинения за убийствата на Йордан Динов, Манол Велев, опит за убийство на Алексей Петров и за убийството на още едно лице, което и на мен не ми говори нищо. Има повдигнати обвинения за опит за изнасилване, както се разследват и други опити за изнасилвания, обяви пред депутатите в зала Иван Гешев. 

Както ПИК съобщи, Васил Божков е поръчал атентата срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров заради разкритието, че той го е разработвал за поръчителство на стрелбата по мъжа на Весела Лечева - Манол Велев.

Петров е бил единственият, дръзнал още по времето на Тройната коалиция, да се заеме с мащабно разследване на аферите на хазартния бос. Дейността му в ДАНС обаче е била разкрита от бившия зам.-председател на службата Иван Драшков, който е в остър конфликт с Петров.

Оръжейният бос Васил Наниш е посочен от тайните свидели като човекът, извършил пряко организацията на поръчителството и плащането на извършителите. Той е бил близък на Иван Драшков по онова време от една страна, но също и в тесни връзки с Васил Божков. Това е и пряката линия, разкрита от свидетелите по разследването.

В ДАНС в периода на Тройната коалиция една от основните линии, по която е действал ударно Алексей Петров е разработването на Васил Божков и разследването за поръчителството му при опита за убийство за Манол Велев. Операцията е била строго секретна, но става известна на хазартния бос след възникване на острия конфликт между Петров и Иван Драшков.

Именно този конфликт бе повод за създаване на конспиративния сайт за фейк новини и теч на контролирана информация от службите "Опасните" на Огнян Стефанов - днешният медиен секретар на банкера-беглец Цветан Василев, който преди дни лъсна и в телефонна организация и координация на протестите в София с Васил Божков.

В сайта на Огнян Стефанов "Опасните" тогава се разпространяваха тезите на лобито на близкия с Наниш, а от там и на Божков, Иван Драшков срещу неудобния му съветник в ДАНС Алексей Петров.

Оръжейният бос Васил Наниш е бил посочен като лицето поръчало атентата срещу Петров и от други свидетели и именно той пратил извършителя Роман Литвиненко с двата гранатомета срещу бившия съветник на ДАНС. Разследването на схемата обаче придобива нова светлина след данните, че това се случва след като Васил Божков научава, че Алексей Петров го е разследвал.

Руският бизнесмен Васил Наниш с днешна дата е издирван с червена бюлетина в Интерпол. Прокуратурата го търси по обвинение за участие в организирана престъпна група. Спрямо Наниш вече тече екстрадиционна процедура. Той е открит в Русия, но още не е върнат у нас. Васил Наниш е имал български паспорт и развива бизнес у нас от години. Той е търговец на оръжие и е живял в Пловдив.

Той бе издирван от самото начало заедно с трима граждани на Украйна, търсени за стрелбата с гранатомет по Алексей Петров през 2015 г. Сънародникът им Роман Логвиненко е осъден, защото полицията го арестува, преди да избяга.

Той получи 15 години затвор за организирането на атентата. Украинецът беше задържан на 30 януари 2016 г. и обвинен за организатор на покушението с 2 гранатомета срещу Алексей Петров.

Атентатът срещу Петров беше извършен на 29 октомври 2015 г. в кв. "Кръстова вада". Според обвинението Логвиненко дал на сънародниците си Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков 200 000 евро, за да да извършат нападението. Снабдил ги и с двете коли, с които те избягали след атентата. Това е станало сутринта, докато Петров пътувал с шофьора си в бронирана кола. Темпински и Чорний стреляли с гранатометите.

Потърсен от ПИК за коментар по новите данни преди няколко месеца, Алексей Петров заяви, че предпочита да мълчи, за да не пречи на хода на разследването. Той не пожела да коментира и разкритията от преди думи на Весела Лечева - жената на поръчания от Божков Манол Велев, че се страхува за живота на семейството и до днес.

Както ПИК съобщи, преди време депутатката от БСП проговори за пръв път поименно и назова човека, заради когото трепери за живота си - Васил Божков. Тя не скри убеждението си, че семейството й е под риск и в момента и изрази надежда, че този път разследващите ще стигнат до край, тъй като най-после са показали, че няма да се огънат да си свършат работата. Лечева каза още, че подозира именно влияние и възползване от страна на Божков от протестите и бе категорична, че оставка на правителството няма да реши проблемите, а ще ослаби държавата, което е от полза на определени хора със спорно минало.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК